Jeugdinfo

Jeugdinformatie is informatie op maat van kinderen en jongeren. Informatie die mogelijk maakt dat kinderen en jongeren zelf keuzes kunnen maken op scharniermomenten in hun ontwikkeling. Op die manier verstevigen we hun maatschappelijke positie en dragen we bij aan hun competenties om hun leven zelf in handen te nemen.


Om ervoor te zorgen dat kinderen en jongeren goed geïnformeerd raken richt De Ambrassade haar pijlen op drie centrale doelgroepen: 

Jeugdinformatiespelers

De Ambrassade brengt het jeugdinformatielandschap in kaart, ondersteunt en stemt de verschillende spelers op elkaar af.

De Ambrassade brengt verschillende informatiespelers samen, over de sectoren heen. Dit gebeurt op de Commissie Jeugdinformatie. Daarnaast lanceerde De Ambrassade in 2013 een kwaliteitslabel Trusty. Het Trusty-label is een zichtbare (h)erkenning van de kwaliteit informatieproducten van informatiespelers allerhande. 

Voor wie werkt met kinderen en jongeren

Voor iedereen die met kinderen en jongeren werkt, is er Jeugdinfotheek.be. Op basis van de leeftijd van de groep jongeren en op basis van het thema kunnen zij er zoeken naar de meest geschikte website, brochure, spel of methodiekenbundel.  

Daarnaast ondersteunt De Ambrassade een netwerk van Jongereninformatiepunten of JIP’s.

Kinderen en jongeren, van 9 tot 25 jaar

De Ambrassade houdt de vinger aan de pols als het gaat om informatiebehoeften van kinderen en jongeren en creëert, samen met jeugdinformatie-actoren, een veelzijdig informatieaanbod op maat van kinderen en jongeren onder de naam Jongerengids. Het betrekken van kinderen en jongeren is voor De Ambrassade een voorwaarde om tot goede jeugdinformatie te komen.

Meer weten over jeugdinfo? Bezoek de jeugdinfotheek.

Nieuws

In 2016 verzamelden een groep gedreven jongeren van de Vlaamse Jeugdraad zich in een werkgroep psychisch welzijn. Ze gingen meer dan een jaar rond deze prioriteit van de Vlaamse Jeugdraad aan de slag...
Op 1 juni 2017 verandert er voor toekomstige chauffeurs heel wat. Het theoretisch en praktisch rijexamen in Vlaanderen wijzigt en ook de rijopleiding wordt hervormd. Toch weten de bestuurders van morgen niet wat deze veranderingen exact inhouden. Dit zorgt ervoor dat jongeren die nu aan het oefenen zijn voor hun rijexamen, dit doen zonder de juiste info.
Maandag 13 februari werd de vlogwedstrijd Weetewa gelanceerd. Samen met jonge vloggers & YouTube creators maakt de vlogwedstrijd Weetewa elk jaar 1 jongerenthema extra bespreekbaar bij Vlaamse jongeren. Dit jaar worden jongeren van 13 tot 30 jaar uitgedaagd om een creatieve vlog te maken over hoe zij omgaan met online haatberichten.