[anysurfer.logo]

Jeugdinfrastructuur op unieke locaties

Jeugdinfrastructuur op unieke locaties

Jeugdlokalen

In de steeds veranderende wereld van jeugdinfrastructuur zijn er plaatsen die verder gaan dan de gebruikelijke vier muren en terreinen waar jeugdwerk volop actief is. We sommen enkele bijzondere locaties voor je op die onvergetelijke ervaringen bieden voor jongeren. Van een circusvereniging in een kerk tot een jeugddienst in een enkele wagons of een jeugdwerking in een voormalige fabriek? 


Ontdek in dit artikel enkele opwindende jeugdinfrastructuur die gevestigd zijn op unieke plekken, en die de jeugd een nieuw perspectief bieden en aanmoedigen om dit nog meer te implementeren.

Man OverBoord en STORMKOP

STORMKOP en Man OverBoord delen een zeer boeiend pand en kan je zien als een avontuurlijke plek aan de Antwerpse Droogdokken waarbij kinderen en jongeren vrij met creatieve ideeën aan de slag kunnen. De hangaar waarin ze hun werking hebben is gedeeld met elkaar maar ook met een sociaal restaurant dat samenwerkt met volwassen met een vluchtverhaal.

Jeugdcentrum Tranzit

Deze jeugddienst is intussen al ruim 10 jaar ondergebracht in de oude NMBS-loods op Kortrijk Weide. Een bus en een treinstel doen dienst als kantoorruimte en vergaderzaal voor de jeugddienst. Door de wagon in de loods te plaatsen, benadrukt de jeugddienst de oude functie van het gebouw. De nieuwe infrastructuur is niet de enige verandering voor het jeugdcentrum. Ook de inhoudelijke werking krijgt een facelift. Tranzit heeft een aantal ruimtes die je voor een spotprijsje kan gebruiken. Je vindt er ook een repetitieruimte en opnamestudio. Door deze unieke locatie hebben ze ook een creatief aanbod zoals streetart, urban sports, hiphop,... 

Circuskerk

Circusplaneet kocht in 2015 de kerk in de Malem sociale woonwijk van Gent en transformeerde deze met steun van de Vlaamse Gemeenschap en de Europese Unie tot een 'community circus'. Hier werken mensen samen met circus als hun passie, wordt dialoog en ontmoeting in de buurt gestimuleerd, jong en minder jong kunnen trainen en creëren, en kinderen en jongeren leren op een informele manier. Dit markeert een nieuw hoofdstuk in de rijke geschiedenis van het Gentse circus.

Jeugddienst Dilbeek

Tot de jaren negentig was het Castelhof in handen van kloosterzusters, maar toen ze vertrokken, kocht de gemeente Dilbeek het pand en het omliggende domein. Sinds 2000 is het Castelhof de vaste thuisbasis van de Dilbeekse jeugddienst. In de loop der jaren zijn de faciliteiten opgefrist, inclusief een gerenoveerde kapel, nieuwe inkomhal, vestiaire, informatiepunt en vernieuwd sanitair. Het gebouw staat nu klaar voor een breder scala aan activiteiten en jeugdinformatie. Het Castelhof wordt een geweldige ontmoetingsplek voor de Dilbeekse jeugd, waar ze welkom zijn met hun ideeën en activiteiten, inclusief repetitieruimtes voor jonge muzikanten en mogelijkheden voor overnachting in de toekomst. Fuiven zijn ook toegestaan, zij het met duidelijke afspraken en niet te frequent. Bovendien biedt het domein volop speelmogelijkheden in de buitenlucht.

JES Brussel

JES Sleep Inn is het verblijfcentrum van JES, een jongerenorganisatie actief in Brussel, Antwerpen en Gent. Er zijn 89 bedden, en gelegen in een oud industrieel pand tussen het historisch centrum van Brussel en Tour en Taxis, is het de ultieme uitvalsbasis voor kleine en grote groepen om stedelijkheid te ervaren. Bovendien hebben ze er ook kantoorruimte, leefruimtes voor hun jongeren, in de buitenkoer is een heus klimparcours gemaakt maar ook binnen heb je de mogelijkheid om van zalen een cinema te maken, er is ook een speleobox in een ruimte voorzien. Echt jeugdwerk in een unieke setting.

Jongerenplek op douanesite

Het douanegebouw vlakbij station Mechelen wordt een centrum voor jongeren op de bruisende jongerenhotspot onder de naam Transit M. Het gaat om tijdelijk ruimtegebruik waar verschillende organisaties hun intrek hebben, waaronder Overkop Mechelen, het SkateHouse, Bustamove, maar er is ook ruimte voor verenigingen die er projecten opzetten denk hierbij aan weerbaarheidstrainingen. Ook onderwijsinstellingen en een centrum voor urban sporttraining komt erbij. 

Open jeugdwerking Vagevuur

In Lokeren doorliep het jeugdhuis een hele zoektocht naar een goede locatie om jongeren te verwelkom. Na een hele historiek vonden ze hun intrek in een klooster. Een zeer mooie en unieke site. In de zomermaanden wordt de kapel (1854) en de binnentuin van het voormalige klooster van de Zusters Theresianen omgetoverd tot een Zomerbar en cultuursite uitgebaat door jeugdhuis T-Klub.

Heb je nog unieke locaties die we zeker moeten vermelden in dit kennisartikel? Geef zeker een seintje.

Tina                     Schuermans
Tina Schuermans
  • Medewerker jeugdwerkondersteuning