Op donderdag 28 november 2024 organiseerden we de inspiratiedag Gemeenschapsinfrastructuur, samen met de leden van de beleidswerkgroep Jeugdinfrastructuur van de Vlaamse Jeugdraad en vele andere partners (De Federatie, Platform Toekomst Parochiekerken, de VVSG, ...). De inspiratiedag was het sluitstuk van een jaar vol beleidswerk om de staat van jeugd- en gemeenschapsinfrastructuur aan te kaarten richting Vlaamse en lokale verkiezingen.
Uit tal van onderzoek vanuit het middenveld blijkt namelijk dat het niet zo goed gesteld is met onze verenigingslokalen, fuifplekken, parochiezalen, enz. in Vlaanderen. Het is aan de nieuwe Vlaamse Regering en de nieuwe lokale besturen om nu werk te maken van een plan om onze gemeenschapsinfrastructuur op een duurzame en financieel gezonde manier te laten voortbestaan.
Genoeg stof dus om (lokale) beleidsmakers, professionele en vrijwillige jeugd- en andere plekwerkers samen te brengen en te inspireren met good practises, rondleidingen en boeiende babbels. En dat deden we, op een bijzondere plek in Sint-Amandsberg, die gemeenschap ademt: vzw De Pastory.We startten de dag, na de verwelkoming en situatieschets van Peter Bosschaert van De Ambrassade, met een introductie van Stijn Oosterlynck. Stijn is hoogleraar stadssociologie bij de Universiteit Antwerpen. Zijn betoog startte met de geschiedenis en het belang van 'sociale' of gemeenschapsinfrastructuur. Daarna schetste hij de grote uitdagingen waar we voor staan en in welke mate een overheid en het middenveld zelf die infrastructuur moet 'bewaken' en dus in actie moeten schieten om ze toekomstproof te maken. Zijn pleidooi om 'ruimte voorzien' als beleidsinstrument te hanteren, bleef zeker hangen.
Nadien gaf Toon Vanotterdijk, beleidsmedewerker bij Formaat, een positiever verhaal, met hoop voor de nabije toekomst, vertrekkende vanuit een aantal positieve signalen vanuit de Vlaamse regering en kansen die lokale besturen momenteel kunnen grijpen.
Nadien konden de deelnemers in de namiddag kiezen uit een 6-tal sessies, gespreid over 2 blokken:
2. Naar een duurzaam infrastructuurbeleid: Peter Bosschaert (De Ambrassade) en Roel de Ridder (Platform Toekomst parochiekerken) startten met een korte inleiding over enerzijds de opgestelde aanbevelingen gemeenschapsinfra en anderzijds de geleerde lessen uit de begeleidingstrajecten van het Platform Toekomst Parochiekerken.
Daarna gingen we in groepjes aan de slag met een fictieve case om de deelnemers uit te dagen samen een strategie te bedenken om tot duurzame oplossingen te komen.
3. Hoe ruimte delen?
BLOK 2:
4. Verschillende wegen naar maar lokale ondersteuning voor gemeenschapsinfrastructuur:
Pieter Demyttenaere (VVSG) en Bert Delville (Bataljong) brachten jeugdconsulent Thomas De Peuter mee uit Brecht. Daar kreeg een masterplan vrijetijdsinfrastructuur vorm. Thomas gaf zijn verhaal over dit proces en boeide met heel wat tips.
5. De juiste subsidies voor de juiste investeringen van je jeugdinfrastructuur:
6. Rondleiding op de site Heilig Hart: Hier bruist een gemeenschap!
De site rond de Heilig Hart kerk nieuw leven is ingeblazen als dé ontmoetingsplaats voor de buurt. De deelnemers werden op sleeptouw genomen naar drie bijzondere plekken: De Pastory, Hartetroef (de voormalige kerk) en De Kring. Een paar foto's van de wandeling ter inspiratie:
Avondprogramma:
's Avonds vulde De Pastory zich gezellig vol met nog een 30-tal vrijwilligers met heel uiteenlopende vragen en cases rond gemeenschapsinfrastructuur.
Ze volgden een viertal sessies:
1. De start van een bouwcomité, hoe begin ik eraan?
Stam X en KLJ Sleidinge vertelden over hun gerealiseerde bouwplannen en hoe het allemaal begon.
2. Ruimte delen is ruimte creëren maar ook goed doorspreken
Thomas Petit, stadsondersteuner van Formaat, ging in gesprek met Sibel Goetstouwers & Zeynep Yilmaz, 2 vrijwilligers van vzw Enderün, die ruimte deelt met vzw Jong in Gent.
3. Onderhandelen voor een eerlijk contract
4. Wie zoekt die vindt!
Wouter Radeur van De Ambrassade leerde ons over zowel de officiële subsidies als de creatieve manieren om financiering voor je bouwplannen te vinden.