Je hebt de jeugdwerkregels en het zomerplan gelezen, maar daarin verwijzen we regelmatig naar de noodprocedure. Deze kan je hieronder terug vinden.
Opgelet: al het onderstaande blijft, zoals voor heel het zomerplan geldt, onder voorbehoud van lokaal strengere regels.
Je kan hieronder heel wat informatie vinden over de noodprocedure. Verder kan je aankloppen bij je eigen koepel of organisatie. Zij kunnen jou het best verder helpen. In het menu bij 'contact' vind je hun informatie.
Klik op onderstaande titels om door te springen naar het bijhorende onderdeel.
Hieronder vind je alle informatie gericht op begeleiding, lokale afdelingen en groepen.
Helemaal onderaan deze pagina vind je meer informatie over jouw rol als koepel of organisatie bij het organiseren van een mobiele testing ter plaatse en verdere ondersteuning.
Klik door naar alle info voor organisatie/koepel/lokaal bestuur
We gaan samen voor een veilige en verantwoorde, maar superfijne en vrije zomer voor kinderen en jongeren. Daarvoor gebruiken we samen de zomerregels en het zomerplan. Er zullen ook deze zomer kinderen ziek worden. Er zullen deze zomer kinderen naar huis moeten die helemaal geen COVID (symptomen) hebben. Er zullen kinderen en jongeren zijn deze zomer die geen COVID hebben maar wel symptomen en daardoor geen plek hebben op een activiteit, kamp of vakantie. Misschien meer dan vorige zomer, misschien minder. Er zullen kinderen en jongeren getest worden na een reis voor of na je jeugdwerkactiviteit.
Dat zal soms lastig zijn maar dit is ook de huidige realiteit, en de enige manier om jeugdactiviteiten te kunnen organiseren deze zomer. Via dit ‘stappenplan bij een zieke deelnemer’ willen we jullie een handje helpen om een aantal beslissingen te kunnen nemen. Hieronder vind je in één stappenplan terug:
In grote lijnen zal je als organisatie de keuze hebben tussen de geformaliseerde noodprocedure met testing ter plaatse indien nodig én de optie om bij één bevestigde besmetting je hele bubbel naar huis te sturen om daar een PCR-test te doen. Hoe je deze afweging kunt maken, komt hier verderop aan bod. Wees je hiervan bewust voor vertrek, en kijk bewust naar de contacten binnen grote bubbels met groepsspelen, of vermijdbare contacten. We werken met duidelijke concepten om de inschatting voor (vrijwillige) begeleiding zo eenvoudig mogelijk te houden. We gaan hierbij uit van het epidemiologisch meest waarschijnlijke risicomoment voor virusoverdracht. Bij een activiteit met overnachting is dit het slapen, bij een activiteit zonder overnachting zijn dit de eetmomenten. Dit zijn uiteraard niet de enige risicomomenten, maar het geheel aan maatregelen en handhaving: ventilatie, handhygiëne, materiaalhygiëne, beperken van intens fysiek contact (+12 jaar), bubbelwerking enz. beperken de andere risicomomenten en zorgen ervoor dat we deze activiteiten veilig kunnen organiseren.
Zeer belangrijk hierbij is dat dit een geformaliseerde noodprocedure betreft. Dit betekent dat je dit stappenplan kan gebruiken vanuit de eigen mogelijkheden en draagkracht van de organisatie. We zorgen er ook voor dat alle betrokken mensen (denk aan lokale bestuur, ouders en opvoedingsverantwoordelijken, je koepel/organisatie, je mede-begeleiding) op de hoogte zijn van deze noodprocedure. Een lokaal bestuur kan steeds strengere regels opleggen of tussen komen bij dit soort beslissingen, maar we doen er alles aan om afwijkingen van deze mogelijkheden te vermijden.
Jullie krijgen via dit document handvaten om beslissingen te maken, een stappenplan en de nodige info om correct te communiceren met alle betrokkenen. Jullie moeten zelf echter geen medische inschattingen maken, daarvoor moeten jullie terecht kunnen bij de huisarts van de betrokken zieke deelnemer of begeleider, of eventueel een ander medisch aanspreekpunt dat jullie op voorhand hebben afgesproken.
Daarnaast zullen bepaalde afwegingen bij een bevestigde besmetting samen gemaakt worden met de casemanager die de besmetting opvolgt.
Je kan de procedure terug vinden op de website van het departement cultuur, jeugd en media, je kan met vragen terecht bij je koepel of organisatie. Daarnaast vind je FAQ’s en ontwerpbrieven terug op de website van De Ambrassade. Ben je zelf een koepel of organisatie? Dan kan je ook rechtstreeks terecht bij De Ambrassade voor vragen. We nemen je hieronder mee in de voorbereidingen die je kan treffen om het stappenplan zo vlot mogelijk te laten verlopen tijdens het kamp of de activiteit, het stappenplan zelf en wanneer overgegaan wordt op een noodprocedure.
Er kunnen geen zieke of mogelijks besmette personen vertrekken. Er zijn een aantal deelnamevoorwaarden voor alle activiteiten deze zomer:
Hieronder definiëren we verschillende contactgroepen. Dit houdt niet in dat je je bubbels in deze kleinere groepen moet opdelen of deze verdeling constant moet aanhouden. Weet wel met deze informatie welke groepen mogelijks naar huis gaan bij een besmetting. Meer onderlinge contacten zorgen altijd voor meer risico.
Je kan dit stappenplan ook in poster-vorm downloaden om op te hangen in je lokalen of op je kamp-locatie. Zeer belangrijk bij dit stappenplan: Wanneer testing ter plaatse na afstemming met de betrokken actoren (lokaal bestuur, je koepel of organisatie,..) niet haalbaar blijkt, geldt dat je bubbel naar huis gaat bij één bevestigde corona besmetting. Twijfel over zieke persoon? Neem contact met de huisarts of je medisch aanspreekpunt.
Bij de laatste stap in de noodprocedure (kadertje rechtsonder na de testing ter plaatse) zal je zeker in overleg gaan met de case manager die de besmettingen binnen je activiteit opvolgt en een inschatting maken van of jullie de activiteit al dan niet verder zetten bij bijkomende besmettingen.
Je kan dit stappenplan ook in poster-vorm downloaden om op te hangen in je lokalen of op je kamp-locatie. Zeer belangrijk bij dit stappenplan: Wanneer testing ter plaatse na afstemming met de betrokken actoren (lokaal bestuur, je koepel of organisatie,..) niet haalbaar blijkt, geldt dat je bubbel naar huis gaat bij één bevestigde corona besmetting. Twijfel over zieke persoon? neem contact met de huisarts of je medisch aanspreekpunt.
Bij de laatste stap in de noodprocedure (kadertje rechtsonder na de testing ter plaatse) zal je zeker in overleg gaan met de case manager die de besmettingen binnen je activiteit opvolgt en een inschatting maken van of jullie de activiteit al dan niet verder zetten bij bijkomende besmettingen.
Voor vertrek: testing verplicht voor landen die dit verplichten, andere landen: testing ten stelligste aanbevolen voor landen waaruit niet vlot naar huis kan/mag teruggekeerd worden. Procedures bij ziekte of symptomen worden uitgewerkt door organisatie zelf conform procedure binnenland en/of lokale procedures en lokale mogelijkheden.
Let op: indien de andere begeleiders contact gehad hebben met elkaar en er een begeleider besmet is, geldt de procedure voor hoog risico contacten.
Wanneer je groep gemengd is, gebruik je de gewone procedures van hierboven. Deze procedure is specifiek bedoeld voor kleutergroepen.
Wat als iemand die deelneemt aan jullie aanbod, of het nu een kamp is of dagaanbod, vakantie… bericht krijgt dat iemand met wie hij/zij/hun nauw contact had/heeft (bv ouders, broer, zus, grootouder,… ) uit de primaire bubbel/thuisbubbel besmet is. Wat moet je dan doen?
Een belangrijke deelname voorwaarde is dat men niet ziek mag zijn om te kunnen deelnemen. Dit wil inderdaad zeggen dat er mogelijks in de zomer van 2021 meer deelnemers huiswaarts worden gestuurd. De zieke gaat bij vermoeden van Covid-19 in quarantaine voor men wordt opgehaald of voor einde activiteit en wordt naar huis gestuurd (bij buitenland: afh. Van regelgeving ter plaatse). Twijfel bij ernstige symptomen zeker niet om urgente hulp in te schakelen.
Wie een trauma/verwonding oploopt zoals een breuk, niet-besmettelijk probleem waarbij tussenkomst van een (huis)arts nodig is bv. allergische reactie op een beet, etc., hoeft niet in quarantaine te worden gezet maar kan mits het volgen van de maatregelen een plaatselijke dokter of ziekenhuis bezoeken. Of deze persoon dan nog verder kan deelnemen aan het aanbod kan ook door de medische experts geadviseerd worden.
Je kan deze symptomenlijst alvast hanteren om na te gaan of er een vermoeden van Covid-19 is en om al dan niet een arts in te schakelen om de afweging te maken of de deelnemer naar huis moet. Een deelnemer die je naar huis stuurt met symptomen vraag je om contact op te nemen met de huisarts om te bekijken om een test af te nemen. Deze test wordt door de huisarts of een testcentrum thuis afgenomen. Vraag de deelnemer wel jullie mee op de hoogte te houden.
Groepen wordt in eerste instantie gevraagd om vooral zeer goed bij te houden wie in welke bubbels zit, met welke externen deze bubbels (eventueel) in contact komen, hoe de bubbels zich verhouden t.a.v. elkaar. Daarnaast wordt het in deze noodprocedure zeer belangrijk om, afhankelijk van overnachting of geen overnachting ook een goed beeld te hebben van de slaap- en eetgenoten van de indexpatiënt. Wat hierbij kan helpen; overzichtsfoto’s maken van je eetmomenten, werken met vaste tafel- of slaapgenoten,...
Je gebruikt hiervoor het aanwezigheidsregister en logboek en geeft de contacten door afhankelijk van de (testing-)fase waarin je je bevindt (eet- en slaapgenoten, eventuele extra contacten of grotere groep). De tracer kan hiervoor de term speelgenoten gebruiken, maar je geeft dus alleen de contacten door mét nauw contact.
Bij activiteit met overnachting geef je alle personen door die in dezelfde slaapruimte geslapen hebben als de indexpatiënt waarover sprake is. Opgelet: je kan meerdere keren gebeld worden door de tracing voor nieuwe indexpatiënten in andere slaapruimtes.
Bij activiteit zonder overnachting geef je alle personen door die aan dezelfde tafel gegeten hebben als de indexpatiënt waarover sprake is. Opgelet: zeker bij wisselende dag-groepen, kan je meerdere keren gebeld worden door de tracing, ook over twee deelnemers aan dezelfde tafel omdat sommige kinderen aanwezig zijn op dag 1 en niet op dag 2, of alleen op dag 2. Je geeft in elke situatie de personen door die aan dezelfde tafel gegeten hebben als het kind in kwestie, tot twee dagen terug, ook wanneer dit wisselende deelnemers waren.
Extra Noot: houd ook buiten de slaapgroep of eetgroep rekening met intensieve contacten van de 'indexpersoon'. De tracer kan voor het totaal aan contacten de term speelgenoten gebruiken, maar je geeft dus alleen de contacten door mét nauw contact.
Bij een activiteit met kleuters kijk je naar de specifieke flowchart en geef je dus bij een besmette begeleider heel de bubbel door.
Zoals in de procedure en flowchart terug te vinden, wordt gevraagd om te hertesten na 2/4 dagen in specifieke gevallen wanneer de bubbel ter plaatse blijft. Je maakt hiervoor indien van toepassing een afspraak wanneer de eerste testing afgelopen is en de opvolgende stappen bepaald zijn. Wanneer je activiteit afgelopen is voor een eventuele hertesting georganiseerd kan worden, wordt overgeschakeld op de gewone tracing.
Wanneer je groep gemengd is, gebruik je de gewone procedures voor activiteiten met of zonder overnachting van hierboven. De kleuterprocedure is specifiek bedoeld voor kleutergroepen. Het is geen evidente inschatting om bij een groep gemengde kleuters en kleinere kinderen te kijken wie er nauwe contacten heeft gehad, zeker bv. met begeleiding. De Vlaams Dienst Speelpleinwerk formuleerde hier een specifiek antwoord rond, aangezien deze gemengde groepen vooral op speelpleinen voor komen.
Ben je in het buitenland met minderjarige deelnemers en test er iemand positief in deze bubbel? Volg dan volgende stappen om terugkeer van deze jongeren aan te vragen:
(Enkel van toepassing indien de minderjarige deelnemers uit Vlaanderen komen)
1. Stuur een mail naar volgende adressen (FOD, Agentschap Zorg en Gezondheid, dossierbeheerders) : paul.pardon@health.fgov.be ; vigilance.sanitaire@health.fgov.be ; phe@health.fgov.be; infectieziektebestrijding@vlaanderen.be ; contactonderzoek@vlaanderen.be ; naima.hammami@vlaanderen.be ; jill.massin@devoorzorg.be ; marlies.descan@bondmoyson.be
Zet in jouw mail de volgende zaken:
Hieronder vind je het aanwezigheidsregister en contactlogboek terug. Wanneer dit register opgevraagd wordt door de tracing, geef je de nauwe contacten door. De tracer zal deze benoemen als de speelgenoten, maar dit zijn dus de eet/ of slaapgenoten en de fysiek nauwe contacten. De personen waarmee er geen nauw contact was, moet je dus niet doorgeven.
1. Brief rond GDPR
Als er vragen zouden komen in verband met de gegevens die jullie vragen en bijhouden, kan je deze GDPR-verklaring meegeven omdat we weten dat dit GDPR gewijs niet altijd evident is. We hebben dit samen met Switch uitgezocht en kunnen bevestigen dat er een voldoende grond is om alle gegevens (ook rijksregisternummer) op te vragen (wel enkel en alleen in functie van invullen van gegevens voor tracing nadien, dus niet langer houden dan nodig). Om jullie ook daarbij te helpen vind je hieronder een brief die je ouders vooraf kan bezorgen en die verduidelijkt welke gegevens nodig zijn, waarom, hoelang, naar wie...
2. Brief voor ouders die niet akkoord gaan
Jullie kunnen zeker ook soms in moeilijke situaties terecht komen met ouders die niet akkoord gaan met jullie beslissing over of hun kind kan deelnemen aan de activiteit. Ook daarvoor voorzien we hieronder een modelbrief ter inspiratie. Pas deze uiteraard goed aan aan jullie eigenheid en situatie.
3. Brief voor ouders mogelijke indexpatiënt
Deze brief geeft alle informatie aan de ouders van een deelnemer of mede-begeleiding die naar huis gaat om getest te worden
4. Brief voor andere ouders voor heel de bubbel en eventuele andere bubbels bij vermoedde besmetting
Deze brief geeft alle informatie voor de ouders van alle deelnemers en begeleiding van de hele bubbel waarin de vermoedde besmetting werd vastgesteld. Je stuurt deze brief, of een aangepaste versie, best ook naar de ouders van eventuele andere bubbels, zodat ze rechtstreeks info van jullie krijgen dat hun kind normaal gezien geen impact zal ondervinden van eventuele besmettingen.
5. Brief voor andere ouders voor heel de bubbel bij gekend testresultaat
Deze brief geeft alle informatie voor de ouders van alle deelnemers en begeleiding van de hele bubbel wanneer het testresultaat gekend is, om de volgende stappen toe te lichten.
6. Brief voor andere ouders deelnemers in dezelfde slaapruimte of aan dezelfde tafel (en eventuele extra contacten)
Deze brief geeft alle informatie voor de ouders van alle deelnemers en begeleiding die in dezelfde slaapruimte sliepen (in geval van activiteit met overnachting) of aan dezelfde tafel aten (in geval van activiteit zonder overnachting) en voor eventuele extra contacten.
7. Brief voor ouders in geval van testing ter plaatse
Deze brief geeft alle informatie voor de ouders van alle deelnemers en begeleiding die een testing ter plaatse zullen ondergaan.
8. Brief voor ouders na afloop van de testing ter plaatse
Deze brief geeft alle informatie voor de ouders van alle deelnemers en begeleiding na een testing ter plaatse.
9. Brief voor lokaal bestuur stad/gemeente/provincie van oorsprong deelnemer of stad/gemeente/provincie waar activiteit plaatsvindt
Deze brief geeft alle informatie over de procedures en veiligheidsmaatregelen voor de lokale besturen.
10. Brief voor aanvraag medisch aanspreekpunt
Deze brief kan je gebruiken om een huisarts te contacteren om jullie medisch aanspreekpunt te zijn.
11. Brief nazorg
Deze brief kan je gebruiken om iedereen op de hoogte te brengen na een activiteit zonder besmettingen waar iedereen op moet blijven letten en wat te doen als er toch nog een besmetting bevestigd zou worden.
Belangrijk: doel van deze zomer blijft veilig en verantwoord samen jeugdwerk organiseren voor zoveel mogelijk kinderen en jongeren. Om te vermijden dat er 100 of 200 kinderen en jongeren naar huis moeten omwille van 1 bevestigde besmetting, is het belangrijk om zeer duidelijk aan jullie lokale groepen en activiteiten deze noodprocedure te communiceren.
Deze kan er, indien correct uitgevoerd en haalbaar voor de organisatie, voor zorgen dat slechts een beperkt aantal deelnemers/begeleiding naar huis moet. Indien deze noodprocedure niet haalbaar is voor je organisatie, afdeling of groep, geldt dat heel de bubbel naar huis gaat bij 1 bevestigde besmetting.
In beide gevallen wordt gezorgd voor goede opvolging via het tracingsysteem zodat de gewoonlijke procedures bij thuiskomst verdergezet worden. De keuze voor het volgen van deze noodprocedure maak je op basis van draagvlak en mogelijkheden tot testing op de locatie, maar ook andere regels zoals buitenlandse regelgeving (indien van toepassing).
Het is dus heel belangrijk om vooraf afspraken te maken over uitvoering van de volledige noodprocedure:
Checklist: