[anysurfer.logo]

Vrijwilligersvergoeding

Vrijwilligersvergoeding

Vrijwilligers
vrijwilligersvergoeding

In onze sector zijn veel vrijwilligers actief. Maar hoe zit dat met de vergoeding van vrijwilligers? De vergoeding van vrijwilligers wordt geregeld door de vrijwilligerswet.

Een kostenvergoeding?

Als organisatie beslis je zelf of je de kosten van je vrijwilligers vergoedt; het is dus geen automatisch recht voor elke vrijwilliger. De vergoeding compenseert gemaakte kosten. Het is dus geen inkomen, want betaalde vrijwilligers bestaan niet.

Aan het begin van het engagement met je vrijwilligers maak je afspraken over vergoedingen. Je geeft aan:

  • of de vrijwilliger een vergoeding krijgt of niet
  • als de vrijwilliger een vergoeding krijgt, heb je twee opties:
        • de reële kostenvergoeding met bewijsstukken, waaronder de kilometervergoeding; 
        • de forfaitaire kostenvergoeding, eventueel aangevuld met een kilometervergoeding.

          Deze twee systemen kan je niet met elkaar combineren. Per kalenderjaar en vrijwilliger kies je voor één systeem. Volgens de fiscus moet de betaling van de kostenvergoeding gebeuren in hetzelfde jaar waarin het vrijwilligerswerk plaats vond. Een vrijwilliger die dus in december vrijwilligt en hiervoor een vergoeding krijgt. Moet zijn vergoeding nog in december van hetzelfde jaar ontvangen.

Hoeveel mag kostenvergoeding bedragen?

In 2023 steeg de  forfaitaire vrijwilligersvergoeding wegens indexering: maximum 40,67 euro per dag met een maximum van 1.626,77 euro per jaar. Meer informatie over deze bedragen en hoe ze berekend worden kan je terug vinden bij de Hoge Raad voor Vrijwilligers.

Kilometervergoeding

De kilometervergoeding mag je uitbetalen, éénder welk systeem je hanteert. Je mag tot max. 2000km vergoeden per vrijwilliger per jaar voor het gebruik van de auto,, bromfiets, moto, fiets en het openbaar vervoer.  

Nog één iets...

Een occasioneel geschenkje voor je vrijwilligers kan zeker (en wordt niet verrekend in de maximumbedragen voor forfaitaire kostenvergoedingen, als de correcte regels worden nageleefd). Maar vergeet hier het belangrijkste niet: toon je waardering voor je vrijwilligers! Da's gratis, maar wel goud waard.