[anysurfer.logo]

Waarover willen jongeren info?

Waarover willen jongeren info?

Jeugdinformatie
Waarover willen jongeren info? Waar zoeken ze dat? Wie geloven ze? Ambras magazine trok er op uit en stelde de vraag aan drie jongeren.
Zoveel dingen zijn fake of overdreven
Margot (17)

Het laatste wat ik opzocht op internet? Keigênant eigenlijk, maar dat waren flauwe moppen over Maggie De Block. (lacht) Ik moest opeens denken aan een mop die we tijdens toneel in het zesde leerjaar hadden gemaakt, en ik wilde nog meer moppen vinden. Die van ons bleef toch de beste. Onder vrienden maken we wel mopjes of vragen we welke de beste feestjes zijn, maar we stellen elkaar ook serieuze vragen. Bijvoorbeeld of het normaal is dat je onzeker bent, meisjes onder elkaar. Wat op het internet staat, probeer ik kritisch te bekijken. Veel dingen zijn fake of overdreven. Als je ‘buikpijn’ googelt, heb je direct kanker, snap je? Ik weet dat ik dan verder moet zoeken, meer bronnen moet bekijken. Ik heb het geluk gehad dat ik aan mijn leerkrachten ook veel kon vragen. Als er dan iets is wat je niet aan je vrienden kan vragen, bijvoorbeeld omdat je je ervoor schaamt, is het fijn om met een volwassene te praten.

Ik heb eigenlijk niet zoveel informatie nodig
Abdelmalek (15)

Het laatste wat ik opzocht op internet? Eigenlijk maken mijn vrienden en ik ons weinig zorgen. Wanneer we afspreken, is dat vooral om te chillen, en niet om elkaar serieuze vragen te stellen of om over problemen te praten. Die hebben we gewoon niet echt. Maar als ik wel vragen of problemen zou hebben, zou ik wel bij mijn vrienden terechtkunnen. Informatie zoeken op Google doe ik ook niet echt. Al zou ik het daar wel gaan zoeken mocht dat nodig zijn. Wat ik het meest googel, dan? Netflix! Ik ga niet actief op zoek naar nieuws of zo. Ik let niet op wat fake news zou kunnen zijn. Het meest betrouwbare nieuws komt volgens mij van het journaal, de kranten of websites zoals WAT WAT, die kanalen vertrouw ik. Soms krijg ik wel eens een nieuwsartikel in een melding op mijn smartphone of een gesponsord bericht in mijn feed, en dat lees ik dan wel. Maar echt Facebookpagina’s van nieuwskanalen volgen? Nee, dat nu ook weer niet.

Ik leer mijn leerlingen dat ze best meer dan één bron bekijken
Senne (22)

Het laatste wat ik opzocht? Ik was net een appeltaart aan het bakken, maar ik heb geen weegschaal. Dus heb ik gegoogeld hoe je kan wegen zonder weegschaal. (lacht) Voor serieuze vragen kan ik altijd bij mijn vrienden terecht. We hebben het de laatste tijd over veel dingen gehad: wat hun ervaringen zijn met transoperaties en hun fysieke transities, hoe ik me ooit zelf schuldig maakte aan racisme of wat mannelijk privilege eigenlijk betekent. Ik heb gelukkig een groot netwerk van mensen die allemaal met verschillende dingen bezig zijn. Zo kom ik snel aan info die ik kan vertrouwen. Van sites zoals WAT WAT of Transgender Infopunt weet je dat de informatie door verschillende mensen is gecheckt voor die online kwam. Ik sta in het lager onderwijs. Samen met mijn leerlingen ga ik op zoek naar wat fake news is en hoe je dat kan herkennen. Een van de tips die ik mijn leerlingen wil meegeven: informatie van één enkele bron is niet zo geloofwaardig, check meerdere bronnen. Vind je dezelfde info in verschillende bronnen, dan is de kans groot dat het klopt.”

Dit artikel verscheen in de 5e editie van het Ambras magazine.