Er wordt heel wat geschreven over mentaal welzijn van kinderen en jongeren. Om oplossingen te bedenken voor complexe problemen is het ook belangrijk om ons te baseren op wat de wetenschap zegt.
Zo is er in Vlaanderen een uniek grootschalig onderzoek (SIGMA) gebeurd naar het mentaal welbevinden en de ontwikkeling van jongeren. Wetenschappers aan de KU Leuven gingen op zoek naar antwoorden op de volgende vragen:
Het SIGMA-onderzoek gebeurde in samenwerking met Te Gek!?. Het project onderzoekt beschermende en risicofactoren in de omgeving van jongeren. Het focust ook op psychologische processen die van belang zijn voor de mentale weerbaarheid en kwetsbaarheid. Het onderzoek richt zich voornamelijk op de eigenschappen van jongeren zelf en hun interactie met hun omgeving.
Verder schreef Johan Albrecht een boek met als titel ‘Een zorg minder. Hoe we de geestelijke gezondheid van jongeren kunnen versterken’. Johan Albrecht is Professor aan de faculteit Economie en Bedrijfskunde van de UGent en senior fellow aan het Itinera Institute. Hij belicht in zijn boek de uitdagingen rond mentale gezondheidszorg vanuit verschillende hoeken.
Het SIGMA-onderzoek en het boek van Johan Albrecht, gebaseerd op heel wat onderzoek, tonen belangrijke bevindingen aan rond mentaal welzijn bij kinderen en jongeren. Enkele zaken belichten we in dit artikel.
Wat ligt aan de basis van jongeren die zich niet goed in hun vel voelen?
Genoemde oorzaken van de afname in mentale gezondheid van jongeren in de wetenschappelijke literatuur. Onderzoek van Prof. Patti Valkenburg:
Onderzoek toont aan dat er maatschappelijke problemen aan de basis liggen van het onwelzijn van kinderen en jongeren. Acties die het individueel schuldmodel bevestigen zijn dan ook uit den boze. Daarbovenop blijft onderzoek aantonen om extra te investeren in preventie en behandeling voor kinderen en jongeren in een kwetsbare situatie aangezien zij tot een risico-groep behoren.
“We hebben een ambitieus sociaal beleid nodig om een aantal nijpende maatschappelijke/sociale problemen aan te pakken: huisvesting, armoede, ongelijkheid, …” aldus Albrecht.
Werken aan het welzijn van kinderen en jongeren gebeurt op zoveel manieren, door het waarborgen van hun basisrechten (en die van hun gezin): het recht op onderwijs en kinderopvang, een kwaliteitsvolle woning in een groene en blauwe (speel)omgeving, met mobiliteit die hen in staat stelt hun netwerk en sociale cohesie te versterken, … Ook wanneer het fout loopt: bij risicofactoren als scheiding, armoede, schooluitval of verontrustende opvoedingssituaties moet extra ingezet worden op preventie en ondersteuning.
“We moeten durven kiezen voor een sterk, activerend preventiebeleid. Dat begint met mensen beschouwen als actieve en autonome individuen met capaciteiten om voor zichzelf te zorgen. Hen daarin begeleiden en ondersteunen en samen zoeken naar oplossingen , dat is een kerntaak van een effectief preventiebeleid.” Johan Albrecht
Welke jongeren lopen een groter risico op mentale gezondheidsproblemen?
Wat kunnen we doen voor jongeren die het moeilijk hebben? Waarop kan ingezet worden, naast de maatschappelijke aanpak?
Wanneer moet dit plaatsvinden?
Zo werd er gesproken van de rol (rond psychisch welbevinden) van het onderwijs in de toekomst:
Toegang tot hulp verlagen tot vindplekken waar kinderen en jongeren zich bevinden.
Er wordt ook aangetoond dat hulp ook naar die plekken zal moeten komen waar kinderen en jongeren zich bevinden en zich goed voelen, vindplaatsgericht werken heet dat.
De rol van het jeugdwerk rond psychisch welbevinden in de toekomst:
Het jeugdwerk werd meerdere keren benoemd als een plek waar kinderen en jongeren in verbinding staan, sociale vaardigheden leren, waar ze zichzelf kunnen zijn, beslissingen mogen maken, maar waar er ook contact wordt gemaakt met belangrijke hechtingspersonen. Jeugdwerkers zijn hierbij eerste aanspreekpunt, laagdrempelig, ze weten en voelen veel aan van kinderen en jongeren.
Focus op preventie als maatschappelijke benadering
Nodig in onderwijs: educatie/preventie - onderdeel eindtermen
Nodig in jeugdwerk
Nodig binnen families:
Wat is er nodig in de maatschappij:
Wat is er nodig in de zorg
Wat is nodig in het beleid
Ben je geprikkeld en wil je meer lezen of te weten komen over deze zaken?
Uitleg over het boek en de online boekvoorstelling vind je hier