[anysurfer.logo]

Peer-to-peer-video: een jong gezicht voor je jeugdinfo op TikTok

Peer-to-peer-video: een jong gezicht voor je jeugdinfo op TikTok

Jeugdinformatie

Peer-to-peer-video’s? Dat betekent jongeren die zelf video’s maken voor andere jongeren. Wil jouw organisatie jongeren informeren via online videocontent, bijvoorbeeld via TikTok? Dan kan een peer-to-peer-strategie interessant zijn.

WAT WAT probeerde het uit. We gingen aan de slag op TikTok, samen met jonge contentcreators Michael Roskams en Felicia Mukendi.

Waarom peer-to-peer content maken voor jongeren?

Jongeren luisteren het liefst naar andere jongeren, ook op sociale media. Via peer-to-peer-content krijgt je organisatie een gezicht waarin je jonge doelgroep zich kan herkennen. Jonge videomakers vertrekken vanuit dezelfde leefwereld als je doelgroep. Zo komt je boodschap geloofwaardiger over. 

3 tips voor geloofwaardige content

1. Geef ruimte aan eigen ervaringen

Verhalen zijn geloofwaardiger als ze uit iemands eigen ervaring komen. Geef contentcreators dus de kans om hun eigen belevenissen te delen of te koppelen aan de content die ze voor je maken. Andere jongeren kunnen zich hierin herkennen, en zo meer begrepen en minder alleen voelen.

2. Authenticiteit is belangrijk

“Ik praat op TikTok zoals ik praat tegen mijn vrienden” MICHAEL ROSKAMS, contentcreator voor WAT WAT

Video’s maken voor een organisatie of merk? Dat is spannend. Moedig je contentcreators aan om gewoon zichzelf te blijvenFormeler praten of een nieuwe aanpak verzinnen? Dat hoeft niet. Hoe meer je probeert te vervormen, hoe meer authenticiteit verloren gaat.

3. Zorg voor een goede match
Kies een jonge contentcreator die goed bij jouw organisatie past. Het helpt als je:
  • een doelgroep deelt
  • dezelfde thema’s belangrijk vindt
  • een gelijkaardige boodschap uitdraagt
  • een gelijkaardige stijl hebt
Op die manier moet de contentcreator zich minimaal aanpassen en voelt de samenwerking natuurlijker aan. 

Hoe vind je jongeren om video’s te maken?

  • Scroll op Instagram en TikTok: Veel jongeren maken video’s op sociale media in hun vrije tijd. Wie actief is in België? Dat ontdek je door veel te scrollen en door te klikken op profielen. Vind je iemand interessant die bij je organisatie past? Neem er dan contact mee op.
  • Gebruik zoektermen: Wil je video’s maken over een bepaald thema? Zoek op TikTok dan op relevante trefwoorden. Zo vind je mensen die daarover al video’s maken.
  • Vraag het aan je doelgroep: Ga eens na wie je doelgroep al volgt of welke content ze graag zien. Zo vind je mensen buiten je eigen algoritme, en misschien een gezicht dat je doelgroep al kent.

3 tips voor een goede samenwerking

1. Ieders zijn sterkte

Ga opzoek naar elkaars talenten en versterk die in je samenwerking.

Bijvoorbeeld: WAT WAT is goed in het maken van info op maat van jongeren. Michael Roskamps is sterk in videostorytelling. Daarom voorziet WAT WAT korte inhoudelijke richtlijnen van de video’s. Michael maakt er zelf een samenhangend verhaal van in zijn videoformat. Zo kunnen we beide uitblinken en samen een sterker resultaat neerzetten.

2. Geef vrijheid voor eigen stijl

Laat de contentcreator creatief hun gang gaan bij het maken van video’s. Vertrouwen en vrijheid geven een jonge videomaker energie in je samenwerking.

Toch enkele richtlijnen? Overleg die met de contentcreator, geef ruimte voor inspraak en maak duidelijke afspraken.

3. Waardeer de inzet

Wat krijgt de videomaker in ruil voor hun werk? Dat kan van alles zijn zoals: het behalen van hetzelfde doel, meer bekendheid via jouw platformen, het opbouwen van een professioneel netwerk, een vrijwilligersvergoeding… Zorg dat deze verwachtingen worden waargemaakt.

Meer tips

Tips over het eerste contact leggen en goede afspraken maken? Lees Jongeren informeren via influencers: hoe samenwerken?