Congres #Jeugdwerkwerkt

Zo maak jij mee een agenda voor de toekomst 

De jeugdwerksector zorgt voor een divers landschap waarin bijzonder veel kinderen en jongeren een geweldige tijd beleven. 

En terwijl maatschappelijke uitdagingen veranderen, is er binnen het jeugdwerk altijd een partner te vinden om constructief en creatief mee oplossingen uit te werken. Iets om trots op te zijn. Zeker omdat dat gebeurt in een tijd met meer druk, in steeds minder bespeelbare ruimte.  

Vanuit onze plek in het middenveld kan deze sector, samen met beleidsmakers, een sterker en steviger jeugdwerk stuwen. Dat doen we met alle denkers en doeners binnen en rond het jeugdwerk op het congres #Jeugdwerkwerkt van 12 juni 2018. En zeker ook in de aanloop ernaartoe. Samen duiken we dieper in vijf thema's: de kracht van vrijwilligers, van diversiteit, van experiment, van netwerken en van de stem van het jeugdwerk.  

We zorgen ervoor dat iedereen kan meepraten. Ervaren of nog niet zo ervaren. Betrokken of niet zo betrokken. Duik mee in de boeiende jeugdwerkgeschiedenis en –onderzoek en verken mee de kwesties van vandaag. 

Acht maanden lang gaan we daarom op zoek naar ideeën, vragen, meningen en verhalen. De jouwe, en die van jullie. Als inspiratie, als argument voor een agenda voor de toekomst.  

Praat mee

Neem deel aan een inspiratiedag of vorming (bijvoorbeeld uit de lijst hieronder) of lees een thesis of een boek. Laat ons weten wat blijft hangen en kom samen met andere specialisten en ervaringsdeskundigen eens goed doorbabbelen en debatteren. 

Ja, ik wil bijleren en meepraten

Schrijf 

Maak van je analyse en mening een echt opiniestuk, dat wij verspreiden en dat reactie mag uitlokken. 

Ja, ik wil een opiniestuk schrijven

Onderzoek

Ga op zoek naar het antwoord op een vraag, die tot vandaag onbeantwoord blijft. Maak er een filmpje over of wie weet zelfs je eindwerk. 

Ja, ik wil iets uitzoeken

Ontdek

Stap mee op de bus of fiets, en kijk tijdens een praktijkbezoek mee achter de schermen van unieke projecten en initiatieven. 

Ja, ik wil iets in 't echt zien

Toon

Graag horen we jullie verhaal. Laat ons weten hoe jullie middenin een van de thema's staan, en wie weet komen we langs voor een video- of fotoreportage, of een interview. 

Ja, ik wil ons in de kijker zetten

Deel foto's

Heb je in je foto-archief foto's die de kracht van het jeugdwerk vatten? Die we mogen delen online (met jouw credits erbij)? 

Ja, ik stuur ze door
 

 

Bijleren, en samen reflecteren

Wat je er leert tijdens inspiratiedagen of trainingen kan voeding en zuurstof zijn voor anderen én voor het congres #Jeugdwerkwerkt. Hieronder vind je alvast heel wat mogelijkheden, binnen de verschillende thema's. En er komen er nog heel wat bij. 

Schrijf je in via de link, en laat weten dat je ernaartoe gaat. We contacteren je, want we willen graag je ideeën en inzichten.  

Organiseren jullie zelf een studiedag, debat, vorming binnen een van de thema's? Of heb je een voorstel? Mail ons en we nemen 't op in deze kalender.

26/09

Inspiratiedag - Jeugdwerk en armoede

5/10

Training - Over professionaliseren van je netwerk 

10/10

Inspiratiedag – Jeugdwerk en welzijn

12/10

Inspiratiedag – Over toegankelijkheid van het jeugdwerk

17/10

Inspiratiedag - Vrijwilligers in een erfgoedorganisatie

19/10

Inspiratiedag - Cultureel leren  

24/10

Inspiratiedag - Ruimte delen

26/10

Inspiratiedag – Levensbeschouwelijke diversiteit in de klas

14/11 + 28/11 + 12/12

Opleiding - Over professionaliseren van je netwerk

17/11

Inspiratiedag – Innovatief jeugdwerk in de stad

20/11

Inspiratiedag - Over netwerken voor jeugdinformatie

28/11

Inspiratiedag – Over experiment en innovatie

28/11

Inspiratiedag - Jeugdwerk en vluchtelingen

3/2

Training – Over politieke activering van groepen