[anysurfer.logo]

Bekijk ons vormingsaanbod voor het najaar van 2024

Bekijk ons vormingsaanbod voor het najaar van 2024

Jeugdwerk   |  25 JUNI 2024

Begin het nieuwe werkjaar met een inspiratiemoment, training of vorming! 

Evenementen

 • Hallo Minister (20 september 2024)

Op vrijdag 20 september nodigen we de nieuwe minister van Jeugd en de nieuwe parlementsleden van de Commissie Jeugd van het Vlaams Parlement uit om het veld van jeugdbeleid en jeugdwerk goed te leren kennen. Iedereen is welkom vanaf 13u in de TOP van de KVS om met heel het jeugdwerk aan onze nieuwe minister en politieke vertegenwoordigers een eerste straffe indruk te maken.

Wil jij de nieuwe minister laten kennismaken met jouw organisatie, de uitdagingen waar we voor staan en de krachten van waaruit we vertrekken? Werk jij de volgende vijf jaar aan geïntegreerd jeugdbeleid? Dan is Hallo Minister! een must. 

 • Ambrasterras (20 september 2024)

Ambras Terras: het start-van-het-werkjaar-feest voor jeugdwerkers, jeugdinformatie-organisaties, vrijwilligers van de Vlaamse Jeugdraad, beleidsmakers en andere vrienden van De Ambrassade, de Vlaamse Jeugdraad, WAT WAT en Waddist. We starten het werkjaar 2024-2025 op een feestelijke manier, met een hapje, een drankje en een gezellige babbel. Vier je met ons mee?   

Inspiratiemomenten

 • Inspiratiedag: Organiseren met Impact op Boomtown (24 juli 2024)

Samen met het Pulse Transitienetwerk en Globelink organiseert Boomtown op 24 juli een inspiratiedag rond Volhoudbaarheid. De basisprincipes van volhoudbaarheid zijn ecologisch evenwicht, sociale rechtvaardigheid, mentaal welzijn & de kracht van verbeelding.

"Hoe organiseer je evenementen met minimale CO2-afdruk, waar iedereen zich welkom voelt en die ook rekening houden met alle noden van je eigen medewerkers? En hoe betrek je je publiek hierin? Wat zijn quick wins en mogelijke valkuilen? En wat zijn de echte uitdagingen?" 

In het eerste luik geven we het podium aan een aantal externe organisaties om hun case toe te lichten. In het tweede luik volgt er een praktijksafari op het terrein van Boomtown waar we laten zien hoe Boomtown met haar partners zelf de uitdagingen aanpakt. Deze inspiratiedag is bedoeld voor iedereen die organiseert: van groot festival tot buurtfeest, van eventbureau tot jong collectief, van beleidsmaker tot (kritische) bezoeker. 

 • Inspiratiemoment WAT WAT (7 november 2024)

Richt jouw organisatie zich tot jongeren? Wil je jullie jeugdinfo versterken? Laat je een dag inspireren door het WAT WAT-netwerk. Verwacht inspirerende praktijkvoorbeelden,  toepasbare tips & tricks, een kans om je professioneel netwerk uit te breiden en gratis lunch.

 • Inspiratiemoment jongeren en participatie (14 november 2024)

Jongeren hebben het recht om hun stem gehoord te hebben. Door jongeren een stem te geven en actief te betrekken bij besluitvorming, creëer je een omgeving waarin diversiteit, inclusie en groei gestimuleerd worden. 

Vanuit echte voorbeelden van jeugdwerkorganisaties zal je geïnspireerd worden over hoe je jongeren deze plek in je organisatie kan geven en hoe je deze nog sterker kan maken. Kom samen ontdekken hoe je jongeren in hun kracht zet en hun betrokkenheid kan maximaliseren voor een bloeiende toekomst van je organisatie.

 • Inspiratiemoment jeugdinfrastructuur: gemeenschapsinfrastructuur (28 november 2024)

Op dit Inspiratiemoment Jeugdinfrastructuur, geven we je niet alleen de bouwstenen om met actoren samen te delen en leven op een plek voor iedereen, maar ook praktische tools en beheersvormen om deze visie tot leven te brengen. Leer van inspirerende voorbeelden en deel je best practices met andere jeugdwerkers, vrijwilligers en beleidsmakers.

Ontdek zo hoe deze locaties kunnen dienen als een brug tussen diverse actoren en als katalysator voor het versterken van banden binnen de gemeenschap: Samen onderweg naar een meer veerkrachtige en inclusieve gemeenschap. 

 • ​Inspiratiemoment Komaf naar inclusie in de vrije tijd (5 december)

Kom op 5 december af voor een inspirerende dag georganiseerd door het Departement Cultuur, Jeugd en Media en Komaf. Een evenement dat organisaties verbindt en inspireert met als doel inclusievere vrije tijd voor kinderen en jongeren. Verdiep je in dialoogtafels en sofagesprekken over actuele thema's zoals armoede en diversiteit.

Ontmoet partners en deel ervaringen in een levendige tentoonstelling. Het belooft een dag te worden met een dynamische mix van kennisdeling, netwerken en inspiratie te bieden voor allen die betrokken zijn bij vrijetijd, welzijn en inclusie in hun organisatie. 

Vormingen en trainingen

 • Mediatraining (26 september 2024)

Jeugdwerkorganisaties hebben niet de luxe om een fulltime persmedewerker of woordvoerder in dienst te hebben. Deze mediatraining is er om jeugdwerkers in één dag te versterken. Verhoog je mediaskills en kom beter voorbereid & meer zelfzeker aan de start van je volgende perstraject.

 • Opstartmoment Met vier op cursus (23 september 2024)

Organiseert jouw organisatie een geattesteerde kadervormingscursus animator, hoofdanimator of instructeur en heb je zin om deze naar nog een hoger niveau te tillen? Schrijf je dan in voor onze peer review waarbij je wordt opgedeeld in groepjes van +- vier personen en gedurende het werkjaar 2024-2025 op bezoek gaat bij elkaar om enerzijds feedback te krijgen op je eigen cursus en anderzijds te leren van de cursussen van de andere jeugdwerkorganisaties. 

 • Basisvorming startende jeugdwerker (24 september & 8 oktober 2024)

Ben je maximaal 1 jaar bezig in je eerste job als jeugdwerker? Wil je graag je basis skills en netwerk versterken binnen het jeugdwerk? Kom dan naar onze tweedaagse waarin je alle basics die elke startende jeugdwerker achter de kiezen moet hebben om je weg te vinden binnen het jeugdwerk en je organisatie!  

 • Lobbyen voor jeugdwerkers (20 november 2024)

In deze vorming kijken we samen met jou naar hoe je als jeugdwerker en jeugdorganisatie mee echt invloed kunt uitoefenen op dat beleidsproces. De stemmen zijn immers geteld, maar in de komende jaren kan je op heel wat manieren op lokaal én Vlaams niveau invloed hebben op welke keuzes er gemaakt worden. 

 • Training API (25 november & 2 december 2024)

In deze tweedaagse vorming krijg je een goed gevulde rugzak om met al deze zaken aan de slag te gaan. We baseren ons op de preventiedriehoek en zorgen dat je een eigen netwerk kan uitbouwen. Je leert er de juiste partners kennen om op maat van jouw organisatie aan de slag te gaan. Deze opleiding organiseren we in samenwerking met Pimento en Tumult. Kan je deze data niet? We organiseren de opleiding dit werkjaar 5 keer.

Internationaal studiebezoek

Ben je jeugdwerker en wil je bewuster worden van de moeilijkheden waarmee jongeren met een beperking te maken krijgen? Wil je een verandering teweegbrengen in je lokale gemeenschap en je activiteiten kwaliteitsvoller en toegankelijker maken? Het studiebezoek naar Zwitserland van 25 - 29 november 2024 brengt jeugdwerkers samen die meer willen leren over het betrekken van jongeren met een beperking in het jeugdwerk. Het bezoek richt zich op organisaties in het jeugdwerk die inclusiever willen worden en drempels willen verlagen zodat de participatie van jongeren met een beperking wordt verhoogd.