In maart ging de WAT WAT-training 2023 van start. Dat nieuwe jeugdinfo-vormingstraject enthousiasmeert en inspireert organisaties om steeds kwaliteitsvollere jeugdinfoproducten te maken.
- de posters van FOS Open Scouting, Te Gek!? en tZitemzo
“We hebben in de eerste plaats nood aan directe feedback en input vanuit de doelgroep. Dankzij gesprekken met andere organisaties die aan het traject deelnamen en de inspiratie uit de verschillende sessies kon ik mijn collega's hiervan overtuigen. Al snel ondernamen we concrete acties. Zo zijn we momenteel bezig met het samenstellen van een jongerenpanel.”
Ben De Witte, Vlaams Parlement (dienst communicatie)
“De 7 WAT WAT-principes waren inspiratie voor onze nieuwe checklist rond jeugdinfoproducten. Dankzij de training ontstonden bij ons ook nieuwe netwerkverbanden en samenwerkingen, o.a. met Overkop.”
Kayla Depestel, Nupraatikerover.be (Vertrouwenscentrum Kindermishandeling)
De training gaat in op de fundamenten van kwaliteitsvolle jeugdinfo. Via theorie, maar ook via oefenkansen.
Een greep uit het programma:
Ook impactgericht werken kon natuurlijk niet ontbreken.
Want: “Doe je de dingen juist? Of doe je de juiste dingen?” “De 7 keer waarom-oefening opende mijn ogen en die van mijn collega's. "WAAROM moeten we dit doen? Waarom moeten WIJ dit doen? Waarom moeten we DIT doen?" Dat leidde tot een belangrijk inzicht: "less is more". Maar die 'less' moest wel echt doordacht zijn en optimaal afgestemd op de doelgroep, zodat we impact zouden kunnen maken.”
Ben De Witte, Vlaams Parlement (dienst communicatie)
Na 3 vormingsdagen kozen de deelnemers een eigen groeipunt om verder zelfstandig mee aan de slag te gaan. Via intervisiemomenten vonden ze ondersteuning vanuit de trainingsgroep. Nog meer inspiratie? Die vonden ze in mei via 5 online inspiratiesessies.
“We kozen participatie als ons groeipunt. We zagen het nut daarvan al in én hadden daarin ook al stapjes gezet. Maar een duidelijk kader, en een structurele verankering in onze organisatie? Daar lagen nog kansen.”
Esther Coolen, Te Gek!?
En nu? Na de trainingsperiode volgt een nazorgperiode van 2 jaar. In die tijd komt de groep af en toe weer samen. Zo blijven ze werken naar duurzame kwaliteitsverhoging.
“Ik heb persoonlijk erg veel gehad aan de opleiding, vond het heel interessant en vind het zelfs stiekem wat jammer dat de trainingsperiode ‘afgelopen’ is. Het was ook echt een leuke groep!” Daan Vandepitte, FOS Open Scouting
Elke deelnemer kreeg na deze intensieve trainingsperiode een certificaat dat hun inspanningen en engagement voor kwaliteitsvolle en minder versnipperde jeugdinfo zichtbaar maken. Hun organisatie ontving via hun deelname meteen ook het nieuwe label 'Partner van WAT WAT' (dat het oude WAT WAT-label vervangt).
Deze 12 organisaties namen deel aan deze allereerste WAT WAT-training:
Word jij een van de deelnemers van de WAT WAT-training 2024? Na de zomer kan je je als kandidaat aanmelden. Laat nu al je contactgegevens na en blijf op de hoogte.