[anysurfer.logo]

#Jeugdwerkwerkt 2023

Een nieuw impactkader Jeugdwerk en een tweede editie Congres #Jeugdwerkwerkt op 6 juni 2023. Volg het op de voet!
Home

DNA

Hoe herken je een jeugdwerker? Welke eigenschappen zitten vastgeroest in ons DNA? 

DNA

Of de jeugdwerker nu professional of vrijwilliger is, elke jeugdwerker heeft een specifiek DNA, dat enkel te beleven, te leren of te ervaren is in het jeugdwerk. Ja, jeugdwerk is speels, plezant, creatief, vuil, rebels, springlevend, gedreven, met een hoek af …  

Maar jeugdwerk is bovenal een houding: de manier waarop de jeugdwerker in de wereld staat en naar de samenleving kijkt. Niet omdat die dat moet, maar omdat die dat wil. Jeugdwerkers zijn de enigen die in hun denken en doen volledig vertrekken vanuit jongeren.

#Jeugdwerkwerkt omdat jeugdwerkers...

  • kinderen en jongeren consequent centraal zetten.
    Jeugdwerkers vertrekken altijd vanuit de leefwerelden van kinderen en jongeren. Jeugdwerkers bieden kinderen en jongeren eigen maatschappelijke ruimte, met plaats voor wat ze kunnen en willen, vanuit hun eigen interesses.

  • kinderen en jongeren eigenaarschap geven.
    De activiteiten, de ploegvorming, de werking, de processen, de experimenten: ook dat kunnen kinderen en jongeren zelf in handen nemen. Ze zijn evenwaardig aan hun begeleiders, de coördinatoren, de professionals.

  • proces én product belangrijk vinden.
    Samen mt kinderen en jongeren werken jeugdwerkers aan een product. Maar ook de weg naar het resultaat is minstens even waardevol. Cycli van reflectie en actie wisselen elkaar af. In dialoog, uit ervaringen, in groep leer je en zet je stappen vooruit.

  • de kracht van de groep positief inzetten.
    Jeugdwerk verbindt kinderen en jongeren door samen te werken, te verenigen volgens interesses, in te zetten op ontmoeting, netwerken en gemeenschappen te bouwen. Jeugdwerk zorgt zo voor een gevoel dat je erbij hoort en voor openheid voor andere meningen of gewoontes.
  • de samenleving mee vormgeven.
    Jeugdwerkers laten kinderen en jongeren groeien als actieve, betrokken burgers in de samenleving. Samen met kinderen en jongeren nadenken over de buurt of het (lokale) beleid, initiatieven opzetten die mensen dichter bij elkaar brengen …


Jeugdwerker, wees trots op jouw DNA en draag het elke dag uit. 
Als iedereen die met kinderen en jongeren contact heeft meer de jeugdwerker in zichzelf bovenhaalt, komen we dichter bij een samenleving die kinderen en jongeren overal versterkt. 
Leerkracht, politieagent, hulpverlener, beleidsmaker: zet je niet boven kinderen en jongeren, maar naast hen, vertrek vanuit het DNA van de jeugdwerker.

Fototentoonstelling: Het DNA van de jeugdwerker door de ogen van 11 geëngageerde jongeren

Elf geëngageerde jongeren uit het jeugdwerk gingen de uitdaging aan om het DNA van de jeugdwerker in beeld te brengen. Ze kwamen drie keer samen om enkele basisprincipes rond fotografie onder de knie te krijgen en nadien trokken ze op pad. Ze gingen elk aan de slag rond één van de vijf DNA elementen en maakten beelden in hun eigen jeugdwerkingen om uit te leggen op welke manier dit DNA element bij hen aan bod komt. Dit resulteerde in elf drieluiken die elk een stukje van de diversiteit aan jeugdwerkactiviteiten tonen.  

We goten deze foto's in een kleine catalogus. Deze kan je hieronder downloaden. 

Foto's van Gitte Truyens, Ezri Arnouts, Lowie Bouckenooghe, Lander Rabaut, Aisha Boel,  Arina Dobrovolskaya, Britt Cuppens, Ada Slos, Erinn Laget, Merel Vandenbroucke en Robbe de Smet 


Mohamed van vzw Jong vertelt hoe je als jeugdwerker mee vorm geeft aan de samenleving

Amber van Bazart laat zien hoe je als jeugdwerker vertrekt vanuit de leefwereld van kinderen en jongeren


Zelf aan de slag rond het DNA van de jeugdwerker in je eigen werking?

Wil je met je vrijwilligers of deelnemers in gesprek gaan over het DNA van de jeugdwerker? Maak gebruik van de reflectietool

Met deze tool kom je te weten of jij en je jeugdwerkcollega’s ook wat van het DNA in jullie hebben zitten en hoe jullie meehelpen om de missie van het jeugdwerk uit te dragen. Gebruik deze tool samen met je kerngroep, team of raad van bestuur om te reflecteren over jullie organisatie.