Overal in Vlaanderen is er jeugdinfrastructuur. Ze bestaan er in al hun diversiteit, groot en klein, oud en nieuw, continu in gebruik of slechts één keer in de week. Uit een bevraging bij jongeren via de Waddist-app blijkt dat:
Oei, genoeg alarmbellen om aan de slag te gaan rond het thema brandveiligheid dus!
De Ambrassade en Netwerk Brandweer werken samen om jonge vrijwilligers en begeleiding in het jeugdwerk te ondersteunen en te versterken in hun kennis over brandveiligheid met deze twee gratis vormingen.
Netwerk Brandweer (belangenbehartiger en kenniscentrum van de Vlaamse Hulpverleningszones) en De Ambrassade (expertisecentrum jeugdwerk en jeugdbeleid) werkten samen een basisvorming ‘brandveiligheid in jeugdinfrastructuur’ uit.
Via de vorming willen beide organisaties jonge begeleiders en vrijwilligers bewuster laten omgaan met het gebruik van hun gebouw, materialen en afspraken voor noodsituaties.
Vanuit het jeugdwerk en lokale brandweerdiensten is er al lang nood aan een duidelijk kader rond vormingen en opleidingen in de brandveiligheid.
De vorming zet in op drie aspecten:
De basisvorming is ideaal voor de hele vrijwilligersploeg of leidingsploeg om de basisinzichten mee te geven rond 'Wat te doen bij brand?'.
De gevorderde opleiding brandveiligheid in gebouwen is een interactieve opleiding voor alle jeugdverenigingen en/of organisaties die werken met jongeren;
De regelgeving wordt bepaald door de manier waarop je je lokaal gebruikt We werken rond 4 domeinen:
Met deze bijkomende vorming willen Netwerk Brandweer en De Ambrassade vooral lokaalverantwoordelijken, voorzitters, groeps- of hoofdleiding en de leden van de vzw het noodzakelijk inzicht geven in het belang van brandveiligheid en hoe je er zelf je gebouwen onderhoudt in functie van een brandveilig bestaan voor en na elke activiteit maar ook in functie van nodige verbouwingen.
De vormingen kan je gratis aanvragen bij je lokale brandweerzone. Het is hun taak om zoveel mogelijk mensen te informeren over de gevaren van brand.
Medewerkers, groepen of vrijwilligers kloppen mogelijks bij jullie aan met de vraag om een vorming rond brandveiligheid op te zetten of hen door te verwijzen.
Je kan als koepel op 2 manieren vormingen rond brandveiligheid meer kenbaar maken:
Als lokale overheid kan je ervoor kiezen om samen met de brandweerzone een vormingsmoment op te zetten.
Bespreek samen wat je kan doen op korte termijn. Dat kan door reeds een aantal vrijwilligers in het jeugdwerk per organisatie de vorming te laten volgen of door ervoor te kiezen alle vrijwilligers van enkele organisaties tezamen te vormen.
Bekijk ook samen met de brandweer hoe jullie dit kunnen vastnemen op lange termijn. Dat kan door begeleiding om de 2 of 3 jaar te vormen of de opleiding jaarlijks aan te bieden voor nieuwe begeleiding. Of door de vorming op te nemen in een vormingscarrousel die jullie jaarlijks organiseren.
De lokale brandweerzone kan alle informatie terugvinden via het netwerk brandweer.
Klop eens aan bij de lokale jeugd- of vrijetijdsdienst om te polsen of er plannen zijn binnen de gemeente/stad om een van deze twee vormingen in te plannen.
Via de knoppen hieronder vind je alle materiaal terug om de vormingen zelf te geven of te begeleiden.
Iedereen die zich hier goed op voorbereidt kan de vorming geven. Maar je geeft deze vorming best in samenwerking met de lokale brandweer omdat de expertise op die manier nog beter wordt overgebracht op de deelnemers en het de relatie tussen brandweer en jeugdwerk versterkt voor de toekomst.
Laat jeugdwerk en brandweer samen voor een brandveiliger jeugdwerk gaan door in overleg te gaan, elkaar te leren kennen en samen oplossingen te zoeken.