[anysurfer.logo]

Samen meer buiten spelen

Samen meer buiten spelen

Jeugdwerk   |  17 APRIL 2023

Samen meer buiten spelen!

Buiten spelen is gezond, actief, zorgt voor meer zelfvertrouwen en is vooral superleuk. Op woensdag 19 april is het terug Buitenspeeldag. Daarom zetten we buiten spelen de hele week in de kijker. Lees hier hoe ook jij en je organisatie kan meedoen. 

Buiten spelen: natuurlijk!?

Buiten spelen, daar zijn we met het jeugdwerk experts in. Het is deel van ons DNA. Kampen bouwen, pleinspelen, bosspel, zoektochten, op kamp gaan, we zijn de hele tijd buiten. En we zijn het zo gewoon, dat we vergeten dat het (helaas) niet meer evident is voor iedereen in Vlaanderen. Want het aantal kinderen dat buiten speelt, gaat erop achteruit. Die conclusie werd getrokken uit het Grote BuitenSpeelonderzoek van Kind en Samenleving.

In de coronaperiode werd duidelijk dat buiten spelen geen lachertje is in ons dichtbevolkte en -bebouwde Vlaanderen. Speeltuinen werden gesloten en kinderen en jongeren zonder tuin zaten vaak wekenlang binnen.

Onze politici zijn zich ervan bewust dat er iets moet gebeuren, en daarom werd eind maart 2023 een hoorzitting rond Buiten Spelen gehouden in het Vlaamse Parlement. Naast het belang van buiten spelen, gaven we de parlementairen aanbevelingen om buiten spelen te stimuleren vanuit Vlaanderen en vanuit lokale besturen. 

De grote conclusie was alvast dat er nog heel wat werk op de plank ligt om ervoor te zorgen dat er weer meer kinderen en jongeren gaan buiten spelen of ongestoord buiten kunnen zijn. En het jeugdwerk kan daar een belangrijk steentje aan bijdragen. Daarom zetten we Buiten Spelen graag extra in de kijker. 

En met succes. Minister van Jeugd en Media Dalle zet hier een Actieplan Mee(r) naar Buiten?! rond op. 

Lees meer over ons beleidswderk, de beleisplannen en recente acties rond buiten spelen in het artikel: Buiten Spelen: natuurlijk!?

Spread the word

Wil je als organisatie het belang van buitenspelen mee in de picture zetten: doe een oproep naar jouw leden/doelpubliek/... om die dag (of het weekend van 22 en 23 april) extra aandacht te geven aan het buiten zijn en buiten spelen. 

Organiseer je deze week al een Buitenspeelactiviteit? Deel je activiteit dan met de hashtags #buitenspeeldag #365dagenbuitenspelen #wijgaanmeernaarbuiten

Hier ook een tekst die jullie kunnen gebruiken om te delen op sociale media:

Speelkleren aan, schermen op zwart en boekentassen aan de kant, want vandaag is het Buitenspeeldag! ☀️ In heel Vlaanderen en Brussel trappen we deze week een nieuw buitenspeeljaar in gang. Met {vul hier je activiteit in} toveren we onze buurt om tot een echt speelparadijs. Zo zetten we samen het belang van buitenspelen voor alle kinderen en jongeren in de verf.

Want buitenspelen, dat is... 

  • ontspannen, alleen, met je familie of in groep 
  • experimenteren, ontdekken en leren: over de natuur, vriendschappen, jezelf en anderen 
  • bewegen en sporten, zonder zorgen of regels 
Kortom: buitenspelen is essentieel voor de mentale én fysieke gezondheid van kinderen. 

Heb je leuke beelden van jou en je leden terwijl jullie actief buiten spelen? De Vlaamse Dienst Speelpleinwerk zoekt zo'n beeldmateriaal om te gebruiken op haar website of sociale media. Bezorg hen jouw foto's via info@buitenspeeldag.be (en geef tegelijkertijd via mail even je schriftelijke toestemming om deze foto te delen en publiceren).

Spelen jullie mee? 

Alle info vind je via deze link: