[anysurfer.logo]

Verslag congres #jeugdwerkwerkt thema experiment

Verslag congres #jeugdwerkwerkt thema experiment

Kracht van Experiment - #Jeugdwerkwerkt
Congres - voormiddagsessie experiment

Jeugdwerk is échte vrije tijd, waar vallen en opstaan mag. Dat bleek uit de themasessie van de voormiddag. Hoe we de toekomst zien, dat kunnen we al uitproberen in het klein. Gie Van den Eeckhaut (Socius) schreef een boek over maatschappelijk innoveren. Bekijk ook zijn presentatie. Stefaan Vandelacluze (Mooss) vertelde vanuit zijn praktijkervaring.

Wat de essentie is van jeugdwerk als vrijplaats voor experiment, lees je hier.

Sessie: Jeugdwerk dat op zijn bakkes durft gaan

Deze sessie werd gegeven door:

Dat er geen handleiding is voor experiment, dat is duidelijk. Toch op zoek naar tips?

Lees ook zeker het verslag van één van de deelnemers. Of laat je inspireren door Jungle en hun jeugdkunsthuis. Bekijk de video hieronder.

Sessie: Programmeren is ook spelen

Deze sessie werd gegeven door:

Programmeren kan zeker al vanaf jonge leeftijd. Bovendien wordt programmeren een basisvaardigheid voor kinderen en jongeren. Schakel een expert in als het over de software gaat, maar daarna is het niet meer zo moeilijk. Maak kennis met de werking van Digitale Wolven:

Sessie: Snufjes voor jullie digitale toekomst

Deze sessie werd gegeven door:

Geef experimenteerruimte en vertrouwen aan jongeren. Bied hen een netwerk aan waarin ze hun experiment en dromen kunnen realiseren. Op die manier krijgen ze toegang tot mogelijkheden die tot hun verbeelding spreken.

Sessie: Kijk! Jong experiment in de publieke ruimte

Deze sessie werd gegeven door:

Tijdens deze excursie werden twee initiatieven in Sint-Gillis bezocht die het experiment aangingen met jongeren in de publieke ruimte. Op het Marie Jansonplein faciliteert vzw Toestand met haar project Marie Moskou initiatieven van buurtbewoners om het plein nieuw leven in te blazen, waaronder Radio Moskou en een composteerproject. Tegelijkertijd is Marie Moskou een participatieproject in functie van de heraanleg van het plein in 2020.

Op het Moricharplein installeerde de jeugddienst van Sint-Gillis een Karavan als uitvalsbasis voor enkele kunstenaars om samen met tieners op het plein artistiek aan de slag te gaan. De Karavane wil een heel open en laagdrempelig aanbod bieden op een plek waar sowieso al veel tieners zijn. Meer hierover ontdek je in deze overzichtspublicatie van Lasso vzw (pagina 44-51).

Sessie: Kinderen baas in je cultuurhuis

Deze sessie werd gegeven door:

Deze sessie ging over kinderen baas laten zijn. Kinderen kunnen participeren kan op verschillende treden van de participatieladder. Bekijk de verschillende trajecten van Kinderen Baas of ga aan de slag met hun toolkit