[anysurfer.logo]

Wij willen jouw mening over preventie in het jeugdwerk!

Wij willen jouw mening over preventie in het jeugdwerk!

Jeugdwerk   |  18 APRIL 2025

Preventienetwerk richt zich tot het jeugdwerk

Vlaams Instituut Gezond Leven krijgt de opdracht om een preventienetwerk te coördineren. Dit netwerk bundelt de expertise van heel wat Vlaamse preventie-actoren zoals VAD, eet-expert, VLESP, enz.

Het doel? Sterke praktijken delen en samenwerken rond preventie en gezondheid, met een bijzondere focus op kinderen, jongeren en het jeugdwerk. 

Jouw input is nodig!

Om deze ondersteuning zo goed mogelijk af te stemmen op de noden van het jeugdwerk, is jullie input noodzakelijk. Op die manier kunnen we betere ondersteuning bieden, preventiemaatregelen beter afstemmen op kinderen en jongeren en maatwerk creëren voor jeugdorganisaties. 

Hoe kan je je input geven? Simpel, door een vragenlijst in te vullen. Het beste nieuws? De vragenlijst invullen neemt slechts 3 tot 5 minuten in beslag. Wil je graag meer doen? Lees dan zeker verder en neem deel aan de collab: preventiesector en jeugdwerk.


De rol van jeugdwerk in preventie 


Preventie is meer dan risico’s vermijden. Het gaat niet alleen om individuele verantwoordelijkheid, maar ook om maatschappelijke oorzaken wegnemen en sterke randvoorwaarden creëren voor kinderen en jongeren voor een goede levenskwaliteit. 

Een jongere kan niet zomaar ‘leren omgaan met gevoelens’ als er thuis structurele problemen zijn. Gezond leven promoten heeft weinig effect als generatiearmoede niet wordt aangepakt. Preventie vraagt dus een brede aanpak, zowel op individueel als op maatschappelijk niveau.

Maar wat is dan de rol van jeugdwerk in preventie? Jeugdwerk speelt een belangrijke rol in het welzijn van kinderen en jongeren. Het biedt een veilige en laagdrempelige omgeving waar ze sociale contacten leggen, hun talenten ontwikkelen en in beweging blijven. Dit heeft een positieve invloed op hun (mentale) gezondheid. 

Daarom is het belangrijk dat jeugdwerk laagdrempelig blijft en niet overbelast wordt. 

Toch kan jeugdwerk ook bijdragen aan preventie, bijvoorbeeld door signalen op te pikken, basisinformatie te geven en een brug te vormen naar hulpverlening. Wil je hier meer over weten? Bekijk dan het speelveld mentaal welzijn, ontwikkeld door De Ambrassade en jeugdwerkorganisaties. 

Neem deel aan de collab preventiesector en jeugdwerksector

Wil jij graag mee nadenken over de samenwerking tussen de preventiesector en het jeugdwerk? Dat kan! Op vrijdag 16 mei vindt namelijk een meet-up of 'collab' plaats tussen het jeugdwerk en de preventiepartners. 

Jouw ervaringen en ideeën zijn van onschatbare waarde om de richting te bepalen die we samen kunnen inslaan. De input uit de gesprekstafels wordt trouwens later meegenomen om elks in diens sector of samen verder aan te werken.

Wil je hier graag meer info over? Neem dan zeker een kijkje op de pagina van het event!