[anysurfer.logo]

#Jeugdwerkwerkt 2023

Een nieuw impactkader Jeugdwerk en een tweede editie Congres #Jeugdwerkwerkt op 6 juni 2023. Volg het op de voet!
Home

DNA

Hoe herken je een jeugdwerker? Welke eigenschappen zitten vastgeroest in ons DNA? 

DNA

Elke jeugdwerker beschikt over een specifiek DNA, een houding waarmee je in de wereld staat en met kinderen en jongeren werkt.

#Jeugdwerkwerkt omdat jeugdwerkers...

 • kinderen en jongeren consequent centraal zetten.
  Jeugdwerkers vertrekken altijd vanuit de leefwerelden van kinderen en jongeren. Jeugdwerkers bieden kinderen en jongeren eigen maatschappelijke ruimte, met plaats voor wat ze kunnen en willen, vanuit hun eigen interesses.

 • kinderen en jongeren eigenaarschap geven.
  De activiteiten, de ploegvorming, de werking, de processen, de experimenten: ook dat kunnen kinderen en jongeren zelf in handen nemen. Ze zijn evenwaardig aan hun begeleiders, de coördinatoren, de professionals.

 • proces én product belangrijk vinden.
  Samen mt kinderen en jongeren werken jeugdwerkers aan een product. Maar ook de weg naar het resultaat is minstens even waardevol. Cycli van reflectie en actie wisselen elkaar af. In dialoog, uit ervaringen, in groep leer je en zet je stappen vooruit.

 • de kracht van de groep positief inzetten.
  Jeugdwerk verbindt kinderen en jongeren door samen te werken, te verenigen volgens interesses, in te zetten op ontmoeting, netwerken en gemeenschappen te bouwen. Jeugdwerk zorgt zo voor een gevoel dat je erbij hoort en voor openheid voor andere meningen of gewoontes.
 • de samenleving mee vormgeven.
  Jeugdwerkers laten kinderen en jongeren groeien als actieve, betrokken burgers in de samenleving. Samen met kinderen en jongeren nadenken over de buurt of het (lokale) beleid, initiatieven opzetten die mensen dichter bij elkaar brengen …


Mohamed van vzw Jong vertelt hoe je als jeugdwerker mee vorm geeft aan de samenleving

Amber van Bazart laat zien hoe je als jeugdwerker vertrekt vanuit de leefwereld van kinderen en jongeren


Zelf aan de slag rond het DNA van de jeugdwerker in je eigen werking?

Wil je met je vrijwilligers of deelnemers in gesprek gaan over het DNA van de jeugdwerker? Maak gebruik van de reflectietool

Met deze tool kom je te weten of jij en je jeugdwerkcollega’s ook wat van het DNA in jullie hebben zitten en hoe jullie meehelpen om de missie van het jeugdwerk uit te dragen. Gebruik deze tool samen met je kerngroep, team of raad van bestuur om te reflecteren over jullie organisatie.