[anysurfer.logo]

Wat met de Jeugdwerkregels na de veiligheidsraad van maandag 27 juli?

Wat met de Jeugdwerkregels na de veiligheidsraad van maandag 27 juli?

Jeugdwerk   |  28 JULI 2020

Vanaf woensdag 29 juli wordt de sociale bubbel weer kleiner. Per gezin mag je de komende maand contact hebben met 5 andere personen (kinderen jonger dan 12 jaar tellen niet mee bij die 5 personen). Dat besliste de veiligheidsraad maandag 27 juli om de nieuwe Corona-golf zo snel mogelijk in te dijken. Maar voor zomerkampen, activiteiten, speelpleinen, jeugdwerkvakanties, enz. ( heel het jeugdwerk) geldt de sociale bubbel van 5 NIET.

Premier Wilmès en onze minister van Jeugd Benjamin Dalle hebben beide duidelijk gecommuniceerd dat ondanks de nieuwe maatregelen die genomen werden op 27/7, de jeugdwerkregels niet gewijzigd worden. Alle werkingen, activiteiten en kampen kunnen blijven doorgaan zoals gecommuniceerd op onze website, a.d.h.v. de zomerplannen, noodprocedures, FAQ’s, …

We kregen na de veiligheidsraad meteen veel vragen binnen over de haalbaarheid/veiligheid van de kampen en activiteiten nu het corona-virus terug aan een opmars bezig is. De regering besliste inderdaad om een aantal vrijheden terug in te perken.
Zowel de virologen, als de politici hebben zich gebogen over hoe ze een tweede golf kunnen tegengaan, het aanpassen van de jeugdwerkregels was hier niet voor nodig. Net omdat we alle regels strikt opvolgen en besmettingen nauw opgevolgd worden. We kunnen er dus vanuit gaan dat als de jeugdwerkregels en zomerplannen goed opgevolgd worden bij het organiseren van een activiteit, speelplein of kamp, we het corona-virus weinig kans geven om zich te verspreiden.

Natuurlijk verplichten we niemand om een speelplein, activiteit of kamp te laten doorgaan. Die overweging moet elke organisatie voor zichzelf maken. Weet wel dat als de jeugdwerkregels gevolgd worden het nog altijd veilig is om een vakantie, speelplein of activiteit te organiseren. Dat was aan het begin van de zomer zo, en is nu ook nog het geval! Houd je wel aan de geldende samenlevingsregels en als je vragen hebt over of een specifieke lokale maatregel, toets je dat best samen met je stad of gemeente af.

Merci aan alle jongeren, jeugdwerkers, ouders en opvoedingsverantwoordelijken, artsen en lokale besturen om samen veilige en vrije tijd mogelijk te blijven maken deze zomer. #jeugdwerkwerkt.
We mogen fier zijn op wat we de voorbije maand, en zeker ook nog de komende maand hebben neergezet. Of zoals onze directeur Eva Vereecke enkele weken geleden in een opiniestuk voor VRT NWS zei: "Laten we deze zomer voor het eerst eens echt focussen op hoe goed jongeren het aanpakken". En dat hebben ze intussen al verdomd goed bewezen!

Onze boodschap mee delen naar het jeugdwerk

We merken dat veel vrijwilligers en ouders met vragen zitten of de jeugdwerkregels blijven gelden. Zoals boven uitgelegd is dat absoluut het geval. Wil je mee helpen om dit duidelijk te maken naar je eigen vrijwilligers, naar ouders van leden, naar jeugdwerkers, ... ? Dan kan je één (of meerdere) van de pancartes die we maakten delen via je sociale media. Je vindt de pancartes rechts bovenaan deze pagina. Je kan in je post altijd doorverwijzen naar dit nieuwsbericht voor meer info. 

Die bubbels van 5, hoe zit dat nu?

Heb je los van de jeugdwerkregels nood aan meer info over hoe het nu zit met die sociale bubbel van 5? WAT WAT legt de nieuwe regels rond de bubbels in duidelijke taal uit.