[anysurfer.logo]

Maak tijd vrij

Een projectwebsite waarbij we de brug slaan tussen jeugdhulp en jeugdwerk.
Home

Iedereen verdient vakantie

Het netwerk

Het netwerk iedereen verdient vakantie is uniek en bijzonder. Meer dan 2000 partners bundelen hun krachten om het recht op vakantie waar te maken. Een succesvol partnerschap waarin iedereen die de missie onderschrijft z'n steen(tje) kan bijdragen. Samen geloven ze immers in de positieve effecten van vakantie en willen dat iedereen die kan ervaren. Vrije tijd en toerisme zijn belangrijk voor lichaam en geest. Iemand die zich goed voelt in z’n vel, functioneert beter. Iemand die zich gewaardeerd voelt, kijkt positief naar de samenleving.

Iedereen verdient vakantie! Iedereen Verdient Vakantie is er voor vakantiegangers die één of meerdere drempels ervaren, waaronder de financiële, dus zeker ook voor de kinderen en jongeren die in voorzieningen verblijven.

Het netwerk bestaat uit tal van verschillende partners. Toeristische ondernemers, sociale organisaties, provinciebesturen, sociale restaurants en De Lijn maken allemaal deel uit van de grote groep geëngageerden die mee vakantie mogelijk maken. De toeristische partners voorzien onder andere een korting op hun attractie, verblijf of georganiseerde vakantie, de sociale partners zorgen voor de toeleiding van vakantiegangers met een (financiële) drempel. 

“We proberen iedereen te laten blinken in wat die bijdraagt"

Marianne Schapmans, coördinator vakantieparticipatie: “We maken ontmoeting mogelijk. We stimuleren partnerschappen tussen toeristische bedrijven en sociale organisaties. We proberen iedereen te laten blinken in wat die bijdraagt. We houden de aandacht bij sterkten die onze partners in het netwerk inbrengen.” 

Missie

  • Wat is hun missie? Elke Vlaming kan op een zelfgekozen manier deelnemen aan toerisme.
  • Welke visie hanteren ze hierin? Iedereen is gelijkwaardig. Ze werken exclusief waar nodig en op maat waar nodig.
  • Wat zijn hun werkingsprincipes? Ze werken participatief, co-creatief, kwalitatief en altijd vanuit de sterkte van onze partners.
  • Hoe doen ze dat? Door kruisbestuiving, door de kwaliteit te bewaken en initiatieven te initiëren en te faciliteren. 
Voorwaarden vind je op hun website. 

Informatie voor jeugdambtenaren/lokale besturen

Werk je voor een lokaal of regionaal bestuur? Ook jij kan het verschil maken. In eerste instantie is het vooral belangrijk om het verder te vertellen. “Iedereen Verdient Vakantie!” We kunnen het niet genoeg herhalen. Het recht op vakantie geraakt soms wel eens op de achtergrond. Mensen denken dat het hen niet gegund is of dat ze het niet verdienen. Schuld en schaamte staat genieten in de weg. Daarom moeten we samen de boodschap blijven herhalen. Iedereen heeft al eens deugd van de weldadige effecten van vakantie.

Lees en deel vakantieverhalen om de vakantiekriebels mee te verspreiden. Jouw engagement kan ook verder gaan dan het verspreiden van verhalen. 

Start een Rap op Stap kantoor

Rap op Stap is een laagdrempelig reisbemiddelingskantoor voor mensen met een beperkt budget. Veel mensen zijn niet aangesloten bij een sociale organisatie en de stap zetten naar zo een organisatie is soms te groot. Net daarom bestaat Rap op Stap. Je hoeft geen lid te zijn en je hoeft geen afspraak te maken. Je stapt gewoon naar binnen. 

Zo’n Rap op Stap kantoor wordt meestal in het sociaal huis of het dienstencentrum gevestigd. In heel wat andere gevallen is er een structurele ondersteuning door de gemeente of het OCMW. Maar ook de lokale actoren, vzw’s en organisaties die al met de doelgroep werken, blijven heel belangrijk. Besturen die het zonder die samenwerking proberen, bereiken vaak maar met mondjesmaat het juiste publiek. De sleutel ligt dus in de samenwerking, in lokale structuren, aangepast aan de situatie in de gemeente. 

“Er is behoefte om met iemand rustig te praten over de mogelijkheden."

Carine Geboers, projectmedewerker Partnerschappen Vakantieparticipatie: “Iedereen heeft een zeer gekleurd beeld van wat vakantie eigenlijk is. Ook mensen die niet de kans hebben om van vakantie te genieten horen en zien vanalles over vakantie van andere mensen. Voor hun is de stap om er effectief op uit te trekken enorm groot. Soms zijn onze dikke brochures ook niet de oplossing. Mensen voelen zich dan overweldigd door al die keuzes en prijzen en randinformatie. Er is de behoefte om met iemand rustig te kunnen praten over de mogelijkheden. Liefst bij een tas koffie. Over welke uitstap iets voor hun zou kunnen zijn. Voor hun budget, hun goesting. In een Rap Op Stap is er die mogelijkheid wel om de vakantie van a tot z door te spreken.” (Carine Geboers)

Is er een Rap op Stapkantoor in jouw buurt?

Neem dan even contact met hen op. Samen maken jullie nog meer vakantie mogelijk. Je vindt ze allemaal op deze pagina

Is er nog geen in jouw buurt?

Aarzel dan niet om er eentje op te starten. Wij helpen je alvast op weg met de deze video.