Foto: Scouts Destelbergen en Pius X in Destelbergen
Elke jeugdwerkorganisatie heeft behoefte aan kwaliteitsvolle jeugdruimte om elkaar te ontmoeten, te vergaderen, actief te spelen met elkaar, groepen mensen te ontvangen, te feesten of om gezellig na te kaarten. Jeugdwerk zoekt steeds een plek. Het jeugdwerk groeit en heeft dus ook meer plaats nodig. Ook veel zelforganisaties die werken met jongeren hebben ruimte nodig.
Die diversiteit aan jeugdwerk zorgt ook voor een heel diverse vraag aan ruimte voor dat jeugdwerk: Sommige organisaties zoeken een vaste eigen stek, andere willen ruimte in de openbare ruimte, andere hebben dan weer behoefte aan tijdelijke ruimte of flexibel inzetbare ruimte.
Ben je ook op zoek naar extra ruimte om je activiteiten te organiseren? Heb je al aan de speelplaats van de school in jouw buurt gedacht? Een speelplaats dient als speel- en leeromgeving voor de leerlingen van de school, maar ook meer en meer als gedeelde plaats voor ontmoeting en ontspanning in de buurt.
Heel wat scholen hebben de laatste jaren al inspanningen gedaan om hun poorten open te zetten voor organisaties uit de buurt. De Ambrassade bracht van 2019 tot en met 2021 die praktijken in beeld tijdens het traject Bewegingsvriendelijke en gedeelde speelplaatsen. Daaruit bleek onder andere dat het jeugdwerk zelf ook nog te weinig de stap durft te zetten naar de school in de buurt om te bespreken of een samenwerking mogelijk zou kunnen zijn.
Moeten we je nog overtuigen van de meerwaarde van gedeeld gebruik? Of ben je nog op zoek naar extra argumenten om het schoolbestuur of directie te overtuigen? Speelplaatsen gebruiken heeft een aantal grote voordelen, ook voor scholen:
Nog inspiratie nodig? Kijk hoe deze organisaties de stap al hebben gezet:
1. Chiro Sint-Agnes en Sint-Andries in Stekene
2. Scouts Haegepoorters Destelbergen
3. Speelplein Kwetu Sint-Kruis-Winkel
4. Jeugdhuis Alleman Oudergem
5. Creafant Ronse
Zijn de eerste contacten met een school gelegd? Bezorg hen dan onze Inspiratiegids ‘De Speelplaats met Toekomst: delen van Speelplaatsen met het jeugdwerk en de buurt’. In deze inspiratiegids voor scholen focussen we op het delen van speelplaatsen met het jeugdwerk en de buurt en geven we heel wat tips en aanbevelingen om er mee aan de slag te gaan. We inspireren bovendien met heel wat goede praktijkvoorbeelden uit het jeugdwerk. Een stappenplan om tot delen te komen wijst je de weg om van de speelplaats een meer kwaliteitsvolle plek te maken voor kinderen en jongeren uit de buurt.
Geen zin om de hele handleiding te lezen? Hier vind je een heleboel tips die interessant zijn bij het delen van schoolspeelplaatsen.
Blijf je nog op je honger zitten? In 2017 maakten we een aparte website ‘Ruimte delen, hoe doe je dat?’. Je kan er tips lezen hoe je er aan begint, de voordelen van ruimte delen en wat ruimte delen precies is. Bovendien vind je hier heel wat goede voorbeelden ter inspiratie. De handleiding bespreekt heel praktische zaken zoals het afsluiten van een goed contract tussen de eigenaar en de verschillende gebruikers, verzekeringen en aansprakelijkheid, of hoe je aan de nodige financiële middelen komt om een gedeeld ruimte initiatief uit de grond te stampen. Maar daarnaast reiken we ook tips aan over hoe je moet omgaan met conflicten tussen verschillende gebruikers, of over hoe je een zo divers mogelijk publiek kan bereiken en zo een echte gedeelde ruimte kan creëren.
Ken je zelf een voorbeeld van een unieke samenwerking tussen het jeugdwerk en een school? Laat het Peter weten en wie weet voegen we je toe in dit lijstje.