[anysurfer.logo]

10 bouwstenen voor een antipestbeleid (1): werken aan een goede groepssfeer met Tumult

10 bouwstenen voor een antipestbeleid (1): werken aan een goede groepssfeer met Tumult

Jeugdwerk   |  6 AUGUSTUS 2024

Als jeugdorganisatie werk je best een sterk antipestbeleid uit: een plan om pesten te voorkomen en aan te pakken. Maar hoe begin je daaraan? Het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten geeft je tips die duidelijk maken dat zo’n plan niet heel ingewikkeld hoeft te zijn. 

Vanaf september zetten ze elke eerste maandag van de maand een bouwsteen mét good practice uit het jeugdwerk, onderwijs of de sportsector in de kijker. 

Verspreid de bouwstenen en video's maandelijks mee onder je lokale werking(en) en inspireer hen zo om maand per maand, bouwsteen per bouwsteen te werken aan een hechte groep waarin pesten minder kans maakt.


In september vertelt jeugdorganisatie Tumult hoe hun buddywerking bijdraagt tot een goede groepssfeer.

Werk aan een goede groepssfeer in september: de buddywerking van Tumult 

Clara en Nigel zijn vrijwilligers bij de kampen van Tumult. Om de groepsvorming onder de vrijwilligers onderling te versterken, heeft Tumult een buddywerking. 

Een nieuwe vrijwilliger krijgt een buddy die al langer actief is in de organisatie. De buddy introduceert de nieuwe vrijwilliger in de groep, polst regelmatig hoe het voor hen verloopt tijdens de werking en is een luisterend oor bij mogelijke vragen of problemen. Clara was de buddy van Nigel toen die startte bij Tumult. Samen vertellen ze welk verschil de buddywerking voor hen maakt.