[anysurfer.logo]

Onderzoeksrapport Waddist: #jeugdwerkwerkt

Onderzoeksrapport Waddist: #jeugdwerkwerkt

Waddist
waddist

Willen jongeren vergoed worden voor vrijwilligerswerk? Hoe willen zij hun jeugdlokaal inrichten? Zijn ze geïnteresseerd in politiek en vanaf welke leeftijd willen ze stemmen? 

De jongeren van Waddist deelden in de periode van april en mei 2023 hun mening over de zes prioritaire thema’s van het jeugdwerk: vrijwillig engagement, mentaal welzijn, stem van kinderen en jongeren, digitale leefwereld, jeugdinfrastructuur en kruispunten

#Jeugdwerkwerkt 

Binnen deze zes prioritaire thema’s formuleert het jeugdwerk in Vlaanderen en Brussel ambities. Als we deze ambities waarmaken, kunnen we over vijf jaar nog steeds straf jeugdwerk realiseren. Op die manier vergroten we de maatschappelijke waardering voor het jeugdwerk. 

Dit rapport werd gemaakt voor het congres #Jeugdwerkwerkt op 6 juni 2023. Daar wordt de missie van het jeugdwerk toegelicht, het DNA van de jeugdwerker en het positieve effect van jeugdwerk. 

Jeugdinfrastructuur
Stem van kinderen en jongeren
Mentaal welzijn
Jongeren en kruispunten
Vrijwillig engagement
Digitale leefwereld
Wie hebben we bereikt met dit rapport?

De vragen werden gesteld in de periode van april-mei 2023 en we bereikten 300 jongeren. Daarnaast werden er ook enkele vragen gebruikt die in de voorbije jaren gesteld zijn. Hierdoor kennen de vragen soms een wisselend bereik gaande van 119 Waddisters tot 1532 Waddisters. De Waddisters zijn 13 tot 15 jaar (17%), 16 tot 19 jaar (48%) en 20 tot 30 jaar (35%). Er zijn meer meisjes (67%) dan jongens (29%). We bereikten vooral scholieren uit de A-stroom (48 jongeren) en ASO (86 jongeren). Daarnaast hebben 25 jongeren uit het TSO , 7 jongeren uit het KSO en 5 jongeren uit het BSO deelgenomen. De grootst groep jongeren woont in Oost-Vlaanderen (99 jongeren) en in Antwerpen (85 jongeren). In West-Vlaanderen en Brabant bereikten we telkens 36 jongeren. In Limburg bereikten we 25 jongeren en in Brussel 12 jongeren. 

Wat is Waddist?

Waddist is een gratis app waarmee jongeren tussen de 12 en 30 jaar dagelijks kunnen delen wat ze denken, voelen en meemaken. Elke dag krijgen jongeren drie vragen over thema’s zoals liefde, vrienden, mentaal welzijn en meer die ze anoniem kunnen beantwoorden. De antwoorden hiervan? Die worden verzameld en gedeeld met beleidsmakers. Zo laten we de stem van jongeren horen. 

Wil je meer informatie over Waddist of wil je zelf ook vragen stellen in de app? Meer informatie vind je hier.