Alle verenigingen inclusief met nieuwe campagne van Konekt

14/11/2017

Op maandag 13 november lanceerde Konekt zijn nieuwe campagne InclusieVR.


Sven Gatz: “Inclusie is iets dat we met z'n allen moeten waar maken”


Een lapmiddel zoals een VR-app is geen oplossing om tot échte inclusie te komen. Ook mensen met een beperking willen gewoon meedoen aan het verenigingsleven. En dat kan met enkele kleine aanpassingen. Dat is de boodschap die Konekt in de nieuwe campagne naar buiten brengt. Verenigingen kunnen met enkele kleine stappen een wereld van verschil maken voor mensen met een beperking. Minister Sven Gatz mocht gisteren in een virtual reality-ervaring de hoax onthullen.

Geen VR-app, maar een opstap naar inclusie

Afgelopen week lanceerde Konekt vzw het nieuws over een nieuwe virtual reality-app. Met deze app wou Konekt verenigingen de mogelijkheid geven om mensen met een beperking te laten deelnemen aan hun activiteiten. Een app die alle verenigingen inclusief zou maken, als het ware.

Maar zo’n VR-app is niet de heilige graal om tot een toegankelijk verenigingsleven te komen. Mensen met een beperking willen ook gewoon meedoen, en hebben geen boodschap aan een ervaring op afstand met een VR-bril.

Proeven van virtual reality
Minister Sven Gatz mocht gisteren tijdens de lancering van de campagne als eerste het VR-sensibiliseringsfilmpje ervaren. Hij waande zich even bij de scouts, stond op het podium van een toneelvereniging en deed mee met een showband. Al was het achteraf duidelijk dat écht meedoen toch nog iets anders is.
 

Sven Gatz: “Iedereen moet kansen krijgen om een leven lang te kunnen deelnemen aan het verenigingsleven. Inclusie is iets dat we met z'n allen moeten waarmaken, en is niet enkel weggelegd voor organisaties die zich specifiek richten tot mensen met een beperking. Konekt zorgt met deze campagne voor een bewustwording bij verenigingen, en dat komt de participatie van mensen met een beperking ten goede.”


Op www.inclusievr.be kan je net als minister Gatz een duik nemen in een virtuele wereld.
Kleine stappen, een wereld van verschil.


De campagne gaat van start
300 Vlaamse verenigingen hebben een VR-headset ontvangen. Met die headset kunnen ze een sensibiliseringsfilmpje voor de VR-app bekijken, maar op het eind wordt duidelijk dat virtual reality niet de oplossing is. Dat is de start van de campagne die verenigingen aanzet om stappen naar inclusie te zetten en een wereld van verschil te maken voor mensen met een beperking.

Maar daar blijft het uiteraard niet bij. Verenigingen kunnen een workshop volgen waarin ze hun sterktepunten en drempels in kaart brengen. Een cursus waar men echt beleeft wat het moet zijn om te leven met een beperking. En tenslotte coaching om stappen te zetten naar meer participatie van mensen met een beperking in de vereniging.


Aan de slag
Alle info is te vinden op www.inclusievr.be. Daar kunnen verenigingen zich registreren en zo een eerste stap zetten richting inclusie!

www.inclusieVR.be

De Ambrassade is partner van deze campagne samen met G-Sport Vlaanderen en Parantee-Psylos.Konekt gaat voluit voor een inclusieve wereld, zonder drempels voor mensen met een beperking. Dat doen we met vorming, dans en sensibilisering.
Ontdek ons volledige vormingsaanbod en alle projecten op www.konekt.be.