[anysurfer.logo]

#Jeugdwerkwerkt 2023

Een nieuw impactkader Jeugdwerk en een tweede editie Congres #Jeugdwerkwerkt op 6 juni 2023. Volg het op de voet!
Home

Missie

Wat is de missie van het jeugdwerk? 

Missie

Jeugdwerk heeft als missie om actief ruimte te creëren voor vier rechten van kinderen én jongeren. Zo krijgt elk kind en elke jongere meer ruimte om jong te zijn.    

#Jeugdwerkwerkt omdat jeugdwerk actief ruimte creëert voor ...

  • het recht om te experimenteren, en te leren door vallen en opstaan: jeugdwerk is een ‘vrijplaats’ waar kinderen en jongeren uit hun ervaringen kunnen leren. In het jeugdwerk krijgen ze ruimte om te proberen en te falen.

  • het recht om ten volle te participeren aan de samenleving: kinderen en jongeren zijn volwaardige burgers van de samenleving. Jeugdwerkverenigingen maken dat mee mogelijk. Van informatie geven over co-creatie tot mee beslissen.

  • het recht op vrije tijd, ontspanning en culturele en artistieke activiteiten: het jeugdwerk is de plek waar kinderen en jongeren aan heel wat verschillende vormen van vrije tijd kunnen deelnemen. Waar ze cultuur beleven en kunnen maken.

  • het recht om te ontwikkelen en samen op te groeien: jeugdwerk is een onderdeel van de integrale ontwikkeling van kinderen en jongeren, als pedagogische omgeving. Ook in het jeugdwerk kan je samen groot worden. 


Benieuwd hoe kinderen en jongeren deze rechten zelf herkennen in het jeugdwerk? En waarom zij dit zo belangrijk vinden? Bekijk dan even onderstaande filmpjes:

Kinderen uit Temse vertellen over het recht op participatie

Chiro Tom Sam uit Merksem vindt dat elk kind en elke jongere recht heeft op vrije tijd 
Bij Chiro Tom Sam uit Merksem vinden ze het echt heel belangrijk dat iedereen recht heeft op vrije tijd en mee kan op kamp. Daarom komen ze samen met Chiro Nationaal financieel tussen zodat ook kinderen uit kwetsbare situaties van het kampleven kunnen genieten. "De diversiteit in de Chiro weerspiegelt niet de diversiteit van de buurt".


Zelf aan de slag rond de missie van het jeugdwerk in je eigen werking? 

Wil je met je vrijwilligers of deelnemers in gesprek gaan over de missie van jeugdwerk? Maak gebruik van de reflectietool.

Met deze tool kom je te weten of jij en je jeugdwerkcollega’s ook wat van het DNA in jullie hebben zitten en hoe jullie meehelpen om de missie van het jeugdwerk uit te dragen. Gebruik deze tool samen met je kerngroep, team of raad van bestuur om te reflecteren over jullie organisatie. 

Klik door op onderstaande linken om aan de slag te gaan rond één van de rechten binnen de missie van het jeugdwerk.