[anysurfer.logo]

Kies Kleur tegen Pesten, ook in het jeugdwerk: bekijk de jaarkalender

Kies Kleur tegen Pesten, ook in het jeugdwerk: bekijk de jaarkalender

Jeugdwerk   |  24 JUNI 2024

In september geeft het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten de aftrap van Kies Kleur tegen Pesten, dé nieuwe campagne die in de plaats komt van de Week tegen Pesten. Samen met partners WAT WAT (De Ambrassade) en STIP IT van Ketnet, MNM en Radio2 roept het Netwerk iedereen op om samen een jaar lang in te zetten tegen pesten. 


De campagne wil alle scholen, sportclubs, jeugdorganisaties… stimuleren en inspireren om tijdens het hele jaar te werken aan het voorkomen en aanpakken van pesten. Een boodschap die ze al langer brachten, maar met de campagne Kies Kleur tegen Pesten stellen ze het extra duidelijk: één weekje aandacht alleen kan pesten niet terugdringen.

Die blijvende aandacht is nodig is, dat blijkt uit de cijfers. De laatste jaren is het pestfenomeen opnieuw toegenomen. Bijna 20% van de Vlaamse kinderen en jongeren geven aan de laatste maanden te zijn gepest. Dat is een stijging van 3% ten opzichte van 2018. Ook in het online pesten zien we een stijging. Lees de meest recente cijfers op ALLESoverPESTEN.be.


Kies Kleur tegen Pesten: hoe doe je dat?

Vanaf september zet de campagne elke maand één van 10 bouwstenen van Kies Kleur tegen Pesten in de kijker. Met behulp van die bouwstenen kan elke organisatie op een laagdrempelige manier aan de slag om de fundamenten te leggen van een antipestbeleid. Zodat alle kinderen en jongeren zich een jaar lang goed kunnen voelen in de groep en zodat iedereen de ruimte en veiligheid krijgt om te leren, spelen en groeien. 

Ook STIP IT (Ketnet, MNM en Radio2) verhuist mee naar september en zorgt ervoor dat het thema van bij de start meteen weer op de radar staat bij alle kinderen, jongeren en ouders én vooral ook bij alle scholen, jeugdorganisaties en sportclubs die we willen meenemen in het verhaal van de 10 bouwstenen van een antipestbeleid. 

De campagne voorziet in het werkjaar 2024-2025 ook een extra focus op online pesten. Het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten en haar partners voorzien daarvoor een programma verspreid over het hele werkjaar, waarbij voor verschillende doelgroepen informatieve momenten en campagnes over online pesten staan ingepland. Zo lanceert WAT WAT samen met Tumult en Pimento een jongerencampagne in februari 2025. Wie op de hoogte wil blijven van de nieuwe campagne, inclusief het jaarprogramma over online pesten, kan terecht op kieskleurtegenpesten.be