De ministers van Jeugd en Sport van de verschillende regeringen in ons land hebben een gedragen akkoord bereikt over buitenschoolse activiteiten voor kinderen en jongeren.
Dit voorstel wordt later deze week voorgelegd aan het overlegcomité die deze beslissing dan definitief kan nemen en de nodige stappen zal ondernemen om dit in een ministerieel besluit op te nemen.
Meer over de inhoud van het gedragen akkoord kan je in dit nieuwtje terugvinden.
Van zodra de beslissing definitief is passen wij hieronder ook de inhoud aan naar de nieuwe regels.
We zorgen er ook voor dat de vele vragen waar jullie nog mee zitten zo snel mogelijk een antwoord krijgen, maar ook hiervoor zijn we afhankelijk van een definitieve beslissing en een zicht op alle details.
Deze vragen namen we alvast mee in ons lijstje 'nog te beantwoorden':
zit je zelf nog met vragen die er niet tussen staan laat dit dan even weten via corona@ambrassade.be .
Dinsdag 27/10 werden beslissingen genomen over de nieuwe maatregelen voor jeugdwerk aanbod. De nieuwe regels zijn van kracht sinds donderdag 29/10. De verstrengingen die op 30 oktober werden gecommuniceerd hebben geen impact op onderstaande, dit blijft verder van kracht. Tot maandag 1/3 blijven de huidige jeugdwerkregels gelden, tenzij het overlegcomité eerder tussentijdse versoepelingen voor het jeugdwerk aankondigt.
Hieronder vind je al een oplijsting van de te volgen maatregelen vanaf donderdag 29/10. Je kan hierboven bij 'Werking vanaf 29/10 meer informatie vinden over wat er kan voor -12.
En onder de maatregelen vind je ook al enkele FAQ's die jullie eerste bezorgdheden kunnen beantwoorden.
Hou hierbij rekening met het volgende:
Via onderstaande pagina vind je net zoals in de zomervakantie een leidraad van hoe je je best kan organiseren voor de activiteiten van -12.
Blijft belangrijk; het is niet omdat deze activiteiten wettelijk zijn toegestaan dat je ze ook MOET uitvoeren. 2 zaken blijven hierbij heel belangrijk:
In het draaiboek met de specifieke richtlijnen wordt het toepassingsgebied beschreven. Met jeugd(welzijns)werk worden dus de volgende organisaties bedoeld:
De richtlijnen zijn van toepassing op organisaties die zich met hun werking richten tot kinderen en jongeren in maatschappelijk kwetsbare situaties en voldoen aan één van volgende erkennings- of subsidiëringsvoorwaarde:
Uit De Marge vzw, het Steunpunt voor jeugdwerk en jeugdbeleid met kinderen en jongeren in een maatschappelijk kwetsbare situatie omschrijft jeugdwerk voor tot kinderen en jongeren in maatschappelijk kwetsbare situaties (jeugdwelzijnswerk) aan de hand van vier functies: “Naast het (1) organiseren van een groepsgericht vrijetijdsaanbod vervult jeugdwelzijnswerk (2) een welzijnsfunctie (het zoekt mee naar antwoorden op individuele hulpvragen en noodsituaties); (3) het vervult ook een brugfunctie naar andere levensdomeinen zoals onderwijs, arbeidsmarkt of hulpverlening en (4) een signaalfunctie naar de overheid en in het maatschappelijk debat.” De uitvoering van deze vier functies kan zowel gaan om groepsgerichte activiteiten als individuele contacten.
Hieronder valt ook het jeugdwerk met jeugd met een handicap. Lees en volg het draaiboek met richtlijnen voor activiteiten voor kinderen en jongeren met een handicap binnen het jeugdwerk.
In Brussel werden strengere maatregelen afgekondigd.
In het Ministerieel besluit van 26/10 lezen we het volgende: HOOFDSTUK 2. — Samenscholingen Art. 3. Zijn verboden: 2° activiteiten in het kader van jeugdbewegingen voor jongeren vanaf 13 jaar op, naar of vertrekkend van het grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest;
Met jeugdbewegingen worden hier alle jeugdwerkorganisaties bedoeld.
Als je een jeugdwerkorganisatie bent in Brussel zal je de komende weken je werking voor +12 moeten stil leggen.
Als je als Vlaamse jeugdwerkorganisaties activiteiten in Brussel gepland hebt met +12 groepen, zullen deze activiteiten daar niet kunnen doorgaan.
Ook in Brussel kunnen activiteiten voor kinderen tot en met 12 jaar dus wel blijven doorgaan. De regels uit de bestaande protocollen kunnen hier verder toegepast worden. Wie in de herfstvakantie een kamp of stage organiseert, dient zich wel te beperken tot een bubbel van 40 (begeleiding inbegrepen). Jullie kunnen een overzicht van alle regels terugvinden op de website van de VGC.
De leeftijdsgrens ligt op 12 vs +12 jaar. Daarom wordt ervoor gekozen om te werken met geboortejaren.
Ja, dat kan. Heel belangrijk hierbij: Horeca is verplicht gesloten nu, dus je kan geen horeca-context uitbaten (tegen betaling eten of drinken aanbieden). Daarnaast is het ook belangrijk dat je in je eigen groep bent en blijft als je iets drinkt of eet en uiteraard let op eigen bekers, bestek enz. (materiaal uitwisselen kan immers niet).
Als begeleider kan je geen mondmasker dragen wanneer je eet of drinkt. Wij adviseren daarom (voor je eigen veiligheid) om tijdens het eten minstens 1.5 meter afstand te bewaren van de groep. Als je groep hulp nodig heeft tijdens het eten kan je hen met een mondmasker aan helpen. Je kan dan zelf nadien eten, of een soort shiftensysteem afspreken met je mede-begeleiders.
Volgens de horeca regels kan dit, maar verschillende organisaties adviseren hun lokale groepen om dit niet meer te doen omwille van de ernstige situatie waarin we ons momenteel bevinden. Bekijk dus zeker wat jouw koepel hierover zegt. Verder is de bereiding van je afhaalmaaltijden ook heel moeilijk, aangezien je niet meer mag samenkomen met +12-jarigen.
Als je toch beslist om een afhaal te organiseren, raden we je aan dit goed te bespreken met je lokale overheid. Je zal ook een systeem moeten bedenken zodat er geen wachtrijen ontstaan.
Je mag als jeugd(welzijns)werker vindplaatsgericht te werk gaan in de openbare ruimte. Je mag jongeren aanspreken en babbeltjes slaan maar je moet je op dat moment houden aan de algemene regels in de samenleving. (Je mag maximum met vier personen samenscholen, afstand bewaren, mondmasker dragen)
Je mag geen groepsgericht aanbod organiseren in de openbare ruimte omwille van het mogelijke aanzuigeffect. Een groepsgericht aanbod organiseren kan als jeugd(welzijns)werk wel met maximum 8 jongeren en 1 begeleider in de gebouwen of op de terreinen van de eigen werking.
In het Ministerieel Besluit van 28/10/2020 kon je lezen dat activiteiten in sportinfrastructuur kunnen voor sportstages en kampen georganiseerd door de lokale overheid voor kinderen tot en met 12 jaar.
Het stond als volgt beschreven: Mogen geopend blijven: sportzalen en -voorzieningen, maar dit enkel voor:
Maar ondertussen werd ook het volgende zinnetje toegevoegd aan dit MB:
Dit wilt zeggen dat ook sport- en andere indoor vrijetijdsactiviteiten voor kinderen -12 kunnen wanneer ze niet door een lokaal bestuur worden georganiseerd. We raden je wel nog steeds aan om toestemming te vragen aan je lokale overheid.
Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book.
Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book.
Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book.