[anysurfer.logo]

Reflectietool #Jeugdwerkwerkt

Reflectietool #Jeugdwerkwerkt

#Jeugdwerkwerkt - Beleidsnota 2022-2025

Op 12 juni 2018 organiseerde De Ambrassade het congres #jeugdwerkwerkt. Naar aanleiding van dit congres ontwikkelden we in samenwerking met vele jeugdwerkers een taal om de waarde van jeugdwerk uit te drukken. We zochten naar gemeenschappelijkheid tussen jeugdwerkers en jeugdwerkpraktijken: Wat maakt ons jeugdwerkers? Wat verbindt ons?

Dit werd vormgegeven in 5 elementen die het DNA van de jeugdwerker vormen. We formuleerden ook een gedeelde missie van het jeugdwerk in het creëren van ruimte voor 4 rechten van kinderen en jongeren. Tenslotte besloten we met 5 stevige uitdagingen voor het jeugdwerk in de toekomst aan de slag te gaan.  

Je kan dit allemaal nalezen in ons artikel #Jeugdwerkwerkt, vandaag en in de toekomst

Om verder na te denken wat het DNA van de jeugdwerker en de 4 rechten uit onze gedeelde missie betekenen in de praktijk, ontwikkelden we een handige #Jeugdwerkwerkt reflectietoolMet deze tool kom je te weten of jij en je jeugdwerkcollega’s ook wat van het DNA in jullie hebben zitten en hoe jullie meehelpen om de missie van het jeugdwerk uit te dragen. Gebruik deze tool samen met je kerngroep, team of raad van bestuur om te reflecteren over jullie organisatie. 


Klik op één van de DNA of MISSIE elementen in het schema #Jeugdwerkwerkt om meteen naar de reflectietekeningen en -vragen te gaan of lees hieronder hoe je deze reflectietool kan gebruiken.

Je webbrowser geeft geen ondersteuning voor .svg-bestanden, probeer een andere webbrowser.

Hoe gebruik je de #Jeugdwerkwerkt tool?

Start met het maken van deze twee keuzes:

Online of offline? 

  • Voor de online versie gebruik je gewoon onze website. Proficiat, je bent al op de juiste plek! 
  • Voor de offline versie print je de tekeningen, reflectievragen en het stappenplan uit van de onderdelen die je graag wilt bespreken. Je kan alle nodige bestanden downloaden als je doorklikt op de onderdelen in het schema #Jeugdwerkwerkt hierboven.

In kleine of in grote groep? 

  • Wanneer je de reflectietool gebruikt in een kleine groep van maximum 12 personen laat je de onderdelen één voor één passeren. Je kan alle onderdelen bespreken of je selecteert op voorhand de onderdelen die voor je organisatie relevant zijn. Neem ongeveer 20 minuten tijd per onderdeel. 
    Daag jezelf uit: soms kan het interessant zijn om onderdelen te kiezen die op het eerste zicht ver van jullie organisatie af staan, om er dan samen achter te komen waarom jullie hier niet op inzetten of juist beter wel op zouden inzetten.
  • Wanneer je de reflectietool in grote groep wilt gebruiken met meer dan 12 personen kan de wereldcafé methodiek helpen om alles te organiseren. Je maakt op voorhand een selectie van de onderdelen die je graag wilt bespreken. Voor elk onderdeel richt je een cafétafel in waarop je de reflectietekeningen- en vragen legt. De deelnemers gaan rond de tafel zitten. Op regelmatige tijdstippen verplaatsen ze zich naar een nieuwe tafel. We raden aan om ongeveer 20 minuten hiervoor te nemen. Je kan eventueel een gespreksleider aanduiden die wel vast aan een cafétafel blijft zitten om vorige gesprekken samen te vatten en zo kruisbestuiving mogelijk te maken.  

Volg dit stappenplan

Stap 1 

  • Online: Klik op het deel van de missie of een element van het DNA van het jeugdwerk in het schema waar jullie het over willen hebben en projecteer enkel de tekening.
  • Offline: Leg enkel de print van de tekening op tafel.

Stap 2 

  • Wat staat er op de tekening? 
  • Herken je deze situatie? 
  • Begrijp je wat er wordt afgebeeld? 

Stap 3 

Lees nu het verduidelijkende tekstje

Stap 4 

Lees daarna de reflectievragen

Deze reflectievragen zijn opgesteld volgens een bepaalde stramien: 

  • Wat versta je onder het DNA-element of het Recht? 
  • Hoe is dit momenteel in jullie organisatie ingevuld? Waar zie je dat? 
  • Waar doen jullie dit niet? Waarom zetten jullie hier (soms) niet op in?
  • Wat kan je doen om in toekomst meer aandacht te geven aan dit DNA-element of Recht? 

Leg deze vragen voor aan de groep en probeer samen antwoorden te vinden. 

Stap 5 

Na het beantwoorden van de vragen bespreek je samen wat de essentie is die je in een verslag noteert.

Bepaal vervolgens wat je met deze inhoud nog verder kan doen binnen jouw organisatie. Zoals bijvoorbeeld:

  • Wat betekent dit voor jullie nieuwe beleidsnota?
  • Moeten sommige zaken op andere plaatsen verder en breder besproken worden?
  • Kunnen er directe acties uit jullie reflectie opgesteld worden?
  • ...


SIRE
Over de tekeningen

We lieten alle tekeningen voor deze reflectietool ontwerpen door Silke Reyntjens.

Silke, alias SIRE, is kunstwetenschapper van opleiding en werkt als freelance tekenaar, grafisch ontwerper en kunstdocente. De artiestennaam SIRE gaf Silke de nodige speelruimte om een eigen liniaire stijl te ontwikkelen. Haar zwart-wit techniek trekt ze door in haar muurschilderingen, glasraamtekeningen, logo’s, visitekaartjes etc. Zelf benoemt ze haar tekenstijl ‘illustratief grafisch design’.

Bekijk haar werk op: