[anysurfer.logo]

Alles over Jeugdwerk

Alles over Jeugdwerk brengt zoveel mogelijk basiskennis over het jeugdwerk in Vlaanderen bij elkaar.
Home

Wat is jeugdwerk?

Het Jeugdwerk in Vlaanderen in één omvattende beschrijving gieten is een bijna een onmogelijke opdracht. Jeugdwerk in Vlaanderen staat juist gekend om zijn grote diversiteit en variëteit aan werkvormen, soorten en activiteiten. Hét jeugdwerk bestaat eigenlijk niet, maar is een verzameling van allerlei werkvormen en -soorten. Om het bos nog door de bomen te zien, geven we hier enkele beschrijvingen, opdelingen en cijfers mee. 

Definitie 

De wettelijke Vlaamse definitie* van jeugdwerk is: “Jeugdwerk is sociaal-cultureel werk op basis van niet-commerciële doelen voor of door de jeugd van 3 tot en met 30 jaar, in de vrije tijd, onder educatieve begeleiding en ter bevordering van de algemene en integrale ontwikkeling van de jeugd die daaraan deelneemt op vrijwillige basis.” 

Deze definitie is behoorlijk breed. Het is namelijk niet evident om Jeugdwerk in één concrete en korte definitie te gieten. We vroegen aan meer dan 100 jeugdwerkers (en studenten in humane en socio-culturele opleidingen) wat “jeugdwerk” is. We kregen evenveel verschillende antwoorden terug. De 101 verschillende antwoorden weerspiegelen meteen ook de diversiteit en variëteit in het jeugdwerk

Een groot divers landschap met verschillende werkvormen en soorten en een nog groter bereik van kinderen en jongeren. Jeugdwerk is daarom altijd actueel, zinvol en relevant en vooral ook voortdurend in ontwikkeling. Zo worden jeugdwerkpraktijken beïnvloed door een snel veranderende samenleving en door de verschillende beleidsorganen die op korte tijd beslissingen nemen met een groot effect op de ontwikkelingen in het jeugdwerk. Ook jeugdwerk zelf evolueert aan een hoog tempo door snelle wissels van jonge beroepskrachten en vrijwilligers. 

* Definitie afkomstig van het departement cultuur, jeugd & media 


Impactkader 

Jeugdwerk maakt een verschil in het leven van jonge mensen én heeft impact op hun leven later. Dat zien en horen we elke dag. De Ambrassade stelde in alle hoeken en kanten van het jeugdwerk de vraag: waarom werkt jeugdwerk eigenlijk? We zien en zeggen wel dat jeugdwerk belangrijk is … maar weten we echt waarom #Jeugdwerkwerkt? Waarom jeugdwerk marcheert, effect heeft, rendeert? 

In 2018 lanceerde De Ambrassade op het congres #Jeugdwerkwerkt in samenwerking met 500 jeugdwerkers een taal om de waarde van jeugdwerk uit te drukken. Vijf jaar later voegden we aan die taal het jeugdwerkeffect toe. Zo benoemen we nog sterker de impact van jeugdwerkDit alles komt samen in het impactkader van het jeugdwerk

In dit impactkader creëerden we een gezamenlijke taal, missie, DNA, jeugdwerkeffect en ambities voor het Vlaams Jeugdwerk.