[anysurfer.logo]

Geen plek in Vlaamse Jeugdraad voor racistische en discriminerende uitspraken

Geen plek in Vlaamse Jeugdraad voor racistische en discriminerende uitspraken

Vlaamse Jeugdraad   |  12 SEPTEMBER 2018

Vorige week vernamen we via de Pano-reportage op één dat 4 leden van de Vlaamse Jeugdraad de intentie hadden om de werking van de Vlaamse Jeugdraad schade te berokkenen. De Vlaamse Jeugdraad startte toen een procedure op om na te gaan of de 4 leden in kwestie nog adviseur konden blijven. 

Gisterenavond heeft de adviesraad hierrond een besluit genomen. De adviesraad besliste om de 4 adviseurs uit de adviesraad en uit de Vlaamse Jeugdraad te zetten. De 4 betrokken adviseurs hebben hun ontslag aanvaard.

De adviesraad argumenteerde in het persbericht “Binnen de werking van de Vlaamse Jeugdraad is voor alle jongeren een plek, maar er zijn duidelijke grenzen. Voor de racistische en discriminerende uitspraken die we vorige week in de Pano-reportage zagen is binnen onze organisatie geen plaats: gisteren niet, vandaag niet, morgen niet.”

De Vlaamse Jeugdraad en De Ambrassade ontvingen heel wat fijne reacties en steunbetuigingen waarvoor onze oprechte dank.
Maar het werk begint nu pas. We willen vooral vooruitkijken. Vooruitkijken naar een jeugdwerk dat zich echt actief inzet om haatspraak en racisme te bestrijden. Een jeugdwerk dat strijdt voor een samenleving waarin elk kind en elke jongere gelijkwaardig kan zijn.

We ondernamen de laatste jaren al heel wat acties m.b.t. diversiteit met het Masterplan Diversiteit in/en het jeugdwerk als beleidsinstrument om hier daadwerkelijk stappen vooruit te zetten.
We blijven als jeugdwerk (blijvend) het voortouw nemen door diverse initiatieven te ondersteunen, jeugdwerkers te versterken en goeie voorbeelden in het licht te zetten, enz.
Nu meer dan ooit.

Rechtsboven deze pagina vind je alvast een bijlage met enkele interessante websites, publicaties en vormingen op een rij m.b.t. het bestrijden van racisme en haatspraak.

We wensen de komende maanden, samen met alle jeugdwerkers, verder te bouwen aan jeugdwerk waar alle vormen van uitsluiting geen plaats hebben.


Deze middag gaf de voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad, Alexandra Smarandescu, een reactie op de uitsluiting van de 4 adviseurs. Het filmpje waarin zij reageert kan je hier bekijken.