Jeugdwerkorganisaties kunnen altijd meer middelen gebruiken. We proberen voor jullie een overzicht te maken van een aantal interessante mogelijkheden om wat extra centen binnen te halen. Sommige subsidiemogelijkheden komen jaarlijks terug, anderen zijn éénmalig.
Je kan je ook abonneren op de nieuwsbrieven van de subsidiërende instanties, waar we naar doorverwijzen.
Er zijn ook een aantal eenmalige projectoproepen. Abonneer je op onderaan deze webpagina op onze nieuwsbrief om hiervan op de hoogte te blijven!
Youth In Action, Go Strange en Bel’J
JINT stimuleert en ondersteunt internationale uitwisseling en samenwerking van jongeren en jeugdorganisaties.
- Erasmus+ Jeugd: Erasmus+ Jeugd is het jongerenprogramma van de Europese Unie dat (financiële) ondersteuning biedt aan jongeren en organisaties om hun Europese dromen waar te maken. JINT vzw is het Nationaal Agentschap voor het Erasmus+ Jeugd-programma in Vlaanderen. Werk je met jongeren in de vrije tijd? Zet met Erasmus+ Jeugd een grensverleggend project op samen met je jongeren of leer van je buitenlandse collega’s tijdens een jeugdwerkersproject, training of vorming.
- Go Strange: Onder deze noemer wijst JINT individuele jongeren de weg naar het buitenland. Ze vinden via Go Strange een waaier aan internationale uitwisselingsmogelijkheden, waaronder vrijwilligerswerk, studeren, stage lopen en buitenlandse kampen.
- Bel’J: Dit programma stimuleert uitwisseling over de taalgrens en dus met de andere Gemeenschappen in België. Als Bel’J Agentschap informeert JINT jongeren en jeugdwerkorganisaties over de mogelijkheden van het programma en ondersteunt JINT indieners bij het aanvragen van subsidies en het uitwerken van kwaliteitsvolle projecten.
- Youth Solidarity Corps: Het European Solidarity Corps zet in op projecten rond solidariteit door en voor jongeren in Europa. Met subsidies en ondersteuning neem je zo een vrijwilliger, stagiair of werknemer in je organisatie op, of help je jongeren hun eigen project opzetten.
Het Europees Sociaal fonds (ESF)
Het Europees Sociaal fonds (ESF) stimuleert Vlaamse organisaties om de arbeidsmarkt te versterken en de werkgelegenheid te vergroten. Het fonds focust op mensen omscholen naar een nieuwe job of begeleiding bij het zoeken naar een eerste baan. Bedrijven of organisaties krijgen hulp bij de afstemming werk-privé voor de werknemers en de structuur van de arbeidsorganisatie. Ook maatschappelijk kwetsbare groepen, zoals laaggeschoolden, allochtonen of personen met een arbeidshandicap worden hierin betrokken. Daarnaast stimuleert het ESF organisaties om innoverend en transnationaal te werken.
Om de Vlaamse werkenden, werkzoekenden en organisaties te helpen zich te wapenen tegen de veranderende arbeidsmarkt, ontvangt het ESF kapitaal van de Europese Unie en de Vlaamse overheid. Het Europees Sociaal Fonds Vlaanderen verdeelt deze middelen – in de vorm van subsidies - onder organisaties die de Vlaamse arbeidsmarkt stimuleren om werkzoekenden nieuwe kansen te geven en werknemers tevreden aan het werk te houden.
Het ESF-Vlaanderen valt onder de bevoegdheid van de Vlaams ministers van werk en sociale economie.
Wil je vernieuwende projecten opzetten om maatschappelijke uitdagingen op de arbeidsmarkt aan te gaan? Er zijn op elk moment heel wat openstaande oproepen.
Koning Boudewijnstichting (KBS)
De Koning Boudewijnstichting is een stichting van openbaar nut. Ze werd opgericht in 1976, toen Koning Boudewijn 25 jaar koning was. De Koning Boudewijnstichting heeft als opdracht bij te dragen tot een betere samenleving.
De Stichting is in België en Europa een actor van verandering en innovatie in dienst van het algemeen belang en van de maatschappelijke cohesie. Ze zet zich in om een maximale impact te realiseren door de competenties van organisaties en personen te versterken. Ze stimuleert doeltreffende filantropie bij personen en ondernemingen.
Integriteit, transparantie, pluralisme, onafhankelijkheid, respect voor diversiteit en bevorderen van solidariteit zijn haar belangrijkste waarden. Haar actiedomeinen momenteel zijn armoede en sociale rechtvaardigheid, filantropie, gezondheid, maatschappelijk engagement, ontwikkeling van talenten, democratie, Europese integratie, erfgoed en ontwikkelingssamenwerking.
Cera
Cera groepeert vandaag de aandelen van de vroegere vennoten van CERA Bank en van nieuw toegetreden vennoten en herbront de ‘oude’ coöperatieve waarden.
Cera investeert met haar maatschappelijke werking op regionaal, nationaal en internationaal vlak. Deze projecten situeren zich in zeven kerndomeinen en sluiten aan bij de waarden van hun coöperatie: samenwerking, solidariteit en respect voor het individu. De werking is gebaseerd op vier pijlers.
- Regionale projectwerking;
- Projectontwikkeling;
- Dienstverlening;
- Informatie en sensibilisering.
Check of jouw projectidee past binnen de domeinen waar Cera in investeert en of het voldoet aan de criteria.Er is een deadline in september, in januari en in april.