[anysurfer.logo]

De wilde rit in de rollercoaster

De wilde rit in de rollercoaster

#Jeugdwerkwerkt

Onderstaand artikel verscheen in de 5e editie van het Ambras magazine, september 2020.

Het was een bijzonder hectische tijd, ook voor De Ambrassade. Weekends, dagen en nachten heeft het team doorgewerkt: honderden online meetings, ontelbaar veel versies van plannen en documenten en af te stemmen communicatie. Een periode zoals er nog nooit een was geweest, in de aanloop naar een unieke zomervakantie. Het virus dat de jeugdsector draagt, bleek sterker dan een coronavirus ... Ambras blikt terug op die woelige periode en neemt jullie even mee in die wilde rollercoaster. Zo krijg je een blik achter de schermen, besef je hoe divers het jeugdwerk is, zie je hoe De Ambrassade op verschillende manieren en in vlotte samenwerking met de Vlaamse Jeugdraad en WAT WAT het voor kinderen, jongeren en hun organisaties opneemt. Fasten your seatbelts, GO!

Maart

2 Maart

Alle activiteiten tot aan de paasvakantie worden geannuleerd.

"Het kabinet van minster Dalle belde ons, en een halfuur later zaten we mee aan tafel. Samen bekeken we hoe we dit zouden communiceren." — LIESBETH VAN DE AMBRASSADE
13 Maart

  • Iedereen in zijn kot, alvast voor twee weken.
  • De scholen gaan dicht. Niet meer spelen in speeltuinen, niet meer rondhangen. Geen jeugdwerk.

15 Maart

Het e-mailadres corona@ambrassade.be vangt vanaf nu alle vragen en ideeën op.

17 Maart

De beslissing over de paasvakantie valt: honderden jeugdwerkactiviteiten gaan niet door. Organisaties kunnen wel een hinderpremie aanvragen. We overleggen met minister Dalle van jeugd.

"Toen ik bij minister Dalle zat en we samen de beslissing namen om jeugdwerk en alle jeugdactiviteiten in de paasvakantie te annuleren, had niemand rond de tafel door dat we nog maar aan de start van de start van de start stonden. En hoe vaak we elkaar de vier daaropvolgende maanden zouden horen." — EVA VAN DE AMBRASSADE
18 Maart

De sector komt online samen met een kleine 100 deelnemers aan de commissie jeugdwerk.

20 Maart

We schuiven digitaal aan bij het crisisoverleg met het departement en de sectoren cultuur, media en sociaal-cultureel werk. Welke steunmaatregelen zijn nodig?

23 Maart

WATWAT.be kan met up-to-date info vragen van jongeren over de lockdown beantwoorden of hen doorverwijzen. 333.962 unieke bezoekers zochten tijdens de lockdown informatie, een waanzinnig WAT WAT record!

"In het begin dachten we dat we gewoon de paasvakantie moesten doorkomen. Toen beseften we nog niet welk werk de zomervakantie met zich mee zou brengen ...” — AN VAN DE AMBRASSADE
27 Maart

Minister Dalle investeert in verschillende online info- en advies jongerenkanalen (Awel, WAT WAT, ...). WATWAT.be schakelt direct een versnelling hoger om kinderen en jongeren in maatschappelijk kwetsbare contexten nu meer dan ooit te bereiken met online informatie en info op maat.

April

We waren veel over de zomer aan het communiceren, maar veel te weinig over al het andere waarmee we organisaties ondersteunden. Sommige organisaties hebben weinig baat bij de zomer. We mochten hun perspectief niet vergeten. — EVA VAN DE AMBRASSADE
1 April

Op basis van een heleboel getuigenissen en signalen trekt de Vlaamse Jeugdraad aan de alarmbel. De mentale en fysieke ruimte van kinderen en jongeren wordt door corona buitenproportioneel ingeperkt. De Vlaamse Jeugdraad vraagt meer flexibiliteit en oog voor het kind- en jongerenperspectief.

2 April

Een dag later al krijgt de oproep gehoor in de nieuwe richtlijnen van het Agentschap Opgroeien en het Agentschap voor Personen met een Handicap. Ze vragen voorzieningen om creatieve oplossingen te bedenken om bezoek en contact tussen kinderen in voorzieningen en hun ouders mogelijk te maken.

3 April

Jeugdwelzijnswerkers worden erkend als essentieel beroep.

6 April

De paasvakantie begint. Twee weken paasvakantie zonder jeugdwerk of speeltuinen. Gelukkig wel met heel wat creatieve initiatieven.

8 April

Opnieuw een groot (online) jeugdwerkoverleg. We richten in de schoot van deze commissie jeugdwerk taskforces op rond de zomervakantie, kinderen en jongeren in maatschappelijk kwetsbare situaties en rond financiën.

16 April

Via sociale media roepen we het jeugdwerk op om nog geen drastische beslissingen te nemen, en mee te zoeken naar oplossingen.

17 April

Minister Dalle neemt het initiatief om met ons van gedachten te wisselen over de kampenzomer met Marc Van Ranst (als voorzitter van de GEES-werkgroep over vrije tijd).

Er moesten sterke dossiers naar de experts en de ministers: cijfers, argumenten, voorstellen. Die kleinere taskforces kregen het mandaat om volle kracht vooruit te rijden met grote vragen. — LIESBETH VAN DE AMBRASSADE
“Jeugdwerk is geen sector, wel een doelgroep."
"We trokken ‘kampen’ meteen ruimer. Want jeugd is geen sector, wel een doelgroep. We gaven aan dat het jeugdwerkaanbod in de zomer erg divers en complex is: speelpleinen, dagaanbod, kampen zonder of met overnachting, jeugdhuizen, cultuureducatieve activiteiten, ontmoetingscentra, cultuur- en sportkampen ... De dag erop moesten we knallen. De start van een heel zot traject." — EVA VAN DE AMBRASSADE
18 April

We houden een eerste topoverleg met de GEES, minister Dalle, zijn collega‘s uit Wallonië en de oostkantons en een afvaardiging vanuit Bataljong, KSA en Kazou.

20 April

Heel wat online bevragingen (o.a. rond zomerkampen en de financiële impact) naar jeugdwerkspelers gaan de deur uit om belangrijke gegevens in te zamelen voor ons beleidswerk in samenwerking met de Vlaamse Jeugdraad.

"Van Ranst wilde weten hoe groot de groepen op alle jeugdkampen en speelpleinen zijn. Dat moesten we op één week tijd uitzoeken. Pittig, maar het zou ons lukken." — EVA VAN DE AMBRASSADE
22 April

  • Morgen start de ramadan. WATWAT.be zet items over de ramadan in lockdown online. Deze info werd samen met Stijn Ismaïl Ledegen, een jonge, bekeerde moslim gemaakt.
  • We overleggen over de stand van zaken in een derde groots (online) jeugdwerkoverleg.

29 April

We melden opnieuw aan voor topoverleg met de GEES en minister Dalle.

"De cijfers uit de bevragingen hielpen ons bij de afstemming met virologen. We konden ook zeggen welke maatregelen haalbaar waren en zelf een procotol voorstellen. Het samenspel tussen het perspectief van het jeugdwerk en dat van de lokale besturen was hierin cruciaal. Daarvoor kregen we complimenten van de experts, en de steun om verdere regels te concretiseren." — EVA VAN DE AMBRASSADE
30 April

Minister Dalle kondigt het actieplan Generatie Veerkracht aan: de Vlaamse overheid maakt 4,5 miljoen euro extra vrij voor kinderen en jongeren in maatschappelijk kwetsbare situaties.

“Iedereen werkte samen en had ongezien veel vertrouwen in elkaar"
"Iedereen werkte samen en had ongezien veel vertrouwen in elkaar. Mensen van jeugdorganisaties kunnen ook heel emotioneel reageren, en uit hun krammen schieten. Maar dat komt net door hun passie, dat weet ik, en daarom werk ik graag met hen." — EVA VAN DE AMBRASSADE
rollercoaster mei

Mei

1 Mei

Online pancartes met quotes over alle inzet achter de schermen werden druk gedeeld.

"Te snel duidelijkheid vragen aan de GEES kon leiden tot een annulatie van alle jeugdactiviteiten in de zomer. Maar hoe lang rek je die spanningsboog? Kunnen we van jeugdorganisaties geduld blijven vragen? En is er dan nog tijd genoeg voor de vrijwilligers om alles te organiseren?" — EVA VAN DE AMBRASSADE
“Echt alles wil ik geen om op kamp te gaan deze zomer"
“Dat m’n Romereis niet door kon gaan, tot daaraan toe. Maar dat er geen bivak zou zijn, dat overleef ik niet!” — HANNAH (18 JAAR)
“Echt alles wil ik geven om op kamp te kunnen gaan deze zomer, want de festivals gaan al niet door!” — MARGOT (18 JAAR)
4 Mei

Wie in een jeugdvoorziening woont mag opnieuw bezoek ontvangen.

7 Mei

Alexandra Smarandescu, voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad, houdt mee de pen vast voor twee opiniestukken over het blijvend gebrek aan een kind- en jongerenperspectief tijdens de coronacrisis. Daarop nodigen ministers Dalle en Beke de Vlaamse Jeugdraad en de brede jeugdsector uit voor een gesprek.

13 Mei

Het derde topoverleg met de GEES, jeugdsector en ministers voor jeugd uit het hele land vindt plaats.

14 Mei

Vlaamse Jeugdraad lanceert #VrijSpel en vraagt met aandrang om publieke speelruimte opnieuw open te stellen. Kinderen en jongeren moeten centraal gezet worden in het vervolg van de exitstrategie.

“Wij waren klaar, maar wanneer zou dit de wereld inkunnen?"
"De regels die we voorstelden waren goed doorgesproken met de sector. Het was spannend afwachten of Van Ranst nog fundamentele opmerkingen zou hebben. Hij gaf zijn fiat en vanaf dat punt waren wij klaar om alle zomerplannen uit te rollen. Maar wanneer zouden die de wereld inkunnen? Na welke Veiligheidsraad?" — EVA VAN DE AMBRASSADE
5 Mei

Heel wat kinderen en jongeren kunnen weer naar school, of toch op enkele dagen in de week. Ook minister Dalle roept politici op kinderen en jongeren centraal te zetten in de exitstrategie. Met huisartsen en pediaters werken we samen aan noodprocedures en een stappenplan voor wanneer iemand ziek wordt op een jeugdkamp.

17 Mei

Alexandra Smarandescu, de voorzitster van de Vlaamse Jeugdraad, wordt lid van het maatschappelijk relancecomité van de Vlaamse Regering.

18 Mei

Jeugdwerkingen die kinderen en jongeren in maatschappelijk kwetsbare situaties bereiken mogen opnieuw opstarten.

19 Mei

Vlaamse Jeugdraad en WAT WAT lanceren de campagne 'De eerste keer' die kinderen en jongeren aan het woord laat over hun nieuwe ervaringen en gevoelens in de lockdownperiode.

20 Mei

Opnieuw steken meer dan 70 jeugdwerkorganisaties de koppen bij elkaar op één scherm.

22 Mei: jeugdwerkzomer kan doorgaan

Samen met het jeugdwerk, Bataljong, Minister Dalle & Van Ranst konden we het verlossende nieuws meedelen. Op De Ambrassade website vindt elke jeugdwerker nu jeugdwerkregels, zomerplannen, FAQ's, infofiches, pictogrammen,...

Met de tag ‘corona’ vind je op WATWAT.be nu meer dan 80 artikels met antwoorden op FAQ’s van jongeren.

“We kopten de zomer binnen"
We waren klaar. We hadden nachtenlang doorgewerkt aan de vijf zomerplannen. Nu alleen de beslissing nog. De verlossing kwam. Pas om 19 u. We kopten de zomer binnen. Compleet overstressed en oververmoeid, weliswaar ... — EVA VAN DE AMBRASSADE
“Straf resultaat"

"Na heel hard werk hebben jullie een straf resultaat bereikt. Altijd met het belang van kinderen en jongeren voorop, maar met veel oog voor de noden en sterktes van het jeugdwerk. Dat verdient veel pluimen." Joos, coördinator Mediaraven.

“Onder de indruk van meteen duidelijke richtlijnen en info op maat"

"Met veel spanning heb ik de laatste weken en dagen gevolgd om dan gisteren een zeer verlossend nieuwsbericht te krijgen. Heel fijn. Maar wat me vooral opviel, was de enorm gecoördineerde follow-up: meteen duidelijke richtlijnen, draaiboeken voor specifieke jeugdwerkvormen, info op maat van jonge vrijwilligers ... Echt onder de indruk." Toon, medewerker jongerencultuur Hasselt

24 Mei
De jeugdorganisaties hebben dat tot in de puntjes voorbereid. Op het moment dat de beslissing kwam, waren er informatiepakketten. Voor iederéén, dus eigenlijk zoals het hoort. Die hadden énorm goed hun huiswerk gemaakt. En dat maakt het verschil. Viroloog Marc Van Ranst in de Zevende dag
25 Mei

202 jeugdwerkvrijwilligers en – professionals volgen de webinar rond de jeugdwerkzomer.

27 Mei

Kinderen mogen weer in speeltuinen spelen.

28 Mei

Kinderen en jongeren praten op een parlementaire hoorzitting over de impact van corona op hun leven, dankzij de Vlaamse Jeugdraad, Kinderrechtencommissariaat en Uit De Marge.

“Plots wist iedereen ons te vinden."
"Plots wist iedereen ons te vinden. Zelfs een karateorganisatie die me op zondagochtend belde. 'We vinden het prima om op kamp geen karate te doen, op tocht te gaan en gewoon spelletjes te spelen. Mogen we dan onder de jeugdwerkregels vallen?’. Gelukkig hadden we de jeugdwerkregels bewust zo opgesteld dat cultuur en sport enkel nog wat aanpassingen moesten doen om ook hun jeugdactiviteiten te kunnen laten doorgaan. Jeugd is een doelgroep, geen sector. Dat hebben we hopelijk voor veel beleidsmakers weer extra benadrukt." — EVA VAN DE AMBRASSADE
“Met recht en reden mogen jeugdorganisaties geprezen worden om hun creativiteit, efficiëntie om op de crisis in te spelen"

Met recht en reden mogen de jeugdorganisaties geprezen worden om hun creativiteit, efficiëntie en vermogen om met positieve voorstellen op de crisis in te spelen. Het is frappant hoe de jeugdwerkverantwoordelijken een positieve en creatieve ingesteldheid aan tafel kunnen tonen. - Tinne Rombouts (CD&V)

De jeugdsector is een inspirerend voorbeeld voor andere beleidsdomeinen met hun serene, constructieve en respectvolle samenwerking in ieders belang. Dat moeten wij ook kunnen. Het zou het geloof van de jongeren in de politiek alleen maar deugd doen. - Jeremie Vaneeckhout (Groen)

Juni

2 Juni

  • Meer versoepelingen van de regels voor scholen, dus meer kinderen kunnen (nu en dan) naar school.
  • Het coronanoodfonds voorziet 1,84 miljoen voor jeugdwerk, 2,1 miljoen voor jeugdhostels en 12 miljoen voor jeugdtoerisme en jeugdverblijven.

4 Juni

  • We zitten samen met het Agentschap Zorg en Gezondheid over de contacttracing.
  • Op twee uur tijd zijn de 10.000 gratis hygiënepakketten (een schenking van Colruyt en de Vlaamse overheid) uitverkocht.

8 Juni

  • Het jeugdwerk start opnieuw op. De Vlaamse Jeugdraad overlegt met Minister Dalle over de financiële situatie van jeugdwerkorganisaties en de organisatie van de jeugdwerkzomer. 
  • Een handige onepager over de jeugdwerkregels voor ouders wordt vertaald in twaalf talen.

“Een mooi voorbeeld van hoe jeugdwerk werkt!"

Vanuit alle verdeelpunten van KSA hoor ik positieve klanken over de verdeling van de hygiënepakketten. Jullie inspanningen zijn onze beroepskrachten, vrijwilligers en groepen niet ontgaan. Voor iedereen die hieraan meewerkte gaf dit een boost. Een mooi voorbeeld van hoe jeugdwerk werkt! Benjamin, nationaal coördinator KSA

12 Juni

150 jeugdwerkvrijwilligers en –professionals volgen de webinar rond de noodprocedures op kamp of op het speelplein.

16 Juni

Een straffe samenwerking met investering van Colruyt en Minister Dalle zorgde dankzij de inzet van vele jeugdorganisaties voor het verspreiden van 15.600 hygiënepakketten.

17 Juni

Met busmaatschappijen worden richtlijnen afgesproken rond kampvervoer in bubbels.

18 Juni

Een dankjewel van enkele cultuureducatieve organisaties. In de loop van de zomer kregen we nog bedankingspakketten en kaartjes van jeugdorganisaties. Bedankt daarvoor!

“De Ambrassade op elk kassaticket van de Colruyt"
23 Juni

De verdeling van de hygiënepakketten start. Het Materiaal-Magazijn en jeugdwerkorganisaties leveren een logistiek huzarenstuk.

"De Ambrassade op elk kassaticket van de Colruyt. Dat overtrof mijn gekste dromen." -EVA VAN DE AMBRASSADE
26 Juni

De Vlaamse Jeugdraad adviseert de Vlaamse overheid over de inzet van het coronanoodfonds.

“Bedankt voor jullie fenomenale inzet om de zomerkampen te redden"

 "Ik wil jullie van harte danken voor jullie fenomenale inzet voor de redding van de zomerkampen! De wijze waarop jullie zich tijdens de coronaperiode hebben gesmeten, dwingt diep respect en bewondering af. Dikke, dikke merci!!" Hans, directeur beleid Sporta

1 juli: De jeugdwerkzomer start

"Duizend keer hebben we tegen elkaar gezegd dat het wel goed zou komen. De jeugdsector werkt goed, dit team van De Ambrassade marcheert. Jeugdwerk werkt écht. We weten nu ook beter hoe we beleidsdossiers in de toekomst moeten aanpakken. En we hebben betere contacten met andere sectoren. De energie die we hierin staken loont zo hard." — LIESBETH VAN DE AMBRASSADE

Op 14 juli komt de Vlaamse Jeugdraad met haar belangrijkste advies van het voorjaar: "Mondmaskers en megafonen". Het advies maakt de rekening op van het coronavoorjaar en formuleert aanbevelingen voor een volgende opflakkering, de relance én structurele maatregelen op lange termijn. Lees het advies op bit.ly/adviesmondmega.

De zomer was supergeslaagd: méér dan 26.000 jeugdkampen en jeugdactiviteiten. Goed voor een bereik van 1 miljoen kinderen en jongeren. Slechts bij 0,2% van de kampen en activiteiten was er effectieve coronabesmetting. Er waren niet meer problemen dan andere zomers. Dankzij een sterk plan, goed uitgedachte jeugdwerkregels en vooral 100.000 vrijwilligers die alles hebben gegeven om kinderen en jongeren een zalige zomer te geven. Chapeau, hoedje af, schouderklopje en bank vooruit! SUPERTROTS op het jeugdwerk! #trotsopjeugdwerk

Dit artikel verscheen in de 5e editie van het Ambras magazine.