[anysurfer.logo]

Rapporten: Jeugdlokalenonderzoek 2022

Rapporten: Jeugdlokalenonderzoek 2022

Jeugdlokalen - Lokaal Jeugdbeleid - Bovenlokaal Jeugdbeleid

In 2022 werd een grondig onderzoek uitgevoerd naar de jeugdwerkinfrastructuur in Vlaanderen en Brussel, met een focus op de infrastructuur van jeugdbewegingen zoals KSA, KLJ, Scouts en Gidsen Vlaanderen, Chirojeugd Vlaanderen en FOS Open Scouting. Het initiatief, geleid door KSA, werd genomen vanwege de groeiende behoefte aan inzicht in de staat en tevredenheid rond jeugdwerkinfrastructuur.

Bevindingen en Acties 

Het onderzoek, onder leiding van wijlen Hans Vermeersch en Rebecca Thys van Vives Hogeschool, bracht zorgwekkende cijfers aan het licht, waardoor bezorgdheden over de lokalenproblematiek toenamen. Ook Formaat deed in 2021 en 2022 een onderzoek 'Waar waren we gebleven?' waarbij de impact van de crisis en bijhorende maatregelen op het open jeugdwerk werd onderzocht met aansluitende bevindingen over jeugdinfrastructuur. 

Als reactie organiseerden De Ambrassade, jeugdbewegingen en Formaat in maart een inspiratiedag, die leidde tot het advies jeugd(werk)infrastructuur van de Vlaamse Jeugdraad.

Diepgaand Rapport als basis voor meer actie 

Vanwege de ernst van de vastgestelde problemen en de behoefte aan verdere actie, is een uitgebreider rapport samengesteld. Dit rapport, mede als een eerbetoon aan overleden onderzoeker Hans Vermeersch, biedt de basis voor beleidsvorming en concrete stappen om de jeugdwerkinfrastructuur te verbeteren. 

Toekomstperspectieven 

Met het rapport wil het jeugdwerk nu verder streven naar kwaliteitsvolle en duurzame jeugdwerkinfrastructuur die jongeren optimale omstandigheden biedt voor groei, leren en plezier. Zo hoopt het jeugdwerk niet alleen het bewustzijn te vergroten op beleidsmakers op verschillende niveaus (boven)lokaal, Vlaams, federaal, maar ook concrete acties te stimuleren voor een positieve verandering in de jeugdwerkomgeving. Het volledige rapport is beschikbaar voor wie dieper willen duiken in de bevindingen en aanbevelingen.

Ook Formaat maakte een onderzoek rond de meest gehoorde vraag na twee jaar coronacrisis onder de noemer 'Waar waren we gebleven?'. Formaat onderzocht in 2021 en 2022 de impact van de crisis en bijhorende maatregelen op het open jeugdwerk. Dit omvatte zes prioritaire thema's waarbij jeugdinfrastructuur een belangrijk thema was aangegeven door vrijwilligers in open jeugdwerk. Die vind je terug in deze publicatie.