Een betaalbare, toegankelijke en aangename gemeenschapsinfrastructuur in het centrum van een (dorps)gemeenschap vormt dikwijls het kloppend hart van een bruisende gemeente. De grote uitdaging is nu om die jeugd- en andere verenigingsinfrastructuur in stand te houden en verder uit te bouwen in de huidige maatschappelijke context en financiële realiteit. Daarom moeten we op zoek gaan naar nieuwe partnerschappen tussen eigenaars, lokale besturen, investeerders, de groepen en individuele gebruikers.
Op dit Inspiratiemoment Jeugdinfrastructuur, geven we je niet alleen de bouwstenen om met actoren samen te delen en leven op een plek voor iedereen, maar ook praktische tools en beheersvormen om deze visie tot leven te brengen.
Leer van inspirerende voorbeelden en deel je best practices met andere jeugdwerkers, vrijwilligers en beleidsmakers. Ontdek zo hoe deze locaties kunnen dienen als een brug tussen diverse actoren en als katalysator voor het versterken van banden binnen de gemeenschap: Samen onderweg naar een meer veerkrachtige en inclusieve gemeenschap.
Programma
12u: Onthaal met vegetarische lunch
12u30: Welkomstwoord van Stijn Oosterlynck (Universiteit Antwerpen), Peter Bosschaert (De Ambrassade) en Toon Vanotterdijk (Formaat)
13u30: Keuze uit 3 sessies:
1. Gemeenschapsinfrastructuur aan het woord - De Federatie
We laten een aantal organisaties uit het jeugdwerk en socio-cultureel verenigingsleven aan het woord over hun infrastructuur. Hoe kwam die tot stand? Hoe geven ze die vorm? Hoe is de relatie met andere organisaties en met de buurt? Hoe draagt hun infrastructuur bij tot de lokale gemeenschap? Enz. Na een korte voorstelling
van de praktijken gaan we in gesprek over de kansen, uitdagingen en noden van gemeenschapsinfrastructuur.
Met o.a.:
- Bram Van Hecke (Avansa regio Gent), die ervaring heeft in participatieve projecten over herbestemming van kerken en omgevingen.
- En Tomas Uten (Beweging.net) met ervaring vanuit het project vast-goed, over o.a. delen + inbedding van locaties in een bredere omgeving.
2. Hoezo ruimte delen? - Formaat
Al bijna een decennium lang spreken we in de sociaal culturele sector over ruimte delen als oplossing voor uitdagingen rond (jeugd)infrastructuur. Tegelijkertijd is het ook al een dik decennium wroeten en ploegen om die oplossing in de praktijk te brengen. Het lijkt wel of er altijd meer vragen dan antwoorden zijn als het over ruimte delen gaat. Formaat ging op zoek naar goede voorbeelden bij haar leden en synthetiseerde er een model uit met enkele ideaaltypische vormen van gedeeld ruimtegebruik. Het model probeert zo ruimte delen concreter en praktisch toepasbaar te maken. Het lijst de meest voorkomende kenmerken op en schetst aanleiding, voorwaarde en ideale beleidscontext bij elk ideaaltype. Hoewel het (helaas) geen copy-paste bare oplossing aanreikt, dient het model wel als inspiratie voor je eigen context en werpt het vooral de belangrijkste vragen op die je je moet stellen wanneer je ruimte delen in de praktijk wil brengen in jouw stad of gemeente.
Ondergronds cultuurhuis voor jongeren Minus One en Plek uit Gent zijn present en vertellen hoe zij werken.
3. Naar een duurzaam gemeenschapsinfrastructuurbeleid - Platform Toekomst Parochiekerken en De Ambrassade
De Ambrassade wil samen met de partners Jongerenpastoraal Vlaanderen, de VVSG, het Platform Toekomst Parochiekerken, en De Federatie de toekomst van gemeenschapsinfrastructuur - en de sociale cohesie – in Vlaanderen versterken. Daarom gingen we sinds dit voorjaar samen met een 30-tal andere actoren in gesprek rond toekomstgerichte financieringsmodellen en duurzame beheer constructies voor jeugdlokalen, parochiezalen, fuifzalen en andere gemeenschapsinfrastructuur. Al deze input kneedden we tot een set aanbevelingen voor Vlaamse en lokale beleidsmakers. We gaan in gesprek met experten en het publiek over deze aanbevelingen en zetten deze op scherp als basis voor een duurzaam gemeenschapsinfrastructuurbeleid
15u: Pauze
15u30: Keuze uit 3 sessies:
1. De juiste subsidies voor de juiste investeringen van je jeugdinfrastructuur
Toekomstbestendige jeugdinfrastructuur vraagt om slimme en strategische investeringen. Tijdens deze infosessie bieden we je inzicht in de diverse subsidiemogelijkheden om jouw infrastructuurprojecten op de rails te krijgen. Verschillende sprekers delen hun expertise:
- Departement Jeugd, Cultuur en Media: Leer meer over de investeringssubsidies voor grote jeugdinfrastructuur, en de subside rond de sectorale prioriteiten van Vlaanderen die jou kunnen helpen om je dossier te versterken.
- EFRO-middelen (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling): Kom te weten hoe deze fondsen ook een belangrijke bron kunnen zijn om jeugdinfrastructuur in landelijke gebieden te ondersteunen.
- Lokaal bestuur: Ontdek hoe een lokaal bestuur zijn eigen subsidielandschap optimaal benut. We belichten zowel hun interne begeleiding bij subsidieaanvragen als hun eigen subsidiebeleid om verenigingen te ondersteunen in het onderhoud en de renovatie van hun infrastructuur.
Deze vorming geeft je de nodige tools om met kennis van zaken jeugdinfrastructuurprojecten te plannen en financiering te vinden. Of je nu nieuwbouw overweegt of de bestaande gebouwen wil verbeteren, dit is een kans om te leren hoe je als goede huisvader je middelen optimaal vanuit verschillende niveaus kan inzetten."2. Rondleiding op de site Heilig Hart: Hier bruist een gemeenschap!
Ontdek hoe de site rond de Heilig Hart kerk nieuw leven is ingeblazen als dé ontmoetingsplaats voor de buurt. Tijdens deze rondleiding nemen we je mee naar drie bijzondere plekken:
- De Pastory: De pastorijwoning beheerd door vzw Pastory, waar vrijwilligers uit de Dampoortwijk een warm huis openstellen voor allerlei buurtactiviteiten.
- Hartetroef: De voormalige kerk die is getransformeerd tot een prachtige evenementenruimte en een knooppunt van verbinding.
- De Kring: Achteraan de site, waar diverse culturele organisaties tijdelijk gebruik kunnen maken van de parochiezaal voor allerlei activiteiten en hobby's voor jong en oud.
Elke plaatselijke vrijwilliger per locatie ontvangt je met open armen en laat je ervaren hoe deze plekken samen de gemeenschapszin in de Dampoortwijk versterken.
3. Verschillende wegen naar meer lokale ondersteuning voor gemeenschapsinfrastructuur - VVSG en Bataljong
Hoe investeer je als lokaal bestuur in gemeenschapsinfrastructuur en welke opties kan je overwegen? In Brecht kreeg een masterplan vrijetijdsinfrastructuur vorm en jeugdconsulent Thomas De Peuter doet het verhaal. We voorzien ook tijd en ruimte voor onderlinge uitwisseling.
Deze sessie wordt in elkaar gebokst door VVSG en Bataljong.
17u: Einde en netwerkmoment in het café van de Pastory
Doelgroep
- (boven)lokaal en Vlaams jeugdwerk:
- Jeugdwerkers bezig met jeugdinfrastructuur
- (groeps)leiding bezig met (ver)bouwwerken van hun (toekomstige) gebouwen
- Leden uit de vzw
- Nationale vrijwilligers die het thema infrastructuur/energie opvolgen
- Lokale besturen:
- Schepenen en Burgemeesters
- Jeugdambtenaren en vrijetijdsambtenaren
- Ambtenaren met expertise in ruimtegebruik
- Bovenlokale en Vlaamse overheden, bedrijven, (jeugdwerk en non-profit)organisaties:
- met expertise in jeugdwerk en hun infrastructuur
- met expertise in ruimtelijke ordening en stedenbouw
- Experten:
- Professionals in ruimtelijke ordening, stedenbouwkundigen
- Architecten(bureaus)