Tijdens de zomervakantie kan je praktisch niet naast het jeugdwerk kijken. Ze doorkruisen jouw dorp of gemeente bij een dagtocht of meerdaagse en kloppen misschien wel aan voor een bezoek of overnachting op jouw weide of boerderij. De zomermaanden zijn voor het jeugdwerk de periode om hun grote kampen te organiseren, sommigen kiezen hierbij voor een gebouw met of zonder bedden, volledig uitgerust of met minimale voorzieningen. Anderen verkiezen een tentenkamp op een weide waar ze back-to-basics gaan, nog anderen vinden een combinatie van beide ideaal. Maar waar zijn die groepen nu juist naar op zoek? Kan jij daar aan bijdragen? Wat zijn de voordelen, de nadelen… We zetten enkele zaken op een rijtje.
Tijdelijke inrichting van je weide als kampeerweide kan als je dit gedurende max. 75 kalenderdagen per jaar doet. Je moet de burgemeester hiervan schriftelijk op de hoogte brengen zodat men weet van wat plaatsvindt op het grondgebied.
Je moet ook rekening houden met de wet ruimtelijke ordening. Gronden mogen dubbel gebruikt worden, maar dan voor een beperkte periode. Een weide in landbouwzone kan dus tijdens de zomermaanden gebruikt worden op voorwaarde dat er geen constructies, verhardingen of terreiningrepen worden aangebracht die normaal landbouwgebruik in de overige maanden belemmert. Als eigenaar moet je geen stedenbouwkundige vergunning aanvragen aan het gemeentebestuur als je het terrein maximaal vier keer ter beschikking stelt voor een periode van 30 dagen voor een tentenkamp. Wil je als eigenaar meer verhuren, dan word je onderhevig aan het decreet op de ruimtelijke ordening.
Daarnaast zijn er een aantal belangrijke wetgevingen die je ook in het oog moet houden:
Wat zoeken groepen als ze een kampeerweide zoeken?
Je terrein verhuren kan extra inkomsten generen, daarnaast kan je de groep misschien ook voorzien van producten die je aanbiedt op de boerderij. Je kan kinderen en jongeren meer respect bijbrengen voor het leven op de boerderij. Er zijn al landbouwers die dit regelmatig of sporadisch doen en zij vinden het vaak fijn om een groep over de vloer te hebben, ze genieten van de ambiance, worden uitgenodigd voor talentenshows of kampvuren en zien dit als een meerwaarde in de zomerperiode.
Anderen toelaten op je terrein kan altijd wel voor nadelen zorgen maar alles begint met het maken van goede afspraken, het bepalen van grenzen en de goede communicatie met de groep. Een soort van huishoudelijk reglement opmaken kan zeker geen kwaad: wat verwacht jij van de groep? Wat kan wel en wat kan niet? Wat zijn eventuele gevolgen… Een goede overeenkomst kan daarbij heel belangrijk zijn.
Daarnaast is het belangrijk om een goed aanspreekpunt te hebben binnen de groep. Iemand die altijd bereikbaar is en die jou ook altijd kan bereiken bij problemen. Goede communicatie blijft een must. Gaat het even mis, praat dan met elkaar.