[anysurfer.logo]

Maak tijd vrij

Een projectwebsite waarbij we de brug slaan tussen jeugdhulp en jeugdwerk.
Home

Op animatorcursus

Jongeren uit voorzieningen laten deelnemen aan het jeugdwerk is soms een uitdaging en soms ook niet. Maar wat als je denkt dat ze klaar zijn voor het echte werk en ze zelf animator kunnen worden? Luister zeker naar het verhaal van Annelien over hoe een begeleider haar motiveerde om leidster te worden.

Animatorcursus Jonge Helden

Foto: animatorcursus Jonge Helden (c) Raisa Van Damme

“De meeste begeleiders van mijn voorziening toen wisten niet eens dat zo’n cursus bestond"

Getuigenis Eveline Meylemans

Mijn schoolvriendin vertelde me over een cursus die Koning Kevin gaf. Voor mij een dure cursus. Dus weer volgde heel wat gedoe rond centen en toestemmingen. De meeste begeleiders van mijn voorziening toen wisten niet eens dat zo’n cursus bestond. Maar het lukte wel: ik mocht op cursus, en startte daarna bij Free-Time als animator. Ik werd efficiënt in mijn aanvragen bij mijn consulent en de jeugdrechter voor mijn kampen. Alles zocht ik netjes uit: hoe ik op de locatie zou geraken, wanneer de voorbereidingen door zouden gaan, hoe dat zou betaald worden. Want er werd ook vrije tijd afgepakt in een voorziening, als iets verkeerd liep. Dat mocht me niet overkomen. Lees meer over haar ervaring in ons Ambras magazine.

Tips

  • We formuleren hieronder enkele tips: Houd je ogen goed open! Welke jongeren zijn al verschillende keren als deelnemer mee geweest op kamp? Of hebben deelgenomen aan activiteiten in het jeugdwerk? Misschien hebben zij wel interesse om zelf begeleider te worden? Probeer steeds goed na te denken voor welke jongeren dit een verrijking zou zijn en welke jongeren hier nog niet klaar voor zijn. Jongeren kunnen vanaf 15 jaar deelnemen aan de animatorcursus, maar ze kunnen dit ook als ze 16, 17, 18, 19, … zijn. Iedereen doet dit op zijn eigen tempo, maar eenmaal je gestart bent met het traject (theoretische luik, stage en evaluatiemoment), moet dit worden afgerond binnen drie jaar.

  • Geef vertrouwen aan de jongeren die animator willen worden. Het is belangrijk dat ze weten dat hun begeleiders achter hen staan en ervan overtuigd zijn dat ze goede animatoren zullen worden.

  • Ga samen op zoek naar de juiste cursus. Er zijn ongeveer 50 organisaties die geattesteerde kadervormingscursussen organiseren. Elke organisatie moet zich aan dezelfde regelgeving houden. Zo moeten de cursussen bijvoorbeeld overal even lang duren en wordt er in iedere animatorcursus aan dezelfde competenties gewerkt. Maar elke organisatie legt natuurlijk zijn eigen accenten. Praktisch zijn er ook heel wat verschillen. Zo zijn sommige cursussen met overnachting, en kan je bij andere gewoon in je eigen bed gaan slapen. Bij sommige cursussen worden de 50 uur in één keer gegeven gedurende een week en bij andere wordt dit opgesplitst en verdeeld over drie weekends. Je kan samen bekijken welke cursus het best bij de jongere past.

  • Hecht belang aan vrijwilligerswerk en competenties die je hierdoor opdoet. Plaats een vakantie- of weekend job niet altijd op de eerste plaats. Geld verdienen is belangrijk, maar probeer ook het belang in te zien van vrijwilligerswerk.

  • Neem contact op met de contactpersoon van de cursus wanneer je vragen hebt. Deze persoon helpt je graag verder. Je kan op deze manier ook polsen naar hoe de jongere het gedaan heeft op cursus. De organisatie zal jou dit meestal niet automatisch laten weten. Maar doe dit liefst samen of in samenspraak met de jongere zelf.

  • Wanneer er bepaalde regels zijn binnen jullie voorziening of wanneer de jongere in een gesloten instelling verblijft en hierdoor aan extra regels moet voldaan worden, laat je dit weten aan de organisatie. Zij gaan hierover graag in gesprek en zullen samen met jullie naar de beste oplossing zoeken.   

Vragen?

Heb je nog meer vragen? Bel Jasmien, zij kan je alles vertellen over de amimatorcursus, hoofdanimatorcursus en instructeurscursus.