[anysurfer.logo]

imPACT van het jeugdwerk #Jeugdwerkwerkt

Lees hier alles over de missie van het jeugdwerk, het DNA van de jeugdwerker, het jeugdwerkeffect en de ambities van het jeugdwerk binnen zes prioritaire thema's! 
Home

Dit was Congres #JWW

Dat #Jeugdwerkwerkt bewezen we tijdens het congres op 6 juni. Meer dan 600 jeugdwerkers, beleidsmakers en collega's uit andere sectoren hadden het samen met ons over de impact van het jeugdwerk. Lees alles over deze straffe, boeiende dag! 

We hebben er naar uitgekeken en naartoe geleefd. Een hele dag met, voor en door het jeugdwerk. En het Congres #Jeugdwerkwerkt stelde, naar onze eigen bescheiden mening, niet teleur!

Bekijk de aftermovie of scroll doorheen de dag waar je foto's en presentaties terugvindt.  

De Ochtendshow

660 jeugdwerkers, beleidsmakers en collega's uit andere sectoren in één zaal met alle ogen gericht op onze collega's Jasmien en Timmy die de spits mochten afbijten.

We brachten er het #Jeugdwerkwerkt verhaal. Over de missie van het jeugdwerk, het DNA van de jeugdwerker, het jeugdwerkeffect en de ambities die we in 2028 willen behalen binnen 6 prioritaire thema's. 

Kampvuurkaartjes

Tijdens de ochtendshow vroegen we het publiek om met elkaar in gesprek te gaan aan de hand van de kampvuurkaartjes.

Dit spel is voor deelnemers, vrijwilligers en (eerstelijns-)jeugdwerkers. In 40 vragen laten we jullie nadenken over het effect van jullie engagement op kinderen en jongeren, (nieuwe) initiatieven vanuit kinderen en jongeren, de buurt, de samenleving en het beleid.  

Je kan een printbare versie downloaden of een gedrukte versie bestellen:

Benieuwd hoe je zelf aan de slag kan met de kampvuurkaartjes? 

We lieten enkele vrijwilligers en beleidsmakers met elkaar in gesprek gaan aan de hand van de kampvuurkaartjes. Laat je inspireren door hun gesprekken.

5 beleidsmakers in gesprek over het jeugdwerkeffect

Tinne Rombouts (CD&V), Orry Van de Wauwer (CD&V), Jeremy Vaneeckhout (Groen), Freya Perdaens (N-VA) en Hannes Anaf (Vooruit) vertellen over het effect dat het jeudwerk had in hun leven.


3 geëngageerde jongeren in gesprek over het jeugdwerkeffect

Koen (Fos Open Scouting), Delphine (Chirojeugd Vlaanderen en Karibu) en Hermelinde (Vlaamse Dienst Speelpleinwerking) vertellen over het effect dat het jeugdwerk heeft in hun leven.


4 vrijwilligers in gesprek over het jeugdwerkeffect

Ike (EJV, Evangelische Jeugdverbond en Karibu), Asimwe (Karibu en Chirojeugd Vlaanderen), Thijs (JNM, Jeugdbond voor Natuur en Milieu) en Wietse (Chirojeugd Vlaanderen) vertellen over het effect dat het jeugdwerk heeft in hun leven.

Folder #Jeugdwerkwerkt

Het verhaal dat we brachten tijdens de ochtendshow, goten we in een folder. Je kan er alles rustig nalezen.

Lees over de impact van het jeugdwerk in onze folder (NL of EN) die je online kan lezen, of kan bestellen:


Keuzesessies Jeugdwerkeffect - voormiddag 

Het voorbije jaar spraken we met heel wat jeugdwerkers en doken we in onderzoeken. Zo kwamen we tot 5 jeugdwerkeffecten. Tijdens de sessies in de voormiddag gingen we dieper in op de 5 jeugdwerkeffecten met de hulp van één centrale gast die telkens gevraagd werd een brief te schrijven aan het jeugdwerk vanuit het betreffende effect. 

 Daarna bespraken enkele jeugdwerkers of experten de brief tijdens een kort en krachtig panelgesprek.  

Effect op kinderen en jongeren

Ine Van Wymersch, Nationaal Drugscommissaris, las haar brief voor. Daar zaten een aantal grappige, herkenbare en hartverwarmende anekdotes in. 

Daarna was er een panelgesprek. Het gesprek ging onder andere over jongeren en politie, over de talenten van jeugdwerkers, drempels wegwerken in het jeugdwerk. 

De brief

Tijdens deze sessie gaven we het woord aan Ine van Wymersch. We gaven haar de uitdaging om een brief te schrijven aan het jeugdwerk, waarin ze vertelt hoe zij het effect van jeugdwerk heeft ervaren zichzelf en op andere kinderen en jongeren. We vroegen hoe we dat effect verder kunnen vergroten.

Ine Van Wymersch was procureur des Konings van het Openbaar Ministerie van Halle-Vilvoorde in het gerechtelijk arrondissement Brussel. In februari 2023 werd ze nationaal drugscommissaris, een functie die in het leven geroepen werd om het beleid rond drugscriminaliteit te coördineren. In een vorig leven was Ine actief bij de Chiro en in de speelpleinwerking. Ine: "Als je leidster bent in de Chiro en de speelpleinwerking, zie je toestanden waarbij je denkt: ‘Het wiegje van die kinderen stond duidelijk niet op dezelfde fijne plek als het mijne.' Vanuit dat rechtvaardigheidsgevoel heb ik rechten gekozen.” 

Effect op nieuwe initiatieven

Het jeugdwerk is dé plek om nieuwe dingen te proberen, te experimenteren en nieuwe initiatieven te opstarten. 

Chokri Mahassine deelt zijn brief: jongeren hebben een nieuwe & frisse blik op de wereld en willen experimenteren. Het jeugdwerk is er om hen daarin te ondersteunen. “Hun ogen stralen, hun zelfvertrouwen groeit en hun ideeën zet de wereld even op z’n kop.” 

 Daarna volgde een panelgesprek met Chokri Mahassine (Pukkelpop), Moutasim Benkaddour (’t Groot plein in Malem), Emin Gürkan (Loupix en JES) en Maureen Pierloz (Stad Leuven).  

De brief

In deze sessie gaven we het woord aan Chokri Mahassine. We gaven hem de uitdaging een brief te schrijven aan het jeugdwerk. Chokri vertelt hoe hij het effect van jeugdwerk heeft ervaren op het ontstaan van nieuwe initiatieven en hoe die impact verder kan worden vergroot.

Chokri is sinds 1985 organisator van o.a. Pukkelpop. Het muziekfestival behoort inmiddels tot de top van Europese muziekevenementen. Pukkelpop is gestart als klein jongerenfestival en wordt nog steeds georganiseerd door HAJEE! oftewel Humanistische Jongeren Leopoldsburg die opgericht zijn in 1981. 

Effect op de buurt 

Dieter Wouters, burgemeester van Wuustwezel las zijn brief aan jeugdwerkers voor. Daarin omschrijft hij hoe zijn politieke carrière is opgebouwd rond drie betogingen. Hiermee roept hij op: onderneem actie, want lokale besturen hebben die actie nodig én je kan bij hen terecht met je signalen. Nog voor het tot een verzuchting of betoging komt: ga in dialoog, laat van je horen en zorg voor reactie. 

Hierop kwam een reactie van de panelleden (Tom van Toestand vzw, Inge van Larf & Kazematten vzw en Ellen van Chirojeugd Vlaanderen) over de manier waarop hun jeugdwerkorganisaties actie voeren en in dialoog gaan, en welke uitdagingen ze hier nog voor zien, voor zichzelf en voor lokale besturen. 

De brief

Tijdens deze sessie gaven we het woord aan Dieter Wouters. We gaven hem de uitdaging een brief te schrijven aan het jeugdwerk waarin hij vertelt hoe hij het effect van jeugdwerk op de buurt ervaart. We vroegen hoe we dat effect nog kunnen vergroten.

Dieter is de burgemeester van de gemeente Wuustwezel. Wuustwezel is een gemeente in de Antwerpse Kempen met ruim 22.000 inwoners. Van 2006 tot 2012 was hij er schepen van jeugd. 

Effect op de samenleving

Amir, de voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad, opende de sessie met een brief aan het jeugdwerk. Hij beschreef hoe zijn pad in het jeugdwerk eruit zag, wat het jeugdwerk voor hem betekent, duidde vooral de positieve kanten aan van het jeugdwerk en het effect ervan op de samenleving. 

Virginie van Groep Intro, Lamia van Bazzz en Jeremy van Groen bespraken verder de brief van Amir. 

De brief

Tijdens deze sessie gaven we het woord aan Amir Bachrouri. We gaven hem de uitdaging een brief te schrijven aan het jeugdwerk waarin hij vertelt hoe hij het effect van jeugdwerk heeft ervaren op de samenleving. We vroegen hoe we dat effect nog kunnen vergroten.

Amir is één van de 8 verkozen jongerenadviseurs van de Vlaamse Jeugdraad. Daarnaast is hij ook de voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad. Hij studeert rechten en is columnist bij Knack. Sinds zijn 11 jaar is hij actief bij jeugdcentrum Den Eglantier in Antwerpen. 

Effect op het beleid

Bij de start schetst Eva (directeur van De Ambrassade) het belang van de verkiezingen in 2024. Bijna 1 miljoen jongeren mag in 2024 voor het eerst gaan stemmen. En dus is het belang van jeugdwerk en beleid cruciaal richting 2024.

Dries (adviseur Jeugd, minister Dalle) leest de brief van de minister voor over hoe de minister in de loop der jaren de breedheid van het jeugdwerk heeft leren kennen. Van Jeugdbewegingen en jeugdhuizen bij de start tot het ganse palet tijdens de vele bezoeken. En dat jeugdwerk is niet zomaar het beste van de wereld. ( maar ik vermoed dat we tekst van brief wel krijgen).

Daarna volgt een panelgesprek met Dries De Smet (Kabinet Dalle), Hannes Anaf (Vooruit), Daphne Crombez (Globelink) en Michiel Van Hoof (Kazou). 

De brief

Tijdens deze sessie lieten we de Vlaamse minister van jeugd aan het woord. We gaven Benjamin Dalle de uitdaging een brief te schrijven aan het jeugdwerk waarin hij vertelt hoe hij het effect van jeugdwerk heeft ervaren op het beleid. We vroegen hoe we dat effect nog kunnen vergroten.

Benjamin Dalle is Vlaams minister van Brussel, Jeugd, Media en Armoedebestrijding. Hij woont met zijn vrouw en drie zonen in Brussel. 


Keuzesessies namiddag 

Tijdens de namiddag vonden maar liefst 28 verschillende sessies plaats. Deze sessies werden gekoppeld aan ambities binnen zes prioritaire thema’s:

  • vrijwilligers
  • mentaal welzijn
  • stem van kinderen en jongeren
  • digitale leefwereld
  • jeugdinfrastructuur
  • kruispunten
Sessies bestonden uit workshops, ted talks, wandelingen, bezoeken, panelgesprekken… een variatie aan methodieken en thema’s. Herbeleef een sessie of ga eens snuisteren in verslagen en presentaties van de sessies die je graag ook had gevolgd. 

Lange keuzesessies

  • Vrijwilligers: drempelverlagend werken met, door en voor vrijwilligers

  • Stem van kinderen en jongeren: leer al wandelend participatief werken  

  • Digitale leefwereld: de aantrekkingskracht van digitale tools  

  • Digitale leefwereld: digitale competenties om jongeren sterker te maken   

  • Jeugdinfrastructuur: C12 - waar inclusie en cultuur samenkomen  

  • Kruispunten: vanuit creatieve projecten verschillende levensdomeinen omvatten  

  • Kruispunten: aan de slag met kruispunten in je eigen organisatie

Korte keuzesessies - deel 1 (14u - 15u)

  • Stem van kinderen en jongeren: in gesprek met geëngageerde jongeren - Waarom een maatschappelijk engagement opnemen terwijl je ook in je zetel kan blijven hangen?

  • Stem van kinderen en jongeren: panel - je bent jong en wilt wegen op beleid

Korte keuzesessies - deel 2 (15u30 - 16u30)

  • Vrijwilligers: waarom is jeugdwerk belangrijk? - vrijwilligers aan het woord

  • Mentaal welzijn: debat - wat is er nodig om de ambities over 5 jaar waar te maken?

  • Stem van kinderen en jongeren: TED Talk - wat leert de ervaring ons over stemrecht 16?


De hele ploeg van De Ambrassade wil elke deelnemer van het Congres #Jeugdwerkwerkt enorm bedanken om erbij te zijn! We hebben genoten van de bruisende dag en alle lachende jeugdwerk-gezichten. 

DANKJEWEL!