[anysurfer.logo]

#Jeugdwerkwerkt 2023

Een nieuw impactkader Jeugdwerk en een tweede editie Congres #Jeugdwerkwerkt op 6 juni 2023. Volg het op de voet!

Op dinsdag 6 juni 2023 kwamen we samen met 600 jeugdwerkers, beleidsmakers en mensen uit aangrenzende sectoren in Maison de la Poste in Brussel.

Benieuwd hoe het er die dag aan toeging? 

Missie van het jeugdwerk
DNA van de jeugdwerker
Het jeugdwerkeffect

Jeugdwerk maakt verschil in het leven van jonge mensen. En heeft impact op hun leven later. Dat zien en horen we elke dag. De Ambrassade stelde in alle hoeken en kanten van het jeugdwerk de vraag: waarom werkt jeugdwerk eigenlijk? We zien en zeggen wel dat jeugdwerk belangrijk is … maar weten we echt waarom #Jeugdwerkwerkt? Waarom jeugdwerk marcheert, effect heeft, rendeert? 

Moeilijk. Want vraag aan 100 jeugdwerkers en jongeren wat jeugdwerk voor hen betekent en je krijgt 100 verschillende antwoorden. 100 andere termen om jeugdwerk te beschrijven, 100 andere verhalen.

We zochten naar gemeenschappelijkheden tussen jeugdwerkpraktijken: wat verbindt ons? We gingen niet op zoek naar een strakke definitie van jeugdwerk, want definities bakenen af en sluiten initiatieven uit die anders of experimenteler zijn. En laat nu net dat een van de krachten van jeugdwerk zijn: vertrekken van onderuit en ruimte geven aan jongeren.

Ja, maar wat is jeugdwerk dan? Jeugdwerk is een plaats waar kinderen en jongeren echt jong mogen zijn, waar ze de positieve kracht van een groep leren kennen, waar ze kunnen groeien op hun eigen tempo, waar ze vrienden maken en al vallend en opstaand leren. Jeugdwerk is een levenshouding waarbij kinderen en jongeren consequent centraal staan. Jeugdwerk is speels, plezant, zot, creatief, divers …

Jeugdwerk is altijd in beweging en steeds meer actief op kruispunten met o.a. onderwijs, cultuur, sport en welzijn. Jeugdwerk is divers in werkvormen en divers in doelgroepen. Jeugdwerk is experimenteel en geeft kinderen en jongeren een stem. Jeugdwerk biedt krachtige ervaringen voor en door kinderen en jongeren. Ervaringen die uniek en toch universeel zijn, dankzij de kracht van de groep, dankzij de eerste ervaringen om echt verantwoordelijkheid en engagement op te nemen. 

Jeugdwerk is er niet voor zichzelf, maar wel om kinderen en jongeren te versterken. De helft van alle kinderen en jongeren in Vlaanderen en Brussel komt in aanraking met jeugdwerk of neemt er een actieve rol in op bij meer dan 6000 verschillende jeugdwerkinitiatieven. En de uitdagingen voor kinderen, jongeren en hun organisaties worden steeds groter. 

Jeugdwerk moet ook in de toekomst sterk staan, blijven ontwikkelen en inspelen op deze uitdagingen. Daarom is het belangrijk dat:

  • iedere jeugdwerker kan vertellen wat jeugdwerk zo sterk maakt.
  • de samenleving de kracht en het effect van jeugdwerk erkent en waardeert. 
  • beleidsmakers véél meer investeren in kinderen, jongeren en hun organisaties zodat er méér jeugdwerk voor méér kinderen en jongeren kan zijn. 

In 2018 lanceerde De Ambrassade op het congres #Jeugdwerkwerkt in samenwerking met 500 jeugdwerkers een taal om de waarde van jeugdwerk uit te drukken. Maak kennis met de missie van het jeugdwerk en het DNA van de jeugdwerker. Vijf jaar later voegen we aan die taal het jeugdwerkeffect toe. Zo benoemen we nog sterker de impact van jeugdwerk.

Daarnaast lanceerden we straffe ambities binnen zes prioritaire thema’s

Vrijwillig engagement
Digitale leefwereld
Mentaal welzijn
Jeugdinfrastructuur
Stem van kinderen en jongeren
Kruispunten

Met het Congres werkten we aan:
Straf en kwaliteitsvol jeugdwerk
Meer maatschappelijke waardering voor het jeugdwerk
Meer jeugdwerk voor meer kinderen en jongeren
Congres #Jeugdwerkwerkt wordt mede mogelijk gemaakt met steun van de Vlaamse Gemeenschapscommissie en Erasmus +.