[anysurfer.logo]

Wat is Waddist?

Wat is Waddist?

Waddist

Begin 2021 lanceerden De Ambrassade en Arteveldehogeschool Waddist om jongeren hun stem te laten horen én beter te weten wat hun meningen en noden zijn.

Via de Waddist-app kunnen jongeren van 12 tot en met 30 jaar elke dag delen wat ze denken, voelen en meemaken. Dat maakt Waddist dé tool om hun stem te horen in de kwesties over hun leefwereld. Een jongere die binnenkomt op de Waddist-app krijgt de drie meerkeuzevragen-van-de-dag te zien. Voor een makkelijk en snel antwoord, op een laagdrempelige manier. Spelelementen zoals bonuspunten, badges en shares op sociale media houden het leuk voor deelnemers. Jongeren, organisaties die jongeren bereiken, onderzoekers... kunnen vragen insturen. Het Waddist-team speelt kort op de bal, selecteert en helpt bij de verwoording.

Je kan de Waddist-app downloaden via 
Google Play Store en Apple Store

Werk jij voor een jeugdwerkorganisatie of doe je onderzoek naar kinderen en jongeren? 

Hoe werkt Waddist?

De app stelt elke dag om 17 uur 3 meerkeuzevragen om te weten wat jongeren denken, voelen en meemaken.

Na de vragen krijgen ze een tip van de dag en zien ze ook geanonimiseerd wat andere Waddisters antwoordden op de vragen van de dag ervoor. De tip van de dag wordt aangeleverd door het Vlaamse jeugdinformatieplatform WAT WAT en is afwisselend luchtig of informatief, naargelang de thema’s in de vragen. 

Jongeren kunnen ook zelf vragen insturen die ze graag aan andere Waddisters willen stellen. Waddist geeft dus elke dag:

  • vragen waarbij jongeren hun mening delen
  • 3 resultaten waarbij jongeren kunnen vergelijken met andere Waddisters: hoe denken zij over dingen? Hoe verschillen ze van anderen?
  • 1 tip waarbij ze meer info krijgen over de vragen 
Voorbeelden van zo’n vragen zijn:

  • Ben je bang dat de coronaregels weer strenger zullen worden nu er meer mensen besmet worden?
  • Voel jij je soms eenzaam of alleen?
  • Vind jij porno realistisch?
  • Heb je ooit al eens gespiekt bij een toets of examen? 

Vragen worden opgesteld door:

  • Een redactieteam bestaande uit medewerkers van De Ambrassade en een groep jongeren van Waddist
  • Jeugd(welzijns)organisaties & beleidsorganisaties

Waarom Waddist?

Door de dagelijkse antwoorden genereert Waddist een uitgebreide database aan uitspraken en cijfers over jongeren, door jongeren. De verrassende resultaten, uitspraken en cijfers van kleine bevragingen geven inzicht in wat jongeren denken aan jeugdorganisaties, beleidsmakers, pers, onderzoekers en jongeren zelf.

Jongeren zelf aan het woord laten over de thema’s die spelen in hun leefwereld is voor De Ambrassade altijd een speerpunt geweest. Waddist moet dé tool worden om de vinger aan de pols te houden bij jongeren en hun stem centraal te zetten in de debatten over hun leefwereld. Waddist is ontwikkeld als laagdrempelig onderzoeks- en participatietool om het jeugdwerk, jeugdinformatie en jeugdbeleid te ondersteunen.

Over Arteveldehogeschool en De Ambrassade 

Het idee achter Waddist ontstond nadat Arteveldehogeschool Teacher Tapp lanceerde in oktober 2020. Die app stelt elke dag 3 vragen aan leerkrachten. En wordt gebruikt voor onderzoek en om input te kunnen geven aan beleid. De onderzoekers van Arteveldehogeschool voelden hoe krachtig het is om mensen een stem te geven. Dat wilden ze ook voor jongeren doen, een groep die in de coronacrisis vaak vergeten werd. Dus klopten ze aan bij De Ambrassade, het Vlaamse expertisecentrum jeugdbeleid en ondersteuner van het Vlaamse jeugdwerk.

“Via Waddist kunnen we de stem van jongeren een plaats geven"

"Waddist is een voorbeeld van het soort onderzoek waar wij als hogeschool voor staan: het is een participatieve en laagdrempelige tool om de stem van de gebruiker, in dit geval jongeren, te horen. Jongeren staan centraal in veel van de kernactiviteiten van onze hogeschool. Zowel onze eigen studenten behoren tot de doelgroep, maar evenzeer de jongeren waarmee leraren, sociaal werkers en andere professionals die wij opleiden werken. Via Waddist kunnen we de stem van jongeren een plaats geven in actuele vraagstukken en innovatieve projecten rond onderwijs, vrije tijd, jeugd(welzijns)werk enzoverder.” – vertelt Sofie Vanassche, Hoofd Onderzoek en Ontwikkeling in het domein Onderwijs, Arteveldehogeschool. 

Waddist post regelmatige updates over resultaten op sociale media: