[anysurfer.logo]

#jeugdwerkwerkt in coronacrisis

#jeugdwerkwerkt in coronacrisis

Jeugdwerk   |  14 APRIL 2020

#jeugdwerkwerkt, dat weten we. Dat jeugdwerk marcheert, rendeert, effect heeft, weten we. We schreven, samen met de sector, een missie van het jeugdwerk, het DNA van de jeugdwerker en uitdagingen neer in onze agenda voor de toekomst.

Dat jeugdwerk ook werkt in coronacrisistijden zien we vandaag maar al te goed. Als De Ambrassade zijn we fier op onze jeugdorganisaties die flexibel, daadkrachtig en nabij staan bij zoveel mogelijk kinderen en jongeren. Zeker die in kwetsbare contexten. In een oogopslag passen vele jeugdorganisaties en cultuureducatieve organisaties zich aan onder moeilijke omstandigheden, geven ze lucht in die jonge hoofden en switchen ze hun volledige paasvakantieprogramma naar online activiteiten. 

Jeugdhuizen

Een honderdtal Vlaamse en Brusselse jeugdhuizen engageerden zich intussen al om digitaal aan de slag te gaan met de jongeren, de buurt, enzoverder. Tal van jeugdhuizen organiseren ook meerdere acties en initiatieven, om verschillende noden en behoeften in te vullen.

  • Bijvoorbeeld: Jeugdhuis Fleks (Antwerpen) biedt jongeren online ondersteuning bij schoolwerk. Jeugdhuis ’t Kasseiken (Wachtebeke) zet in op pennenvrienden en doen mee met het initiatief Pennenvriend van het agentschap Integratie & Inburgering. Ze matchen een anderstalige met een Nederlandstalige vrijwilliger. Ze communiceren enkel digitaal met elkaar: ze schrijven e-mails over hun leven in coronatijd, over hun familie, hun werk en hobby’s. 

Cultuureducatieve organisaties

Cultuureducatieve organisaties zetten in op online cultuureducatieve activiteiten.

  • Bijvoorbeeld: Das Kunst (Kortrijk) palmt normaal tijdens schoolvakanties de Kortrijkse Budatoren in om er hun Kunstfabriek te organiseren. Door het coronavirus gaat de Kunstfabriek in de paasvakantie niet door, maar de organisatie vond wel een mooie digitale vervanger. Tijdens de weekdagen van de paasvakantie organiseert das Kunst Kunstfabriek@home.
Vakantieorganisaties

Ook voor vakantieorganisaties is het puzzelen. De voorbereidingen voor de paasvakantie liepen op volle toeren toen de coronacrisis uitbrak. Her en der poppen online initiatieven op.

  • Bijvoorbeeld: Kazou vzw voorziet een online aanbod voor meer dan 2,200 kinderen en jongeren in eigen kot in plaats van op Kazou-vakantie tijdens de Paasperiode. Tijdens de eerste week is er een exclusieve Kazou Vakantiedoeboek. Van 11-19 april wordt het kot vervolgens net groot genoeg met de digitale Kazouvakantie. Met creativiteit en veerkracht maakten de vrijwilligers en collega's van Kazou van een probleem een kans en organiseren ze hiermee in deze bijzondere omstandigheden de grootste Kazou-vakantie uit hun geschiedenis. 

Online jeugdbeweging

De online jeugdbeweging is al online sinds 14 maart. En is uitgegroeid tot een groot succes voor tienduizenden kinderen en jongeren.

WAT WAT

Vele andere initiatieven lees je in dit WAT WAT artikel: Ik verveel mij, wat kan ik doen thuis?

Dit zijn maar enkele van de 1001 voorbeelden die we dagelijks, wekelijks te zien/horen krijgen. Heb je zelf nog een online aanbod dat je wil delen met jongeren? Vul dan dit WAT WAT formulier in en kom in bovenstaand WAT WAT artikel te staan.