[anysurfer.logo]

Ondersteuningstraject Beleidsplanning 2022-2025

Ondersteuningstraject Beleidsplanning 2022-2025

Beleidsnota 2022-2025
beleidsnotatraject 2022-2025

Ook al ben je nog volop bezig met het uitvoeren van je huidige beleidsnota, toch moet je je alweer voorbereiden op een nieuwe beleidsperiode. Wij helpen je alvast met je nieuwe beleidsplanningsperiode 2022-2025 zodat je vóór 1 januari 2021 een sterke en kwaliteitsvolle beleidsnota kan indienen. Op deze pagina vind je het overzicht van ons gehele ondersteuningstraject.

8 fases op 1 poster 

In de zomer van 2019 zal elke Vlaams erkende jeugdwerkvereniging een vernieuwde versie van onze beleidsplanningsposter ontvangen. Ze geeft je in één oogopslag het overzicht van alle fases die je moet doorlopen om te komen tot een kwalitatieve nieuwe beleidsnota.  

1 toolbox over 8 fases 

Over elke fase schreven we heel wat informatie neer in onze toolbox. We spekken ze telkens met de nodige achtergrondinformatie, methodieken en goede voorbeelden. Doorheen heel het ondersteuningstraject en telkens wanneer een nieuwe fase wordt opgestart, zullen we deze toolbox blijvend updaten met de laatste nieuwe informatie. De eerste update wordt in de zomer van 2019 gedaan, want momenteel vind je hier nog de versie van 4 jaar geleden.

8 open vormingsmomenten en 1 consultatiemoment

We organiseren van september 2019 t.e.m. april 2021 ook 8 open vormingsmomenten die telkens één fase of meerdere onderdelen van een fases zullen behandelen. Op deze vormingsmomenten geven we goede voorbeelden, maken we samen oefeningen, wisselen we met elkaar uit of laten we experts aan het woord. Aan één van deze vormingsmomenten is ook een vrijblijvend consultatiemoment gekoppeld. Het moment om één op één terug te koppelen over jouw beleidsplanningsproces en jouw vragen ter advies aan een expert voor te leggen. 

 • donderdag 12 september 2019
  FASE 1: OPSTART van je beleidsplanningsproces
 • donderdag 17 oktober 2019
  FASE 3: ONDERZOEK (omgevingsanalyse, doelgroepbevraging en gegevensverzameling)
 • dinsdag 14 januari 2020
  FASE 4: ANALYSE, UITDAGINGEN EN OPTIES
 • dinsdag 14 januari 2020
  Consultatiemoment
 • maandag 2 maart 2020
  FASE 5: DOELSTELLINGENKADER
 • dinsdag 24 maart 2020
  Thematische dag
 • donderdag 23 april 2020
  FASE 6: MENSEN & MIDDELEN (begroting opmaken)
 • donderdag 10 september 2020
  FASE 7: REDACTIE & SUBSIDIEOVEREENKOMST
 • dinsdag 24 april 2021
  FASE 8: IMPLEMENTATIE EN COMMUNICATIE
Je kan per moment apart inschrijven. Heb je interesse in één of meerdere vormingsmomenten? Klik hierboven door op het moment waar jij naartoe wil gaan. Op de pagina waar je terecht komt kan je inschrijven.


11 freelancers

Biedt ons ondersteuningstraject net niet voldoende om jullie eigen proces helemaal in goede banen te leiden? Dan verwijzen we graag door naar enkele begeleiders. Dit zijn gedreven freelancers of organisaties met expertise in het jeugdwerk en/of het begeleiden van beleidsplanningsprocessen. Zij kunnen je organisatie helemaal op maat en intensief begeleiden.

1 speciale nieuwsbrief en 1 uitwisselingsplatform

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je dan in voor onze aparte nieuwsbrief voor het ondersteuningstraject beleidsplanning 2022-2025 door een mailtje te sturen naar timmy.boutsen@ambrassade.be met onderwerp "inschrijven nieuwsbrief beleidsnota 2022-2025". Maandelijks of na elke open vorming mag je deze in je mailbox verwachten. 

Eénmaal ingeschreven voor deze nieuwsbrief nodigen we je ook meteen uit om deel te nemen aan ons online uitwisselingsplatform. Dit is de plaats om vragen te stellen en antwoorden te verzamelen van andere collega’s uit de jeugdwerksector die net zoals jij bezig zijn met hun nieuwe beleidsplanningsproces.

1 publicatie voor je omgevingsanalyse

Op donderdag 16 en vrijdag 17 mei 2019 organiseerden we onze jaarlijkse jeugdwerk2daagse. Deze keer stond die helemaal in het teken van een toekomstverkenning. We nodigde 14 sprekers uit die hun trends, evoluties en ideeën kwamen pitchen. We vroegen na de jeugdwerk2daagse aan elke spreker om hun sessie ook om te zetten in een kort artikel. Al deze artikels, aangevuld met andere bronnen, zullen we bundelen in één (online) publicatie die input geeft voor het maken van jouw omgevingsanalyse voor je beleidsplanningsproces.

1 tool om te reflecteren over de agenda voor de toekomst van het jeugdwerk 

#Jeugdwerkwerkt, dat weten we ondertussen allemaal, want op 12 dinsdag 2018 presenteerden we onze agenda voor de toekomst van het jeugdwerk op ons congres #Jeugdwerkwerkt. Om ervoor te zorgen dat het DNA van de jeugdwerker, onze gedeelde MISSIE van het jeugdwerk en de 5 UITDAGINGEN voor de toekomst ook een plaats kunnen krijgen in jullie beleidsnota zijn we momenteel een tool aan het ontwikkelen om jouw hierover te doen reflecteren en de vertaling te kunnen maken naar de missie en beleidsnota van jouw organisatie. Deze tool mag je verwachten in oktober 2019.  Nu al inspiratie nodig voor de voorbereiding van je beleidsplanningsproces?  Kijk dan op www.jeugdwerkwerkt.be .

Wat na het indienen van je nieuwe beleidsnota?

Ook dan staan we klaar om de eerste ontwerpadviezen te analyseren en de tendensen uit de definitieve adviezen en beslissing van de minister terug te koppelen aan de jeugdwerksector.

Specifieke vragen? Toch nog iets gemist? Iets onduidelijks?

Neem dan contact op met onze medewerkers die dit hele ondersteuningstraject vormgeven:

Doelgroep

 • Jeugdwerkorganisaties die erkend zijn door het Vlaams decreet jeugd- en kinderrechtenbeleid;
 • Medewerkers die mee de nieuwe beleidsnota ontwikkelen, schrijven of deelnemen aan de beleidsnota stuurgroep.