[anysurfer.logo]

Alles wat je moet weten over het Vlaamse jeugdwerk

Alles wat je moet weten over het Vlaamse jeugdwerk

Alles wat je moet weten over het Vlaamse Jeugdwerk! *

Basiswerk Jeugdwerk

* of toch bijna alles ;-) 

Met het basiswerk jeugdwerk reiken we een informatieplatform aan die de nodige basiskennis over het Vlaamse Jeugdwerk bundelt op één plaats. Op die manier dragen we bij aan het geheugen van het jeugdwerk, algemene kennis over het jeugdwerk, gemeenschappelijk taalgebruik en verhogen we ons eigen bewustzijn over jeugdwerk. 

We merkten de afgelopen jaren dat niet iedereen beschikte over de juiste informatie of ze kon terugvinden. Zo divers en gevarieerd als het jeugdwerk is, zo verspreid was ook de (basis)kennis over jeugdwerk.

We richten ons met dit basiswerk jeugdwerk zowel op studenten die leren over jeugdwerk in hun opleiding (bv. sociaal-cultureel werkers, pedagogen of agogen, ...), maar ook op de startende jeugdwerker die nog niet helemaal mee is hoe het Vlaams jeugdwerklandschap in elkaar steekt. Ook voor de meer ervaren jeugdwerker kan het "basiswerk jeugdwerk" een goede opfrissingsbeurt geven aan zijn of haar kennis over het jeugdwerk. 

Net zoals generaties kinderen en jongeren elkaar snel opvolgen, zo evolueert het jeugdwerk ook even snel. Elke jaar geven we dit basiswerk jeugdwerk daarom ook een update en breiden we het verder uit. We delen het basiswerk jeugdwerk op in 4 grote delen:

  1. Het deel Vlaamse jeugdwerklandschap geeft cijfers over het jeugdwerk en deelt het op in werksoorten- en vormen. 
  2. In het deel Geschiedenis van het jeugdwerk blikken we terug op een verleden van meer dan 150 jaar.
  3. Het deel Jeugd(werk)beleid leggen we het Vlaams decreet jeugd- en kinderrechtenbeleid uit in eenvoudigere taal.
  4. In het Woordenboek vind je korte beschrijvingen van veelgebruikte woorden.
Voor opleidingen in het Hoger Onderwijs die les geven over jeugdwerk bieden we ook een gastles jeugdwerk aan.