[anysurfer.logo]

Regulitis: realisaties

Regulitis: realisaties

Regulitis
Regulitis realisaties

In de voorbije jaren werden reeds een aantal drempels weggewerkt. We zetten de belangrijkste hieronder voor jullie op een rijtje. 

Masterplan Bivakplaatsen 

In de regulitisbrochure wordt een volledig hoofdstuk gespendeerd aan regulitis rond kampen. Om de regulitis voor kampen te beperken voor jeugdgroepen vragen we in de brochure naar een aantal aanpassingen betreffende: 

  • De regelgeving rond kampvuren
  • De ontsluiting van kampterreinen in Vlaanderen
  • Speelbossen
  • De Gemeentelijke reglementering
  • De ligging van jeugdverblijven.
Voor de zomer van 2017 lanceerde Minister Gatz het Masterplan Bivakplaatsen waarin hij het grootste deel van deze drempels heeft opgenomen. 

Vanuit het Masterplan werden intussen al een aantal drempels aangepakt:

  • Het kampcharter werd uitgewerkt en streeft naar een optimaal kampklimaat tussen jeugdgroepen, kampgemeenten en kampuitbaters.
  • Er werden uitwisselavonden georganiseerd waarbij gemeentes, jeugdgroepen en uitbaters samen rond de tafel konden zitten om werk te maken van het goede klimaat.
  • De toegankelijkheid van bossen werd principieel omgekeerd door minister Schauvlieghe, hopelijk zorgt dit ook voor een toename van het aantal bespeelbare bossen in de praktijk.
In de toekomst willen we via het Masterplan blijvend inzetten op het wegwerken van drempels voor het jeugdwerk om op kamp te gaan.

Onroerende voorheffing jeugdlokalen in Vlaanderen

Een van de mooiste voorbeelden van hoe De Ambrassade er is in geslaagd om de administratie voor het jeugdwerk te vereenvoudigen is de vrijstelling onroerende voorheffing voor jeugdlokalen in Vlaanderen.

Alle details daarover vind je terug onder dit punt.

Goed om te weten is dat alle jeugdlokalen in Vlaanderen die correct staan geregistreerd op de website www.jeugdmaps.be automatisch worden vrijgesteld van deze belasting. Ga alvast een kijkje nemen op de website of je je lokaal terugvind.

Verhoging van het drempelbedrag binnen de wet op overheidsopdrachten

Een aanpassing van de wetgeving betreffende overheidsopdrachten in 2013 zorgde ervoor dat heel wat vzw’s plots als een aanbestedende overheid werden beschouwd wanneer ze bepaalde aankopen wilden doen.

Het feit dat de kennis en expertise rond hoe dit dan moet gebeuren nog steeds niet zo ingebakken is binnen onze organisaties werd helaas op heden niet aangepakt.

Wel werd een deel van het probleem verholpen doordat het initiële drempelbedrag vanaf wanneer een vereniging aanbestedingsplichtig was werd aangepast. Oorspronkelijk lag de drempel op €8.500, maar sinds mei 2016 werd dit drempelbedrag opgetrokken naar €30.000.