Waarom ruimte delen als eigenaar?
De meeste eigenaars zijn niet geneigd hun infrastructuur te delen of open te stellen. Nochtans biedt het delen van ruimte ook voor eigenaars heel wat voordelen.
Voordelen van gedeeld gebruik voor de eigenaar
- Ruimte delen kan financieel interessant zijn: je kan extra inkomsten verwerven uit verhuur, of een vrijstelling van leegstandbelasting bekomen.
- Leegstand leidt tot verkrotting. Gebruik van een ruimte zorgt er daarentegen voor dat de ruimte beter onderhouden en zelfs verbeterd wordt, bijvoorbeeld als de gebruikers mee investeren in de infrastructuur.
- Gedeeld gebruik zorgt voor sociale controle, waardoor overlast en vandalisme worden vermeden. Zo kan je besparen op vaak dure kosten voor de bewaking van je eigendom.
- Een gedeelde invulling is positief voor het imago van je organisatie, onderneming …. Via gedeeld gebruik kan je werken aan je naamsbekendheid of een nieuw publiek aanspreken, bouw je je netwerk uit, en zorg je voor goede relaties met de overheid en de buurt.
Enkele voorbeelden
- Speelplein Kwik Kwak in Brasschaat betaalde mee voor de nieuwe speeltoestellen op de speelplaats van de lagere school van het Sint-Michielscollege, die zij tijdens de schoolvakanties gebruikten voor hun werking.
- De projectontwikkelaars Matexi en Re-vive kozen bewust voor een tijdelijke invulling op de Tupperwaresite in Aalst: “Door al die activiteit hier [van het gedeeld gebruik] komt er heel veel volk over de vloer. De sociale controle is fantastisch. Tot voor kort hadden we een bewakingsfirma. Dat kost je toch zes- tot zevenduizend euro per jaar. Dan heb ik liever dat we dat geld aan andere dingen besteden.” (Sven De Bondt, Matexi)
- Jeugdhuis Ginsert in Genk kampte met een tekort aan leden, en besloot daarom via het project ‘Iedereen Ginsert’ het jeugdhuis elke donderdag ter beschikking te stellen aan een bepaalde vereniging. Het project bleek al snel een succes, zowel voor de verenigingen die het jeugdhuis konden gebruiken, als voor het jeugdhuis dat zo heel wat nieuwe doelgroepen wist te bereiken.
N.V. Abattoir deelt haar marktsite met vzw Cultureghem
Sinds enkele jaren stelt vzw Cultureghem de private marktsite van de Abattoir in Anderlecht open voor medegebruik door de buurt. Kinderen kunnen er komen spelen, boksen of dansen op Ketmet, en er worden kookworkshops georganiseerd met verse groenten van de markt (Kookmet).
Voor de N.V. Abattoir biedt dit gedeeld gebruik met Cultureghem heel wat voordelen. Zo hebben de activiteiten van Cultureghem een positieve uitstraling op het imago van de Abattoir. Ook bij de marktkramers is het draagvlak voor Cultureghem groot, want Kookmet trekt extra klanten aan voor de markt.
Bovendien is de kost voor Abattoir beperkt, want zij moeten enkel hun ruimte ter beschikking stellen op momenten dat die toch niet gebruikt wordt. Tegelijkertijd vermijdt Abattoir dankzij de werking van Cultureghem een leegstandstaks, en kan Abattoir indirect mee genieten van subsidies die Cultureghem krijgt van de overheid om een aantal infrastructurele ingrepen te doen.
Volgens Eva De Baerdemaeker van Cultureghem hechten bedrijven steeds meer belang aan een positief imago. Vele bedrijven geven niet snel geld, maar staan wel steeds meer open om diensten of ondersteuning in natura te leveren. Een gedeelde invulling is daarvoor een geschikt middel. Persoonlijke aspecten spelen daarbij een belangrijke rol: zo is Cultureghem voor Joris Tiebout, CEO van Abattoir, een middel om bij te dragen aan de stedelijke ontwikkeling van Brussel, een thema dat hem na aan het hart ligt.