[anysurfer.logo]

Hoera! We gaan naar code geel

Hoera! We gaan naar code geel

Jeugdwerk   |  4 MAART 2022


Het einde van een hopelijk voor velen van jullie deugddoende en goestinggevende krokusvakantie nadert. 
Naar aanleiding van het overlegcomité dat samenkwam op 4 maart kunnen wij ook het fijne nieuws brengen dat we vanaf maandag 7 maart schakelen naar code geel op de barometer. 

Code geel wil zeggen dat er opnieuw enkele maatregelen wegvallen en dat er voor kinderen, jongeren, vrijwilligers en hun organisaties een aantal zaken opnieuw versoepelt worden. 
We zijn nog niet helemaal terug naar het oude normaal maar komen toch wel aardig in de buurt. 
Een overzicht van wat deze code inhoudt, hieronder. 

Voor georganiseerde vrije tijd houdt dit in dat zo goed als alle beperkingen wegvallen.  

  • Mondmasker zijn enkel nog nodig bij openbaar vervoer en in zorginstellingen. Niet langer in contact met externen en op specifieke locaties zoals theaters, musea, winkels,...  
  • Er zijn niet langer beperkingen in het aantal deelnemers per activiteit.  
  • Bij een activiteit met overnachting verdwijnt de aanbeveling voor deelnemers/ouders om vooraf te testen.  
  • Er wordt niet langer gevraagd om intens fysiek contact te vermijden. 
  • Ventilatie en verluchting blijft de belangrijkste maatregel in deze code.   
  • Voor buitenland komt er ook nog enkele versoepelingen met betrekking tot het PLF en de testing en quarantainemaatregelen bij terugkeer vanaf 11 maart. 

Voor evenementen zijn er ook een aantal zaken die 'versoepelen'

  • Het CST (Covid Safe Ticket) verdwijnt. 
  • De beperkingen m.b.t. publiekscapaciteit vallen weg. 
  • Het mondmasker is ook hier niet langer verplicht, wel aangeraden voor de meest kwetsbaren 

Op dit moment blijven de huidige regels rond testen, quarantaine en isolatie behouden. 

Ook hier kan het zijn dat er in de komende dagen/weken verdere versoepelingen mogelijk zijn en we naar een systeem gaan van 'wie ziek is, blijft thuis', maar voorlopig blijft dus de huidige noodprocedure van kracht. 

We komen dus vanaf nu heel dicht bij het vroegere normaal op enkele uitzonderingen en extra aandacht voor ventilatie na. Laat ons daar vooral op focussen en volop gaan voor fysieke en mentale ruimte voor alle kinderen, jongeren en vrijwilligers die daar zo hard naar hebben uitgekeken en dit nog harder verdienen. Merci, merci, duizend maal merci om vol te houden, om er te zijn voor elkaar, voor kinderen en jongeren en om al die tijd te blijven gaan voor wat voor elk van ons echt belangrijk is: ruimte voor alle kinderen en jongeren! 

Merci, merci, 1000 maal merci!

We zijn vandaag heel blij, voor de ruimte die er komt voor de komende dagen, weken en laat ons toch ook wat positief vooruit kijken en spreken over maanden! 

En daarnaast zijn we ook heel dankbaar voor jullie blijvende inzet, blijvende flexibiliteit en jullie tonnen enthousiasme om als organisaties te blijven gaan voor kinderen en jongeren.
We weten dat het voor velen van jullie en jullie achterban zwaar is geweest en dat dit nu ook niet zomaar als sneeuw voor de zon zal verdwijnen maar laten we toch wel wat energie halen uit deze beslissing. Elk kind of elke jongere die na vandaag terug wat meer 'lucht' krijgt is een overwinning waar jullie heel hard voor gevochten en aan meegewerkt hebben. Stap voor stap met geduld en respect voor elkaar maken we weer ruimte voor jeugdwerk in al zijn kracht! 

Met dit overlegcomité eindigt ook de federale fase

Tot slot werd op dit overlegcomité ook aangekondigd dat bijna 2 jaar na de start van de federale fase en de nationale noodfase (13 maart 2020) deze fase ook wordt beëindigd.
Op die manier keren we terug naar een leven van voor 13 maart 2020.