Daaruit worden prioriteiten gekozen en aanbevelingen geschreven voor de nieuwe Vlaamse Regering. Bij het aanstellen van de minister maakt zij/hij een keuze uit de voorgestelde prioriteiten en legt zo eigen accenten op het JKP. Daarna worden pas acties en een timing (en liefst ook budget) aan de gekozen prioriteiten gekoppeld. Uiterlijk een jaar na haar aantreden legt de Regering het uitgewerkte JKP voor aan het Vlaams Parlement.
In het najaar van 2023 startte het nieuwe traject op, richting het plan voor de nieuwe Vlaamse Regering, voor de periode 2025-2029. Die regering krijgt na haar aanstelling een jaar de tijd om een nieuwe Jeugd- en kinderrechtenbeleidsplan te schrijven.
We geven in dit artikel per stap een update mee:
In het najaar van 2024 werd vooral heel veel input verzameld bij verschillende stakeholders. Het departement kwam hiervoor ook op bezoek bij de commissie jeugdwerk en jeugdinformatie. Er werd ook een uitgebreide online bevraging gedaan bij kinderen en jongeren en hun organisaties. Dit voorjaar wordt het JKP verder uitgewerkt, zodat het klaar is in dit najaar.
Vanaf januari 2025 plant het departement het participatietraject via twee sporen:
1. Ze gaan rechtstreeks in gesprek met kinderen en jongeren rond de geselecteerde prioriteiten in samenwerking met KEKI.
2. Ze starten werkgroepen op per prioriteit om geïntegreerd en samen de prioriteit te concretiseren met doelstellingen, acties, indicatoren en budget.
Er liggen een acht tal clusterthema’s op de ontwerptafel:
Momenteel gaan het kabinet en het departement met hun respectievelijke collega’s bij andere kabinetten en administraties aan tafel, om te polsen naar mogelijke engagementen en budgetten die kunnen worden vrijgemaakt. Op basis van al deze input zal minister Depraetere ten laatste eind maart uit de thema’s 3 tot 5 prioriteiten kiezen, die als kapstok zullen dienen om de acties van het JKP aan op te hangen.
De Vlaamse Jeugdraad zal gevraagd worden om een advies te schrijven na de bekendmaking van die prioriteiten. Nadien worden hier werkgroepen rond opgericht, met leden van andere administraties, kabinetten en experten (waaronder jeugdwerkers en collega’s van De Ambrassade). Die werkgroepen schrijven samen de operationele doelstellingen en acties uit, de tekst moet klaar zijn tegen eind juni. Na de zomer break van 2025 wordt het plan goedgekeurd door de Vlaamse Regering (tegen eind september) en nadien volgt er opnieuw een advies vanuit de Vlaamse jeugdraad.
Na overleg met het departement kregen we begin juli een eerste inkijk in de planning van de opmaakt van het nieuwe Jeugd- en Kinderrechtenbeleidsplan (JKP). Het departement heeft het over 4 fases, die we hier kort beschrijven:
• Fase 1: omgevingsanalyse en komen tot 8 mogelijke prioriteiten.
De 8 prioritaire thema’s zijn op basis van de omgevingsanalyse ondertussen bepaald en zijn (in grote lijnen): solidariteit, volwassen worden, ruimte, goed in je vel, stem, vrije tijd, mediawijsheid, veilig opgroeien. Tijdens deze fase, die nu dus loopt, zet het departement ook in op het creëren van interne en externe gedragenheid. Daarom houden ze overleg op zes inputmomenten: drie daarvan zijn in samenwerking met De Ambrassade (Commissie Jeugdinfo, Commissie Jeugdwerk en Adviesraad van De Vlaamse Jeugdraad).
De drie andere zijn in samenwerking met de andere intermediaire organisaties:
• Fase 2: Afbakenen van min. 3 en max. 5 prioriteiten.
Deze fase start net na de vorming van een nieuwe regering en duurt max. 6 maanden. Tijdens deze fase organiseert het departement indirecte participatie door aan te sluiten op evenementen van de intermediaire organisaties om zo in gesprek te kunnen gaan met jeugdwerkers, jeugdambtenaren, onderzoekers, ... (= mensen die de leefwereld van kinderen en jongeren goed kennen). Voor ons betekent dit bijvoorbeeld dat ze op een CJW zullen aansluiten. Op het einde van deze fase ligt er een nota klaar waarin de 8 mogelijk prioriteiten verder zijn uitgediept en waarbij er voor iedere prioriteit een redenering is opgebouwd waarom deze prioritair is. Er volgt hoogstwaarschijnlijk een adviesvraag voor de VJR.
• Fase 3: Uitwerken van de prioriteiten
De prioriteiten worden bepaald door de Minister van Jeugd. Er worden werkgroepen opgericht die deze verder uitwerken tot concrete plannen met doelstellingen, acties en budgetten. In de werkgroepen zetelen mensen van de relevante departementen en experten uit het veld. Ze zullen ook input krijgen van kinderen en jongeren. Levuur trekt dit participatieproces en zal hiervoor samenwerken met verschillende jeugdwerkorganisaties. Op het einde van deze fase is het JKP klaar. Er volgt een adviesvraag voor de VJR.
• Fase 4: Het JKP gaat van start
Deze fase start ten laatste 1 jaar na de regeringsvorming.
Oplevering van de definitieve omgevingsanalyse 2024 (juni 2024)
De definitieve omgevingsanalyse 2024 werd in juni door het Departement Jeugd gepubliceerd.Tijdens deze bespreking van het ontwerp van het eindrapport brachten we verschillende aandachtspunten naar voor, die werden geformuleerd op basis van de feeedback van jeugdwerkorganisaties en input van de commissie jeugdwerk.
Een greep uit die feedback:Het departement CJM nodigde ons uit om in dialoog te gaan met de aanspreekpunten Jeugd-en kinderrechtenbeleid van verschillende beleidsdomeinen, de kinderrechtenactoren, lokale besturen en andere jeugdwerkorganisaties rond de grote uitdagingen voor de periode 2025-2029. Daarnaast analyseerden we samen het ontwerp van de omgevingsanalyse en gaven we aandachtspunten mee voor de administratie richting het nieuwe JKP.