[anysurfer.logo]

Gastles voor toekomstige jeugdwerkers

Gastles voor toekomstige jeugdwerkers

Jeugdwerk   |  5 NOVEMBER 2018

Regelmatig komen we met De Ambrassade in contact met studenten die in hun opleiding les krijgen over het jeugdwerk. Vaak zijn dit studenten Sociaal Werk, Sociaal-cultureel werk, Pedagogen of Agogen, ... . De kans is groot dat ze later ook in het Vlaams jeugdwerk een job vinden of op zijn minst in contact zullen komen als professional met het jeugdwerk. We vinden het daarom belangrijk dat deze studenten het jeugdwerk goed leren kennen en ook in hun opleiding de juiste basiskennis meekrijgen.

Ook voor docenten die verantwoordelijk zijn voor deze inhoud van jeugdwerk over te brengen naar studenten is het niet altijd evident om de juiste en laatste informatie te vinden over het Vlaamse Jeugdwerk. Net zoals jongeren snel doorgroeien, evolueert het Vlaamse jeugdwerklandschap ook snel mee.

Met het basiswerk jeugdwerk bieden we hier alvast een informatieplatform voor aan waarop de meest belangrijkste zaken uitgelegd worden en jaarlijks aangepast wordt. Maar we komen dit ook graag ter plaatse uitleggen en hebben hier twee formules voor uitgewerkt.

Basis gastles over jeugdwerk

Op 1,5 tot 2 uur tijd geven we studenten inzicht in het Vlaamse Jeugdwerklandschap.

  • We geven enkele cijfers over het jeugdwerk zodat studenten zien hoe groot het jeugdwerk in Vlaanderen wel niet is!
  • We geven een overzicht van de meer dan 100 Vlaamse erkende jeugdwerkverenigingen.
  • In vogelvlucht gaan we doorheen meer dan 150 jaar geschiedenis.
  • We halen de belangrijkste decreten aan die het jeugd(werk)beleid in Vlaanderen regelen en hoe verenigingen hiermee een subsidie kunnen krijgen.
  • We ronden altijd af door studenten zelf de kans te geven om te vertellen waarom zij jeugdwerk belangrijk vinden en vullen dit aan met het DNA, onze gedeelde MISSIE en de 5 THEMA's die samen de agenda voor de toekomst van het jeugdwerk maken, want #Jeugdwerkwerkt!
Na deze gastles hebben studenten meer inzicht gekregen in hoe onze Vlaamse jeugdwerksector in elkaar steekt en is de perfecte basis gelegd om in andere lessen hier verder op door te gaan of uit te diepen. Deze gastles wordt voor hogescholen en universiteiten gratis aangeboden. Een medewerker komt deze les ter plaatse geven in jullie leslokalen. De gastles laten doorgaan op De Ambrassade is ook mogelijk, met een maximum van 25 studenten. Voor de gastles wordt er een presentatie gebruikt die ook aan de studenten wordt bezorgd. Het basiswerk jeugdwerk vormt de uitgeschreven documentatie waar studenten verder mee aan de slag kunnen.

Verdiepende gastles over jeugdwerk

Wil je graag verder gaan dan de basis gastles en meer inzoomen op specifieke thema's in het jeugdwerk of een debat over jeugdwerk organiseren met je studenten? Dan kunnen we ook een gastles op maat van jouw studenten of vakinhoud maken.

Deze verdiepende gastles vraagt een goede voorbereiding en kan dus enkel ingepland worden naargelang de beschikbare tijd van onze medewerkers. Een medewerker komt deze les ter plaatse in jullie leslokalen geven. De gastles laten doorgaan op De Ambrassade is ook mogelijk, met een maximum van 25 studenten.

Om een gastles op maat uit te werken vragen we een vergoeding van €50 per gegeven uur en de vervoersonkosten van onze medewerker. We stellen deze gastles op in samenspraak met jou als docent en het vak waarin deze gastles kadert. We voorzien zoals gewenst de nodige achtergronddocumentatie en bijhorende reflectieopdrachten voor de studenten.

Graag een gastles aanvragen?

Stuur je vraag naar Timmy en we bekijken samen of we een geschikt moment vinden.