[anysurfer.logo]

Jeugdwerkzomer

Lees hier alles over de jeugdwerkzomer 2020. De jeugdwerkregels en zomerplannen 2020 op een rij.
Home

Bijlagen

Hier vind je alle bijlagen die bij de zomerplannen horen. 

Heb je de zomerplannen gelezen? Dan heb je zeker ook gemerkt dat er heel wat links naar bijlagen zijn. Hier vind je al deze bijlagen terug. Check de lijst en klik op de bijlage die je nodig hebt.

Bijlagen

Brieven ter ondersteuning bij (mogelijks) besmette deelnemer(s)

Hieronder kan je 4 brieven terugvinden

  • Brief 1: instructies voor ouders van een deelnemer die aanbod moet verlaten met vermoeden van besmetting
  • Brief 2: instructies voor ouders van alle deelnemers van een bubbel wanneer er een deelnemer binnen die bubbel positief is of bevestigd vermoeden door huisarts (bv test is negatief, maar dokter toch sterk vermoeden)
    • 2A : wanneer de besmetting ontdekt wordt tijdens het aanbod
    • 2B : wanneer de besmetting ontdekt wordt in de 2 dagen na het aanbod  
  • Brief 3: instructies voor ouders van alle deelnemers na elk aanbod i.f.v. extra aandacht voor symptomen en wat te doen indien een deelnemers symptomen ontwikkeld. 

Tracing

het kan zijn dat je door het contactcentrum opgebeld wordt om jou te melden dat er een besmet persoon deelnam aan jouw aanbod, dan zullen ze jou vragen om alle andere deelnemers uit die bubbel daarvan op de hoogte te stellen. Het kan ook zijn dat de ouders van het kind jou zelf op de hoogte brengen. Ook dan moet je iedereen op de hoogte stellen en daarvoor gebruik je  brief 2A of 2B hierboven.

Om meer zicht te krijgen op besmettingsgevaren in collectiviteiten zoals jeugdkampen, vakanties, dagactiviteiten wordt gevraagd om onderstaande excel ingevuld door te sturen naar contactonderzoek@vlaanderen.be 
Er worden een aantal gegevens gevraagd die je dus moet doorgeven, omdat we weten dat dit GDPR gewijs niet altijd evident is hebben we dit samen met Switch uitgezocht en kunnen we bevestigen dat er een voldoende grond is om alle gegevens (ook rijksregisternummer) op te vragen (wel enkel en alleen in functie van invullen van gegevens voor tracing nadien, dus niet langer houden dan nodig). Om jullie ook daarbij te helpen vind je hieronder een brief die je ouders vooraf kan bezorgen en die verduidelijkt welke gegevens, waarom, hoelang, naar wie... 

Wat zijn de risicogroepen?

Mensen die behoren tot de risicogroep zijn: personen ouder dan 65 jaar, volwassenen met diabetes, personen met hartziektes, long- of nieraandoeningen en personen van wie het immuunsysteem verzwakt is. Opgelet dit zijn de algemeen benoemde risicogroepen. Voor kinderen en jongeren kan dit verschillen, neem daarvoor zeker een kijkje in de lijst opgesteld door pediaters hieronder.

Als organisator is het vooral belangrijk dat je de deelnemers kan informeren over waar ze informatie vinden over de risicogroepen. Als organisator moet je niet zelf bepalen of iemand tot de risicogroep behoort en al dan niet kan deelnemen, je kan ouders en deelnemers vooral de informatie bezorgen waarmee ze zelf of via de huisarts kunnen bepalen of ze al dan niet kunnen deelnemen. 

Wat moet er zeker in je medische fiche staan? 
Welke symptomen wijzen op corona?
Stappenplan om je noodprocedure op te stellen: wat te doen bij een zieke deelnemer?

Op basis van een aantal nieuwe wetenschappelijke inzichten werd in overleg met de medische experten nog enkele zaken versoepeld en verduidelijkt t.a.v. deze eerste versie van het stappenplan. 

Op 16 juni werkten we het stappenplan af. Grootste wijziging is bij vermoeden van besmetting wanneer het kind naar huis wordt gestuurd en getest, mag de bubbel gewoon verder doen zonder 1,5m afstand houden en zonder mondmaskers. 

Finaal stappenplan en flowcharts voor kampen met overnachting
Finaal stappenplan en flowcharts voor kampen zonder overnachting
Hoe kan je je organisatie of koepel bereiken?
Hoe kan je communiceren naar je deelnemers, ouders, uitbater/terreineigenaar?
Vaak gestelde vragen voor ouders
Modelbrief voor ouders die niet akkoord gaan met de beslissing over hun kind
Handen wassen
Hoe draag je correct een mondmasker?
Inspiratie redelijke aanpassingen
Hoe moet je aanwezigheidsregister en/of contactenlogboek er minimum uitzien?
Welke hygiënische en praktische richtlijnen zijn er afgesproken tussen uitbaters van jeugdverblijven?

Hieronder vind je onder meer:

  • protocol voor jeugdtoerisme
  • draaiboek over schoonmaken

Welke hygiënische richtlijnen moet je volgen voor het poetsen van je gebouwen, tenten en infrastructuur?

Versoepeling op de richtlijnen op 18/6 doorgevoerd: gebaseerd op het draaiboek bij horeca is er een versoepeling m.b.t. afwas van eet- en kookgerief tussen bubbels (tijdens of na het kamp). Gebruik van Javel niet langer nodig. Grondige afwas met voldoende heet water (bij voorkeur), detergent en zorg voor properheid water en handdoeken volstaan.