[anysurfer.logo]

Het jeugdwerk mag terug van start

Het jeugdwerk mag terug van start

Jeugdwerk   |  8 JUNI 2020

Op woensdag 3 juni heeft de Nationale Veiligheidsraad groen licht gegeven voor de start van een nieuwe fase in de afbouw van de Corona-maatregelen. Dit betekent een radicale verandering in de aanpak ten opzichte van de regels die tot nu van kracht waren. Van nu af aan is vrijheid immers de regel en wat niet mag de uitzondering. De activiteiten die verboden blijven, zijn dat omdat ze ofwel een te nauw contact tussen mensen of massabijeenkomsten met zich meebrengen, ofwel omdat er nog geen protocollen - d.w.z. specifieke regels voor een sector – konden worden bepaald.

Wij zijn hier enorm blij mee. Het jeugdwerk kan vanaf vandaag, 8 juni activiteiten organiseren en zich vooral ook voorbereiden op een stevige jeugdwerkzomer. In onderstaand document schrijven we aanbevelingen waarmee je als organisatie aan de slag kunt in deze drie weken met dank aan KLJ, Formaat en Uit de Marge. 

Hoe pak je dit aan?

Bereid je voor als je een activiteit organiseert, blijf bewust nadenken of je fysiek wilt samen komen en of je alle maatregelen kunt respecteren. In het bijzonder de afstandsmaatregelen voor +12jarigen zijn niet evident te handhaven in een jeugdwerkcontext maar gelden wel degelijk voordat de bubbelwerkingen vanaf 1 juli kan starten (zie hiervoor zomerplannen en jeugdwerkregels). Geniet alvast van wat er mogelijk is: #jeugdwerkwerkt. 

Wat is het grote verschil met de werking voor jeugdwerk in de zomer?

Tot en met 30 juni mag je maar met 20 personen aanwezig zijn (of in strikt gescheiden groepen van 20 personen). 

Vanaf 1 juli geldt dat je in bubbels van 50 personen kunt werken en op één locatie met meerdere bubbels samen kunt werken. Binnen de bubbelwerking vanaf 1 juli zijn afstand en mondmaskers niet nodig (behalve bij jeugdhuiswerking), binnen deze activiteiten in juni is afstand houden wel cruciaal voor +12jarigen en mondmaskers als het nodig is. Voor -12jarigen blijf je voorzichtig, vermijd je intens contact en zeker contact met mensen buiten de groep.