[anysurfer.logo]

Mazelen terug van weggeweest: Actieplan voor een veilige jeugdwerkzomer

Mazelen terug van weggeweest: Actieplan voor een veilige jeugdwerkzomer

Jeugdwerk   |  27 JUNI 2024

Wij helpen jullie graag met de stappen die jeugdkampen en speelpleinwerkingen moeten ondernemen om een zorgeloze zomer te garanderen. In dit artikel vind je alle noodzakelijke informatie om de gezondheid en veiligheid van de kinderen te waarborgen bij een geval van mazelen tijdens de zomervakantie.

Wat zijn de symptomen? Mazelen begint met symptomen zoals koorts, een lopende neus, hoesten, en rode of waterige ogen, gevolgd door een kenmerkende huiduitslag. Als een kind deze symptomen vertoont, is het belangrijk direct actie te ondernemen om verdere verspreiding te voorkomen. 

Wat te doen bij een vermoeden van mazelen? 

1. Isolatie: Zet het kind apart en verwittig onmiddellijk de ouders. Het kind moet in isolatie blijven tot vier dagen na het verschijnen van de huiduitslag. 

2. Medisch Onderzoek: Laat het kind onderzoeken door een (lokale) arts die ook stalen zal afnemen. Bij vermoeden van mazelen zal de arts de regionale gezondheidsautoriteiten inlichten. Neem eerst telefonisch contact op met de arts en ga zeker niet in de wachtzaal zitten, mazelen is namelijk heel besmettelijk. 

3. Melding: Verwittig het Departement Zorg indien het om een Nederlandstalig kamp gaat of het kind afkomstig is uit Vlaanderen. Hieronder de regionale contactnummers: 

 • Antwerpen: 02/553 08 92 
 • Limburg, Vlaams-Brabant en Nederlandstalige speelpleinen in Brussel: 02/553 08 93 
 • Oost- en West-Vlaanderen: 02/553 08 94 
 • Buiten de kantooruren of in het buitenland: 02/512 93 89


Op 4 juli van 14u-15u wordt er bovendien een online informatiebijeenkomst georganiseerd indien je nog vragen hebt: Nu deelnemen aan de vergadering  

Organisatoren van kampen en andere kinderactiviteiten kunnen uitgebreid alle noodzakelijke informatie vinden in de informatiefolder die specifiek is aangepast voor zowel kampen met overnachting als speelpleinen (dagopvang) van Gezondheid Vlaanderen. 

Door alert te blijven en de juiste maatregelen te nemen, kunnen we samen de verspreiding van mazelen beperken en zorgen voor een veilige en gezonde zomer voor alle kinderen, jongeren en jeugdwerkers.

Elmo          Peeters
Elmo Peeters
 • Beleidsmedewerker jeugdwerk