[anysurfer.logo]

Jeugdwerkregels

Benieuwd welke activiteiten mogen doorgaan? En aan welke regels je je moet houden? 
Home

Code Geel: Werking vanaf 7/3

Op het Overlegcomité van 11 februari werd beslist over de barometer. Op deze pagina vind je alle informatie over wat die betekent voor het jeugdwerk.

Maatregelen voor het jeugdwerk vanaf maandag 7 maart

Op het overlegcomité van 4/3/2022 werden een aantal belangrijke beslissingen genomen over de volgende fase van de barometer. De nieuwe fase, code geel, is ingegaan sinds maandag 7/3.

In het laatste deel gaan we ook in op enkele FAQ's. Informeer je collega’s, vrijwilligers en medejeugdwerkers hier dus ook over. 

Richtlijnen voor het organiseren van jeugdwerkactiviteiten 

De barometer

 • De barometer is geboren sinds enkele maanden en er wordt gesproken over drie codes (Geel - Oranje - Rood).
 • Deze barometer ging in op vrijdag 28/1 en is gestart in code rood. Op 18/2 ging deze over naar code oranje en op het Overleg Comité van 4/3 werd beslist dat code geel ingaat vanaf maandag 7 maart.
 • Ventilatie blijft een belangrijke rol spelen in de bestrijding van het virus. Er volgen voorlopig geen verplichtingen, we houden jullie zoals altijd op de hoogte en vragen wel om de aanbevelingen rond ventilatie centraal te houden.

De maatregelen van toepassing in code geel

Wat kunnen jullie vanaf 7 maart organiseren en hoe kunnen jullie dat doen? 

 • Georganiseerde activiteiten kunnen zowel binnen als buiten zonder beperking op de capaciteit
 • Mondmaskers vallen weg m.u.v. de volgende situaties:
   • Gebruik van openbaar vervoer
   • Activiteit in of verbonden aan zorginstelling 
 • De aanbeveling voor ouders of deelnemers om te testen voor en/of na een activiteit met overnachting valt weg
 • Voor organisaties die activiteiten organiseren in het buitenland: zoals hierboven aangegeven zijn overnachtingen mogelijk, binnen de EU valt ook het PLF (passenger location form) weg.  
 • CST verdwijnt voor evenementen,  horeca en bepaalde publieke plekken. 
 • Evenementen kunnen ook opnieuw zonder beperking in capaciteit zowel binnen als buiten. 
 • De horecaregels binnen, belangrijk voor jeugdhuizen, veranderen ook: mondmaskers kunnen nu ook af voor het personeel. 

Hoe zit het met de barometer? Gaat de volgende fase automatisch in als de grenswaarden bereikt zijn? 

De barometer bestaat uit drie verschillende kleurcodes. Bij die codes horen grenswaarden over de druk op ons zorgsysteem. Als de cijfers zakken of stijgen en zo onder of boven een grenswaarde komen, dan kàn overgegaan worden naar een andere kleurcode. Of er naar die volgende code overgegaan wordt, blijft echter een politieke beslissing. Bovendien kunnen bepaalde elementen binnen een kleurcode ook nog afhankelijk zijn van de inschatting van de gezondheidssituatie, mentaal welzijn en maatschappelijke toestand. Binnen de aangegeven marges (die weten we dus wel op voorhand) kan binnen een kleurcode dus ook door de politiek nog enigszins ingekleurd worden hoe ‘donker of licht’, strenger of minder streng, een code wordt opgevat.  

Mogen we activiteiten binnen doen?  

Ja, er wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen binnen en buitenactiviteiten.  

Kan een tent buiten als buitenruimte gebruikt worden? Welke maatregelen zijn dan van toepassing? 

Er wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen activiteiten binnen en buiten dus hoe een tent al dan niet gebruikt wordt in de buitenruimte is ook niet langer 'relevant' om te bepalen wat capaciteit is. 

Moet je een mondmasker dragen als we een activiteit doen met overnachting?   

Nee. Je moet in code geel geen mondmasker dragen tijdens de activiteit, al zijn er nog deze uitzonderingen:

 • Bij gebruik van openbaar vervoer
 • In zorginstellingen
 • er blijft een aanbeveling van toepassing voor de meest kwetsbaren om een FFP2 masker te dragen bij contact met anderen 

Kan je met meerdere groepen op één locatie samen zijn?  

Er is geen beperking meer m.b.t. de capaciteit, groepen kunnen dus samen op één locatie zijn ongeacht hun grootte en kunnen ook variëren van grootte doorheen de activiteit. 

Wanneer hebben kinderen, jongeren een CST nodig?  

In code geel valt het CST weg 

Moeten we onze deelnemers blijven registreren?  

Blijf voorlopig de gegevens bijhouden van je deelnemers. We zijn er ons van bewust dat dit een drempel geeft voor veel werkingen, en bekijken wanneer dit niet langer nodig is. Maar het kan goed zijn dat je deelnemers kan verwittigen bij een eventueel hoog risico contact zodat zij waakzaam kunnen zijn de daarop volgende dagen.  

De noodprocedure blijft voorlopig van kracht zoals ze hierboven terug te vinden is, een aanpassing van de regels rond testing, quarantaine en isolatie kan er de komende dagen of weken komen maar blijft dus voorlopig gelijk. 

Wat als er een besmetting is? 

Tot nader order volgen we de regels van toepassing in de maatschappij voor de verschillende leeftijdscategorieën. De procedure vind je hier. Het departement CJM en het agentschap zorg en gezondheid kijken in hoeverre hier nog bepaalde zaken moeten worden aangepast, we houden deze vorderingen verder in het oog. 

Deze voorwaarden vooraf blijven belangrijk en we vragen iedereen om hier zijn/haar verantwoordelijkheid te nemen. 

 • Ben je ziek? Dan blijf je thuis. 
 • Leg je een positieve test af? Dan blijf je thuis. 
 • Heb je hoog risicocontact gehad met iemand die positief getest heeft? Normaal gezien worden er geen gevolgen rond deelname meer gekoppeld aan zo'n contact, mogelijks wel nog veiligheidsvoorzorgen, maar daarover lees je dus alles hierboven bij noodprocedure.

Kunnen kinderen en jongeren uit de risicogroepen deelnemen?  

We hanteren de lijst met risicogroepen die door de experten wordt naar voor geschoven. Als een kind/jongere deel uitmaakt van een risicogroep, hebben ouders of opvoedingsverantwoordelijken de verantwoordelijkheid om op de medische fiche aan te geven of de ziekte/aandoening onder controle is (bv. met medicatie). Bij twijfel wordt aangeraden advies van de huisarts te vragen om te kunnen deelnemen aan het aanbod. Ga zeker in gesprek bij vragen of discussie hierover en zoek naar inclusieve oplossingen indien mogelijk.       

Wanneer is er sprake van een evenement? 

Binnen het jeugdwerk zijn evenementen die activiteiten waarbij wordt afgeweken van de reguliere werking. 
Als je meer uitleg wil over het organiseren van evenementen kan je terecht bij ikorganiseer.be