[anysurfer.logo]

Jeugdwerkwerkt ook lokaal

Jeugdwerkwerkt ook lokaal

#Jeugdwerkwerkt

De lokale verkiezingen komen eraan

Op 13 oktober 2024 gaat heel België opnieuw naar de stembus om te stemmen op lokale politici die hun stad of gemeente de komende 6 jaar vorm zullen geven. Dat is een belangrijke keuze en heeft een ongelooflijke impact op de nieuwe investeringen, middelen en ondersteuning die de stad of gemeente zal inzetten, ook voor het jeugdwerk is dit een belangrijk moment. 

De rol van het jeugdwerk in elke stad of gemeente

Jeugdwerk heeft een positieve impact op onze gemeenschap. Vanuit Komaf biedt De Ambrassade materiaal aan om de aandacht te vestigen op de waarde van jeugdwerk voor de ontwikkeling en het welzijn van kinderen en jongeren in elke stad/gemeente. Het is van groot belang dat lokale politici, beleidsmakers en hun administratie beseffen wat de cruciale rol is die jeugdverenigingen spelen in het creëren van een positieve omgeving waar jongeren kunnen gedijen en zich kunnen ontwikkelen tot geëngageerde en verantwoordelijke burgers. 

Wat biedt Komaf aan?

Er is heel wat materiaal ter ondersteuning van lokale jeugdwerkverenigingen en organisaties om hun krachten maar ook hun noden te visualiseren met dit paket:

  • een A3 pamflet: Dit is invulbaar door elke lokale vereniging. Dit kan elke vereniging afgeven aan hun belanghebbenden in de stad of gemeente;
  • een inspiratie handleiding: Deze papieren hebben dezelfde layout als het A3 pamflet maar omvatten ondersteunende vragen die elke lokale vereniging kan inspireren om het A3 pamflet in te vullen;
  • een begeleidende brief: Deze brief kan je online downloaden en aanpassen. Zo kan je zelf de nodige persoonlijke gegevens aanvullen gericht aan de schepen, burgemeester... Deze brief biedt wat extra toelichting aan de politici waarom je het A3 pamflet overhandigt.

Al dit materiaal is gratis downloadbaar op deze website of kan elke lokale vereniging eenmaal op papier aanvragen. De Ambrassade verzendt het vervolgens gratis naar de desbetreffende lokale jeugdvereniging of jeugdwerkorganisatie.

Groepszendingen

De Ambrassade voorziet ook groepszendingen (meerdere pamfletten, handleidingen, brieven) naar alle Vlaams erkende jeugdwerkorganisaties. Hoe werkt dat?

Individuele zending

(Lokale) jeugdverenigingen of jeugdwerkorganisaties kunnen een persoonlijk pakket op papier aanvragen. De Ambrassade verstuurt dit naar het gevraagde adres zodat je leden of vrijwilligers dit kunnen invullen. Hiervoor dien je dit formulier in te vullen. Dit kan je aanvragen tot 12 september.

Op maat van elke jeugdwerksoort

Voor zowel lokale vakantiekamporganisaties, speelpleinwerkingen, jeugdhuizen en jeugdbewegingen voorzien we in hun taaljargon verwerkt in een pamflet. We kozen voor deze mogelijkheid zodat zoveel mogelijk organisaties de standaard taal die in het pamflet verwerkt is begrijpt en dat politici ook de taal spreken van de jeugdvereniging in kwestie.

Vakantiekamporganisaties

Speelpleinwerkingen

Jeugdhuizen & open jeugdwerkingen

Jeugdbewegingen

Voor de meerwaardezoeker

Zoek je interessante artikels, tools, onderzoeken die je kunnen inspireren om dit pamflet in te vullen? Dan helpen onderstaande links je verder op weg:

Dit is een product van Komaf.

Wat is Komaf?

Komaf is een samenwerking tussen De Ambrassade, Bataljong, JINT, en Kenniscentrum Kinderrechten (KeKi) met als doel méér jeugdwerk en jeugdaanbod voor méér kinderen en jongeren in Vlaanderen en Brussel. 

Komaf streeft naar inclusiever jeugdwerk zodat meer kinderen en jongeren kunnen deelnemen. Het project volgt een meerjarenplan, gebaseerd op participatief onderzoek en gericht op kinderen, jongeren, jeugdwerkorganisaties en lokale besturen.

Tina                     Schuermans
Tina Schuermans
  • Medewerker jeugdwerkondersteuning